Rusia menenggelamkan larangan senjata nuklear angkasa di PBB di tengah desas-desus senjata angkasa Putin

(SeaPRwire) –   Resolusi yang dipelopori Amerika Syarikat untuk melarang senjata nuklear di angkasa ditolak Rusia walaupun menerima puluhan penyokong, di tengah laporan bahawa Rusia telah menggunakan senjata yang boleh memusnahkan satelit.

“Letupan senjata nuklear di angkasa akan memusnahkan satelit yang penting untuk komunikasi, pertanian, keselamatan negara, dan lebih banyak di seluruh dunia, dengan implikasi yang serius untuk pembangunan mampan, dan aspek lain dari keamanan dan keselamatan antarabangsa,” tulis Pertubuhan Bangsa-Bangsa Bersatu dalam kenyataan sebelum undian.

“Kumpulan penyokong yang pelbagai resolusi ini mencerminkan minat bersama yang kuat dalam mengelakkan hasil sedemikian. Kami menyertai Negara Ahli ini dalam menyeru Majlis Keselamatan untuk menangani masa ini hari ini dan meluluskan resolusi sebulat suara, konsisten dengan mandatnya untuk mengekalkan keamanan dan keselamatan antarabangsa,” kenyataan itu membaca.

Amerika Syarikat dan Jepun mengemukakan resolusi ke Majlis Keselamatan PBB untuk undian pada hari Rabu, tetapi Rusia menolak usul itu. Sebelum undian, Timbalan Duta Rusia ke PBB Dmitry Polyansky melaporkan bahawa pandangan awal negaranya ialah bahawa resolusi itu berfungsi sebagai “lagi satu stunt propaganda Washington” dan menggelarnya usaha yang “sangat politik” yang “terpisah dari realiti”.

Resolusi draf itu, yang menerima sokongan 60 negara ahli, menyatakan bahawa “pencegahan perlumbaan senjata di angkasa akan mengelakkan bahaya besar untuk keamanan dan keselamatan antarabangsa.” Ia mengesahkan bahawa negara yang meratifikasikan Perjanjian Angkasa Luar harus mematuhi kewajipan mereka.

Pergaduhan tentang senjata angkasa hipotetikal berikutan dakwaan dari Rumah Putih pada bulan Februari bahawa Rusia telah menggunakan senjata anti-satelit “membimbangkan” – walaupun tiada yang mengesahkan senjata itu beroperasi atau bahkan dalam fasa ujian.

Senjata itu didakwa mampu memusnahkan satelit dengan mencipta gelombang tenaga besar apabila diletupkan. Senjata itu boleh dengan itu memusnahkan berbilang satelit lain yang berkhidmat komersial dan kerajaan, termasuk penggunaan telefon bimbit dan capaian internet.

Rusia ketika itu menegaskan akan mematuhi perjanjian antarabangsa 1967 yang melarang “penggunaan senjata nuklear atau sebarang jenis senjata pemusnah besar-besaran” ke dalam orbit atau “senjata di angkasa luar dalam apa jua cara lain.”

“Pendirian kami cukup jelas dan telus: kami sentiasa dan kekal menentang keras penempatan senjata nuklear di angkasa,” kata mereka pada bulan Februari. “Sebaliknya, kami menyeru semua pihak untuk mematuhi semua perjanjian yang wujud dalam sfera ini.”

Walau bagaimanapun, Menteri Pertahanan Rusia Sergei Shoigu secara misteri menambah pada masa lain bahawa Rusia hanya membangunkan keupayaan angkasa ruang “yang lain-lain negara, termasuk Amerika Syarikat, miliki.”

Setiausaha Agung PBB António Guterres kemudian memperingatkan bahawa “ketegangan geopolitik dan ketidakpercayaan telah meningkatkan risiko perang nuklear ke tahap tertinggi dalam dekad.”

Putin, sepanjang konflik dengan Ukraine, telah Beliau berkata bahawa “dari segi tentera dan teknikal, kami tentu sedia,” apabila ditanya pada bulan Mac tentang kemungkinan perang nuklear.

Putin telah menggunakan ancaman senjata nuklear di Ukraine sebagai cara untuk mencegah campur tangan lebih langsung dari Amerika Syarikat dan sekutu NATO yang lain, menekankan berulang kali bahawa sebarang penempatan tentera atau langkah serupa yang lebih langsung terhadap Rusia akan dianggap campur tangan dalam perang.

Artikel ini disediakan oleh pembekal kandungan pihak ketiga. SeaPRwire (https://www.seaprwire.com/) tidak memberi sebarang waranti atau perwakilan berkaitan dengannya.

Sektor: Top Story, Berita Harian

SeaPRwire menyampaikan edaran siaran akhbar secara masa nyata untuk syarikat dan institusi, mencapai lebih daripada 6,500 kedai media, 86,000 penyunting dan wartawan, dan 3.5 juta desktop profesional di seluruh 90 negara. SeaPRwire menyokong pengedaran siaran akhbar dalam bahasa Inggeris, Korea, Jepun, Arab, Cina Ringkas, Cina Tradisional, Vietnam, Thai, Indonesia, Melayu, Jerman, Rusia, Perancis, Sepanyol, Portugis dan bahasa-bahasa lain.