Kerajaan Erdoğan secara rasmi membuka semula gereja zaman Byzantine sebagai masjid

(SeaPRwire) –   Presiden Turki Recep Tayyip Erdoğan secara rasmi membuka semula bekas gereja zaman Byzantine di Istanbul sebagai masjid pada Isnin, empat tahun selepas kerajaannya telah menetapkan ia sebagai , walaupun mendapat kritikan daripada jiran Greece.

Turki secara rasminya menukar Gereja St. Saviour in Chora, dikenali sebagai Kariye dalam bahasa Turki, menjadi masjid pada 2020, tidak lama selepas ia juga menukar landasan Hagia Sophia yang terkenal di Istanbul menjadi rumah ibadat Muslim.

Kedua-dua penukaran itu mendapat sanjungan daripada penganut Muslim tetapi kritikan daripada Greece dan negara-negara lain yang telah mendesak Turki untuk melindungi monumen penting zaman Byzantine.

Seperti Hagia Sophia, yang merupakan gereja selama berabad-abad dan kemudian masjid selama berabad-abad lagi, Chora telah beroperasi sebagai muzium selama puluhan tahun sebelum ia diperintahkan ditukar menjadi masjid. Pelancaran rasmi Chora sebagai masjid, bagaimanapun, ditangguhkan kerana struktur itu kemudian menjalani pemulihan.

Erdoğan pada Isnin mengetuai upacara secara dalam talian untuk menandakan pembukaan Chora – serta struktur lain yang baru dipulihkan – daripada dewan persidangan kompleks istana beliau di Ankara.

“Semoga ia membawa keberuntungan,” kata Erdoğan semasa acara disiarkan televisyen itu.

Musa Tombul merupakan antara orang pertama yang sembahyang di dalamnya.

“Saya telah menunggu pembukaannya selama empat tahun,” katanya kepada Agensi Berita Negara Anadolu. “Saya berasa terhormat dapat sembahyang di tempat sebegini.”

“Kami bersyukur kepada Allah kerana menunjukkan kami hari-hari ini,” Anadolu memetik Haydar Senbahar sebagai berkata. “Harapan kami, kami akan datang ke sini dari masa ke semasa untuk melaksanakan sembahyang kami.”

Gereja itu, terletak berhampiran dinding bandar purba Istanbul, terkenal dengan mozek dan fresko rumitnya. Ia berasal dari abad keempat, walaupun strukturnya kini berasal dari abad ke-11 dan ke-12.

Struktur itu berkhidmat sebagai masjid semasa pemerintahan Uthmaniyyah sebelum diubah menjadi muzium pada 1945.

Greece telah mengkritik keputusan untuk menukar ia semula menjadi masjid, menuduh Ankara “menghina watak” Tapak Warisan Dunia yang lain.

Keputusan untuk menukar Hagia Sophia dan Chora semula menjadi masjid dilihat sebagai langkah untuk mengkonsolidasikan sokongan konservatif dan agama kepada parti pemerintah Erdoğan ketika kemelesetan ekonomi.

Pada 2020, Erdoğan menyertai beratus-ratus orang yang sembahyang untuk kali pertama bagi solat Muslim di Hagia Sophia selepas 86 tahun, menepis kritikan antarabangsa dan desakan agar monumen itu dikekalkan sebagai muzium. Sebanyak 350,000 orang menyertai solat di luar struktur itu.

Artikel ini disediakan oleh pembekal kandungan pihak ketiga. SeaPRwire (https://www.seaprwire.com/) tidak memberi sebarang waranti atau perwakilan berkaitan dengannya.

Sektor: Top Story, Berita Harian

SeaPRwire menyampaikan edaran siaran akhbar secara masa nyata untuk syarikat dan institusi, mencapai lebih daripada 6,500 kedai media, 86,000 penyunting dan wartawan, dan 3.5 juta desktop profesional di seluruh 90 negara. SeaPRwire menyokong pengedaran siaran akhbar dalam bahasa Inggeris, Korea, Jepun, Arab, Cina Ringkas, Cina Tradisional, Vietnam, Thai, Indonesia, Melayu, Jerman, Rusia, Perancis, Sepanyol, Portugis dan bahasa-bahasa lain.