Anak paus pembunuh berenang keluar daripada teluk Kanada di mana ia terperangkap lebih sebulan

(SeaPRwire) –   Seekor anak paus pembunuh yang terperangkap selama lebih sebulan di teluk di Pulau Vancouver berenang melewati sekat botol di pasang surut tinggi pagi Jumaat, mencapai teluk yang boleh membawanya ke laut terbuka, kata pegawai.

Ehattesaht dan Nuchatlaht First Nations mengatakan dalam kenyataan bahawa pasukan memantau anak paus berusia 2 tahun itu melihatnya berenang melewati kawasan di mana ibunya mati, lalu bergerak di bawah jambatan dan menuju ke teluk “sendirian.”

Anak paus muda masih perlu meninggalkan Little Espinosa Inlet untuk mencapai laut terbuka.

Anak paus itu terperangkap di teluk pasang surut berhampiran kampung Zeballos kira-kira 450 kilometer (280 batu) barat laut Victoria sejak 23 Mac, apabila ibunya yang hamil menjadi terperangkap pada pasang surut rendah dan mati di pantai berbatu.

“Hari ini masyarakat Zeballos dan orang di seluruh dunia bangun dengan berita hebat dan apa yang boleh dijelaskan sebagai kebanggaan terhadap kekuatan yang ditunjukkan paus muda ini,” kata Ketua Simon John dalam kenyataan.

Pegawai berkata mereka berharap setelah paus itu mencapai laut terbuka, panggilannya akan didengari oleh keluarga paus pembunuhnya.

John berkata pegawai dan ahli-ahli puak sedang meletakkan langkah-langkah perlindungan untuk memastikan paus itu tidak bersentuhan dengan manusia atau bot.

“Setiap peluang perlu diberikan untuk dia kembali bersama keluarganya dengan interaksi manusia yang sedikit mungkin,” katanya.

Usaha pada pertengahan April untuk membebaskan paus itu melibatkan penggunaan jaring untuk memintasnya ke dalam selimut besar di air cetek. Paus itu berjaya mengelakkan pasukan penyelamat 50 orang yang menggunakan bot, penyelam dan peralatan pembacaan bawah air canggih.

Dalam usaha lain, seorang wanita cuba mengugut paus itu keluar dari teluk dengan memainkan violin ketika pasang surut tinggi.

Artikel ini disediakan oleh pembekal kandungan pihak ketiga. SeaPRwire (https://www.seaprwire.com/) tidak memberi sebarang waranti atau perwakilan berkaitan dengannya.

Sektor: Top Story, Berita Harian

SeaPRwire menyampaikan edaran siaran akhbar secara masa nyata untuk syarikat dan institusi, mencapai lebih daripada 6,500 kedai media, 86,000 penyunting dan wartawan, dan 3.5 juta desktop profesional di seluruh 90 negara. SeaPRwire menyokong pengedaran siaran akhbar dalam bahasa Inggeris, Korea, Jepun, Arab, Cina Ringkas, Cina Tradisional, Vietnam, Thai, Indonesia, Melayu, Jerman, Rusia, Perancis, Sepanyol, Portugis dan bahasa-bahasa lain.