Lelaki Korea Selatan Dikenakan Hukuman Penjara Kerana Membunuh 76 Kucing Dengan Kejam Yang ‘Tidak Terperi’

(SeaPRwire) –   Seorang lelaki telah dijatuhkan hukuman penjara selama 14 bulan kerana membunuh 76 ekor kucing dalam salah satu kes kekejaman haiwan paling menjijikkan dalam beberapa tahun kebelakangan ini.

Lelaki itu, yang berusia 20-an tahun, didapati bersalah melanggar undang-undang haiwan Korea Selatan minggu lalu, Mahkamah Daerah Changwon di tenggara Korea Selatan mengumumkan Selasa. Mahkamah tidak mengenal pasti lelaki itu.

Lelaki itu melakukan pembunuhan kucing secara berterusan antara Disember 2022 dan September 2023 kerana membenci dalam kucing selepas kucing lain menggores keretanya, mengikut keputusan mahkamah yang dilihat oleh Agensi Berita Associated Press.

Dia telah menangkap kucing liar dan mengambil kucing lain dari laman web sebelum mencekik beberapa ekor mati dan membunuh yang lain dengan gunting, menurut perintah mahkamah itu. Dia membunuh seekor kucing dengan menghantarnya dengan kereta, kata mahkamah itu.

Mahkamah memutuskan hukuman penjara tidak dapat dielakkan kerana dia secara berulang kali melakukan jenayah “tidak terperi” secara terancang.

Ia menekankan bahawa hukuman itu masih mencerminkan fakta bahawa lelaki itu tidak mempunyai rekod jenayah dan menyesali jenayahnya, dengan menambah bahawa status kesihatan mental lelaki itu yang tidak dinyatakan adalah punca.

Lelaki itu merayu keputusan itu.

“Hukuman itu mencerminkan keprihatinan masyarakat Korea Selatan terhadap kebajikan haiwan dan ketidaktoleranan terhadap kekejaman tanpa sebab seperti ini,” kata Borami Seo, pengarah pejabat Korea Selatan Humane Society International.

“Kes kekejaman ini juga menekankan pentingnya meluluskan pindaan Akta Awam yang akan mengiktiraf haiwan secara sah sebagai makhluk hidup dan memperkukuh lagi perlindungan mereka dalam undang-undang,” tambah Seo.

Artikel ini disediakan oleh pembekal kandungan pihak ketiga. SeaPRwire (https://www.seaprwire.com/) tidak memberi sebarang waranti atau perwakilan berkaitan dengannya.

Sektor: Top Story, Berita Harian

SeaPRwire menyampaikan edaran siaran akhbar secara masa nyata untuk syarikat dan institusi, mencapai lebih daripada 6,500 kedai media, 86,000 penyunting dan wartawan, dan 3.5 juta desktop profesional di seluruh 90 negara. SeaPRwire menyokong pengedaran siaran akhbar dalam bahasa Inggeris, Korea, Jepun, Arab, Cina Ringkas, Cina Tradisional, Vietnam, Thai, Indonesia, Melayu, Jerman, Rusia, Perancis, Sepanyol, Portugis dan bahasa-bahasa lain.