Kementerian Kebudayaan Itali melarang pinjaman kepada Institut Seni Minneapolis berhubung pertikaian patung kuno

(SeaPRwire) –   Kementerian Kebudayaan Itali telah melarang pinjaman karya ke , berikutan pertikaian dengan muzium AS mengenai patung marmar kuno yang dipercayai telah dicuri dari Itali hampir setengah abad lalu.

Pertikaian itu bermula pada Mac 2022 apabila mahkamah Itali memutuskan bahawa muzium Minneapolis memegang patung Stabiae Doriforo, salinan zaman Rom kuno The Doryphoros oleh Polykleitos, secara tidak sah.

Rome mendakwa bahawa patung itu dicuri pada tahun 1970-an dari tapak arkeologi di Stabiae, bandar purba berhampiran Pompeii yang juga ditenggelami lava dan abu apabila Gunung Vesuvius meletus pada 79 Masihi.

Seorang jurucakap Kementerian Kebudayaan Itali mengesahkan larangan itu pada Rabu.

Pada Februari 2022, pendakwa Itali mengeluarkan waran antarabangsa untuk karya seni itu disita dan dikembalikan. Dalam sidang akhbar awal tahun ini, Nunzio Fragliasso, ketua pendakwa di mahkamah Torre Annunziata, berkata mereka “masih menunggu respons”.

Pada 1984, sewaktu karya itu dipamerkan di , Itali memulakan tindakan undang-undang untuk mendakwa hak miliknya. Dakwaan itu ditolak pada 1986. Muzium AS, yang membeli patung itu pada 1986 dengan harga $2.5 juta, berkata ia dibeli daripada peniaga seni Elie Borowski dan diimport ke Amerika Syarikat.

“Sejak masa itu, karya itu telah dipamerkan secara terbuka dan banyak diterbitkan,” kata muzium Minneapolis dalam kenyataan. “Walaupun tidak bersetuju dengan laporan akhbar terbaru mengenai Doryphoros, Mia (muzium) percaya bahawa media bukan forum yang sesuai untuk menangani dakwaan yang tidak terbukti.”

Muzium menegaskan bahawa ia sentiasa bertindak “dengan bertanggungjawab dan proaktif” berhubung dakwaan berkaitan koleksinya. Walau bagaimanapun, tambahnya, “di mana bukti tidak dikemukakan, serta di mana Mia mempunyai bukti yang munasabah menunjukkan bahawa dakwaan tidak disokong, Mia telah enggan memindahkan karya tersebut.”

Muzium menganggap larangan baru Itali terhadap pinjaman “bertentangan dengan puluhan tahun pertukaran antara muzium.”

Artikel ini disediakan oleh pembekal kandungan pihak ketiga. SeaPRwire (https://www.seaprwire.com/) tidak memberi sebarang waranti atau perwakilan berkaitan dengannya.

Sektor: Top Story, Berita Harian

SeaPRwire menyampaikan edaran siaran akhbar secara masa nyata untuk syarikat dan institusi, mencapai lebih daripada 6,500 kedai media, 86,000 penyunting dan wartawan, dan 3.5 juta desktop profesional di seluruh 90 negara. SeaPRwire menyokong pengedaran siaran akhbar dalam bahasa Inggeris, Korea, Jepun, Arab, Cina Ringkas, Cina Tradisional, Vietnam, Thai, Indonesia, Melayu, Jerman, Rusia, Perancis, Sepanyol, Portugis dan bahasa-bahasa lain.