Kumpulan pemberontak mendakwa mereka menawan pos pemerintah Burma dan menahan ratusan askar kerajaan

(SeaPRwire) –   Sebuah kumpulan etnik minoriti bersenjata yang kuat yang berjuang di bahagian barat negara mendakwa pada Isnin untuk telah menawan ratusan askar kerajaan apabila mereka menawan pangkalan perintah utama.

Tentera Arakan, sayap tentera yang terlatih dengan baik dan bersenjata dengan baik daripada pergerakan minoriti etnik Rakhine, telah menyerang pos-pos tentera di negeri Rakhine – tanah air mereka – selama kira-kira enam bulan.

Kumpulan itu berkata dalam kenyataan video yang dimuat naik ke aplikasi mesej Telegram bahawa askar-askar yang berpangkat ke Operasi Markas No. 15 kerajaan tentera di daerah Buthidaung, Rakhine menyerah kalah selepas pengepungan.

Buthidaung berjarak kira-kira 240 batu barat daya Mandalay, bandar terbesar kedua Myanmar.

Penawanan pangkalan itu tidak dapat disahkan secara bebas. Kerajaan tentera Myanmar tidak memberi sebarang ulasan serta-merta, dan jurucakap Tentera Arakan tidak menjawab soalan yang dihantar oleh Associated Press.

Pertempuran di Rakhine adalah sebahagian daripada konflik bersenjata di Myanmar yang bermula selepas tentera menggulingkan kerajaan terpilih Aung San Suu Kyi pada Februari 2021 dan menindas protes tidak keganasan yang meluas yang menuntut pemulihan pemerintahan demokratik.

Walaupun mempunyai kelebihan dalam senjata dan tenaga manusia, tentera Myanmar telah berada dalam kedudukan bertahan sejak Oktober, apabila satu pakatan tiga kumpulan pemberontak etnik melancarkan serangan di bahagian timur laut negara.

Video yang dikeluarkan oleh Tentera Arakan digambarkan telah dibuat pada hari Sabtu. Ia menunjukkan pejuang Tentera Arakan menjaga lelaki dalam pakaian tentera dan pakaian awam, sesetengahnya cedera, ketika mereka berjalan melalui padang dan tepi jalan disertai wanita dan kanak-kanak – keluarga askar sering tinggal di pos mereka.

Keterangan mengiringi video itu menyatakan ia menunjukkan timbalan panglima kumpulan dan tentera mereka selepas “serangan akhir di mana mereka menghadapi kekalahan mutlak dan menyerah kalah.”

Video itu tidak menyatakan jumlah keseluruhan askar dan ahli keluarga mereka yang ditawan, tetapi dalam satu bahagian kira-kira 300 lelaki boleh dilihat duduk dalam barisan di satu padang terbuka.

Dalam kenyataan yang dikeluarkan pada Ahad, Tentera Arakan mengatakan ia menawan pangkalan perintah itu pada Khamis selepas menyerang selama dua minggu. Ia mendakwa satu pos tentera lagi ditawan pada hari seterusnya, bersama yang lain dalam dua bulan lepas.

Penyerang menawan “senjata, peluru, peralatan tentera dan tawanan perang yang menyerah kalah”, kata kenyataan itu.

Sebahagian daripada video yang dikeluarkan pada Isnin menunjukkan lelaki muda yang kelihatan sebagai ahli minoriti Muslim Rohingya.

Tentera Myanmar telah dituduh mengisi semula barisan mereka yang terkorban dengan lelaki Rohingya di Rakhine di bawah undang-undang pengerahan tentera yang baru dilaksanakan. Tentera itu telah kehilangan anggota akibat kematian, menyerah kalah dan pecah perkhidmatan ketika menghadapi tentangan yang semakin kuat di medan pertempuran.

Rohingya merupakan mangsa kempen melawan pemberontakan kejam yang menggabungkan rogol dan pembunuhan yang menyaksikan kira-kira 740,000 orang melarikan diri ke Bangladesh jiran sebagai kampung mereka dibakar habis oleh tentera pada 2017.

Nasionalis etnik Rakhine yang sekutu dengan Tentera Arakan juga antara penindas minoriti Rohingya, tetapi kini Tentera Arakan dan Rohingya adalah sekutu yang tidak selesa dalam menentang kerajaan tentera.

Tentera Arakan, yang menuntut autonomi daripada kerajaan pusat Myanmar, adalah sebahagian daripada pakatan tentera etnik minoriti yang melancarkan serangan pada Oktober dan memenangi wilayah strategik di timur laut Myanmar.

Kejayaannya dilihat sebagai kekalahan besar bagi kerajaan tentera, dan meningkatkan semangat etnik minoriti serta rintangan pro-demokrasi.

Pada Ahad, Tentera Kemmerahan, kumpulan bersenjata etnik utama yang lain, mendakwa telah menawan Sumprabum, daerah di negeri utara Kachin.

Artikel ini disediakan oleh pembekal kandungan pihak ketiga. SeaPRwire (https://www.seaprwire.com/) tidak memberi sebarang waranti atau perwakilan berkaitan dengannya.

Sektor: Top Story, Berita Harian

SeaPRwire menyampaikan edaran siaran akhbar secara masa nyata untuk syarikat dan institusi, mencapai lebih daripada 6,500 kedai media, 86,000 penyunting dan wartawan, dan 3.5 juta desktop profesional di seluruh 90 negara. SeaPRwire menyokong pengedaran siaran akhbar dalam bahasa Inggeris, Korea, Jepun, Arab, Cina Ringkas, Cina Tradisional, Vietnam, Thai, Indonesia, Melayu, Jerman, Rusia, Perancis, Sepanyol, Portugis dan bahasa-bahasa lain.