Korban Holocaust melawat Auschwitz untuk March of the Living tahunan, merenung serangan 7 Oktober

(SeaPRwire) –   Beberapa ribu orang Yahudi, termasuk para mangsa selamat Holocaust yang terkena secara peribadi serangan Hamas pada 7 Oktober, berjalan melalui kem maut Nazi Jerman Auschwitz di Poland pada Isnin untuk upacara March of the Living tahunan di Poland.

Mereka berjalan sepanjang laluan 1.8 batu ke arah krematorium Birkenau, membayar penghormatan kepada jutaan orang Yahudi yang dibunuh oleh Nazi semasa Perang Dunia Kedua.

Tahun ini, upacara itu ditenggelami oleh peristiwa tahun lepas apabila 1,200 orang terbunuh dalam serangan Hamas dan 253 tebusan diambil, mengikut angka Israel.

Daniel Louz, berusia 90 tahun yang kampung Kibbutz Beeri kehilangan sepuluh peratus penduduknya kepada penyerang Palestin, datang ke kem Auschwitz pada Isnin untuk kali pertama sejak keluarga ibunya dibunuh di situ pada 1942.

“Saya yakin bahawa pada 7 Oktober di Beeri, roh-roh baik (mati Holocaust) melindungi saya dan tidak membenarkan penjenayah Hamas menembak rumah kami,” kata Louz kepada Reuters. “Supaya saya dapat menceritakan kisah. Saya benar-benar bersyukur kepada semua anda.”

Lebih 1.1 juta orang, kebanyakannya Yahudi, hilang nyawa di dalam bilik gas atau akibat kebuluran, sejuk dan penyakit di Auschwitz, yang didirikan oleh Jerman di Poland yang diduduki semasa Perang Dunia Kedua.

Lebih tiga juta daripada 3.2 juta orang Yahudi Poland dibunuh oleh Nazi, membentuk kira-kira separuh daripada Yahudi yang dibunuh dalam Holocaust.

“Sebelum 7 Oktober saya percaya… bahawa peristiwa paling buruk dalam sejarah manusia berlaku di atas tanah ini. Bahawa tempat ini, perkataan Auschwitz itu sendiri, bercerita panjang dalam satu perkataan tentang takut, maut, kemusnahan, penghapusan,” kata Phyllis Greenberg Heideman, Presiden March of the Living Antarabangsa, semasa acara Isnin.

“Dan kemudian berlaku 7 Oktober, dan mungkin kita perlu datang sebagai satu bangsa untuk menyedari bahawa mungkin dalam beberapa cara, Shoah tidak berakhir untuk kita. Ia bukan pertandingan, tentunya bukan perbandingan, ia satu kontinum.”

Artikel ini disediakan oleh pembekal kandungan pihak ketiga. SeaPRwire (https://www.seaprwire.com/) tidak memberi sebarang waranti atau perwakilan berkaitan dengannya.

Sektor: Top Story, Berita Harian

SeaPRwire menyampaikan edaran siaran akhbar secara masa nyata untuk syarikat dan institusi, mencapai lebih daripada 6,500 kedai media, 86,000 penyunting dan wartawan, dan 3.5 juta desktop profesional di seluruh 90 negara. SeaPRwire menyokong pengedaran siaran akhbar dalam bahasa Inggeris, Korea, Jepun, Arab, Cina Ringkas, Cina Tradisional, Vietnam, Thai, Indonesia, Melayu, Jerman, Rusia, Perancis, Sepanyol, Portugis dan bahasa-bahasa lain.