Israel membantah ‘fitnah Hamas’ tentang kubur massal yang disebarkan media untuk klik internet, kata jurucakap Netanyahu

(SeaPRwire) –   Pejabat Perdana Menteri Israel pada Jumaat secara tegas menolak kempen disinformasi yang dilancarkan oleh gerakan pengganas Hamas bahawa Negara Yahudi terlibat dalam sebarang salah laku berkaitan kubur besar yang ditemui di tapak pertempuran yang terletak di kompleks hospital di Gaza.

“Fitnah Hamas tidak mengenal sempadan. Ia menyedihkan melihat berapa banyak organisasi berita yang begitu pantas menyalin dan menempelkan kebohongan Hamas untuk klik. Tentera Darat Israel akan terus menyerang Hamas sambil mengelakkan kematian orang awam dengan ketepatan yang mungkin tidak pernah dilihat dalam sejarah peperangan,” kata jurucakap kerajaan Israel Avi Hyman kepada Digital.

Ahli sejarah Timur Tengah Tom Gross berkata kepada Digital bahawa “Hamas mempunyai rekod panjang dalam memalsukan kebenaran yang menyaingi Al-Qaeda atau Isis. Dan masih lagi, media bertanggungjawab – terutamanya CNN pada masa ini – mengulangi kebohongan Hamas hampir tanpa dipersoal.

Gross menambah, “BBC juga tidak terperangkap pada masa ini, tetapi kelihatan CNN terlalu bersemangat untuk memberi keyakinan kepada fitnah darah Hamas terbaru terhadap negara Yahudi. Apabila sejarawan datang untuk mengkaji mengapa terdapat peningkatan yang tajam dalam anti-Semitisme di Amerika Syarikat tahun ini, mereka mungkin akan mengkaji peranan sesetengah media dalam menggalakkan.

Agensi Pertahanan Awam yang dikendalikan Hamas berkata pada Selasa bahawa pekerja kesihatan Palestin menemui hampir 340 mayat orang yang didakwa dibunuh dan dikebumikan oleh pasukan Israel di Hospital Nasser di Khan Younis.

Apabila ditanya tentang pegawai Hamas yang mendakwa kehadiran ratusan mayat dalam kubur besar di kompleks hospital di Khan Younis, jurucakap Kementerian Luar Negeri Amerika Syarikat Vedant Patel berkata pada Rabu, “Dakwaan itu membimbangkan, ia mengganggu, kami mengambilnya dengan serius, dan kami terus menekan Kerajaan Israel untuk maklumat lanjut. Pemahaman kami Tentera Darat IDF telah berbual mengenai sebahagian daripadanya secara awam; mereka telah menyatakan bahawa dalam pencarian tebusan Israel, mereka telah menemui kubur di kawasan di mana orang Palestin sebelum ini telah dikebumikan.”

Jurucakap tentera Israel Major Nadav Shoshani menulis di X, yang dahulunya dikenali sebagai Twitter, bahawa “Maklumat palsu sedang beredar mengenai kubur besar yang ditemui di Hospital Nasser di Khan Yunis. Kubur yang dimaksudkan itu digali – oleh orang Gaza – beberapa bulan lalu.”

Beliau teruskan: “Fakta ini disokong oleh dokumentasi media sosial yang dimuat naik oleh orang Gaza ketika pengebumian, seperti yang dilihat dalam video di bawah. Sebarang usaha untuk menyalahkan Israel mengebumikan orang awam dalam kubur besar adalah palsu sepenuhnya dan hanyalah contoh kempen disinformasi yang bertujuan untuk mendelegitimasi Israel.”

Ahli statistik terkemuka Amerika Syarikat telah mendakwa bahawa Hamas menyalahgunakan angka kematian di Jalur Gaza untuk memperoleh sokongan di kalangan negara-negara Barat untuk mengakhiri kempen Israel untuk menghapuskan rangkaian pengganas jihad.

Pengasas Keselamatan Negara Amerika Syarikat Jake Sullivan memberitahu wartawan mengenai kubur besar, “Kami mahu jawapan,” menambah,”Kami mahu melihat ini disiasat dengan teliti dan telus.” Hamas menyerang Israel pada 7 Oktober dan membunuh 1,200 orang, termasuk lebih 30 orang Amerika.

Hospital adalah institusi yang dilindungi semasa peperangan di bawah undang-undang antarabangsa. Walau bagaimanapun, pusat perubatan di Jalur Gaza sering diubah menjadi de facto kemudahan tentera oleh Hamas untuk berperang menentang Israel. Hospital kehilangan hak perlindungan apabila mereka ditukar menjadi tapak tentera. Hamas menggunakan kompleks perubatan untuk menahan tebusan.

Hamas kini mempunyai lebih 100 tebusan, termasuk orang Amerika, dalam tawanannya. Tebusan yang ditahan Hamas dipercayai berada di Rafah, kubu utama batalion Hamas.

Penasihat Keselamatan Negara Senator Ted Cruz (R-Texas), Omri Ceren, menulis di X tentang sebahagian laporan arus perdana mengenai kubur besar: “Ini hanyalah sesuatu yang dibuat oleh Hamas dan CNN mengukuhkannya. Saya bahkan tidak pernah melihat pembelaan untuk itu. Ia hanyalah CNN mengukuhkan sesuatu yang dibuat oleh Hamas dan kemudian bergerak ke depan.”

Times of Israel melaporkan, bertindak balas terhadap dakwaan Hamas bahawa Israel bertanggungjawab terhadap kubur besar, bahawa “bukti menunjukkan ini adalah palsu, dengan mayat-mayat sebelum ini dikebumikan di lokasi yang sama oleh orang Palestin ketika berlakunya pertempuran antara pasukan Israel dan pengganas di kawasan itu.”

Ketua Hak Asasi Manusia PBB yang kontroversi, Volker Türk, berkata dia “terkejut” dengan laporan kubur besar di hospital Gaza – kompleks perubatan Shifa di Bandar Gaza dan Hospital Nasser.

Pada Januari, misi Israel di Geneva, Switzerland, mengambil tindakan terhadap pejabat Türk kerana gagal meminta pembebasan tebusan di Gaza pada hari ke-100 sejak permulaan perang.

“Tidak satu perkataan yang menuntut pembebasan tebusan yang dipegang di Gaza. Panggilan untuk gencatan senjata, tanpa menuntut pembebasan tebusan kami dan penyusunan semula Hamas, adalah panggilan untuk keganasan memenangi,” tulis diplomat Israel di X.

Pejabat Pesuruhjaya Tinggi PBB untuk Hak Asasi Manusia (OHCHR) terletak di Geneva.

Digital tidak segera menjawab pertanyaan akhbar kepada IDF dan Kementerian Luar Negeri.

Artikel ini disediakan oleh pembekal kandungan pihak ketiga. SeaPRwire (https://www.seaprwire.com/) tidak memberi sebarang waranti atau perwakilan berkaitan dengannya.

Sektor: Top Story, Berita Harian

SeaPRwire menyampaikan edaran siaran akhbar secara masa nyata untuk syarikat dan institusi, mencapai lebih daripada 6,500 kedai media, 86,000 penyunting dan wartawan, dan 3.5 juta desktop profesional di seluruh 90 negara. SeaPRwire menyokong pengedaran siaran akhbar dalam bahasa Inggeris, Korea, Jepun, Arab, Cina Ringkas, Cina Tradisional, Vietnam, Thai, Indonesia, Melayu, Jerman, Rusia, Perancis, Sepanyol, Portugis dan bahasa-bahasa lain.