Kerajaan konservatif Greece terselamatkan daripada usul tidak percaya yang dipanggil berikutan bencana kereta api yang membawa maut

(SeaPRwire) –   ATHENS, Greece (AP) — pemerintah kanan tengah bertahan daripada usul undi tidak percaya yang dibawa oleh parti pembangkang mengenai pengendalian negara terhadap bencana kereta api yang paling membunuh setahun lalu.

Empat parti pembangkang kiri menuduh kerajaan menghalang siasatan ke dalam kemalangan yang mengorbankan nyawa 57 orang, kebanyakannya pelajar universiti yang pulang dari cuti musim bunga.

Parlimen mengundi 159-141 menentang usul tersebut berikutan perdebatan tiga hari yang pahit. Kerajaan juga menolak seruan pembangkang untuk mengadakan pilihan raya awal.

Kemalangan pada 28 Februari, 2023 berlaku apabila kereta penumpang menabrak kereta kargo lawan arah yang telah ditempatkan silap pada landasan yang sama.

menjanjikan akan menghormati keputusan siasatan undang-undang berterusan ke dalam kemalangan itu, dan menafikan sebarang salah laku.

“Tiada penyembunyian”, katanya kepada ahli parlimen sebelum undian. “Apakah tepatnya yang telah disumbangkan oleh perdebatan (di parlimen) kepada siasatan?”

Angka kaji selidik menunjukkan majoriti awam percaya kerajaan tidak jujur menangani tanggungjawabnya mengenai kemalangan itu.

Walaupun ditewaskan, usul undi tidak percaya itu adalah hasil kerjasama jarang berlaku antara parti tengah kiri dan kiri Yunani menjelang pilihan raya Parlimen Eropah pada Jun.

Artikel ini disediakan oleh pembekal kandungan pihak ketiga. SeaPRwire (https://www.seaprwire.com/) tidak memberi sebarang waranti atau perwakilan berkaitan dengannya.

Sektor: Top Story, Berita Harian

SeaPRwire menyampaikan edaran siaran akhbar secara masa nyata untuk syarikat dan institusi, mencapai lebih daripada 6,500 kedai media, 86,000 penyunting dan wartawan, dan 3.5 juta desktop profesional di seluruh 90 negara. SeaPRwire menyokong pengedaran siaran akhbar dalam bahasa Inggeris, Korea, Jepun, Arab, Cina Ringkas, Cina Tradisional, Vietnam, Thai, Indonesia, Melayu, Jerman, Rusia, Perancis, Sepanyol, Portugis dan bahasa-bahasa lain.