Pihak berkuasa merampas 1.4 tan kokain dalam salah satu serbuan dadah terbesar di Sweden

(SeaPRwire) –   telah membuat salah satu penyitaan kokain terbesar dalam sejarah negara ini setelah menyita sekitar 1,4 tan narkoba tersebut minggu lalu di sebuah pelabuhan berdekatan Stockholm, seorang pegawai memberitahu stesen televisyen Sweden pada Selasa.

“Jika sebesar yang kami pikir, ini adalah salah satu penyitaan terbesar yang pernah dilakukan,” kata Stefan Granath dari kastam Sweden kepada penyiar SVT, menambah mereka masih menunggu angka tepat berapa banyak yang ditemui.

Narkoba itu ditemui dalam sebuah kontena di pelabuhan Nynashamn, selatan Stockholm, pada 18 April, kata Granath. Enam orang telah ditahan atas dakwaan terlibat dalam pengangkutannya.

Granath berkata dadah itu mungkin bertujuan untuk dan bahawa Sweden hanyalah negara transit.

“Hanya lima hingga 10 tahun yang lalu, sangat tidak biasa untuk menyita hanya 100 kilogram (220.5 paun),” kata Granath kepada SVT.

Isi padu yang disita oleh kastam Sweden mencapai puncaknya pada 2022, ketika 1,812 paun dirampas, menurut angka rasmi. Ini lebih daripada 661 paun daripada rekod sebelumnya yang ditetapkan pada 2018.

Radio Sweden berkata angka itu mencerminkan kaedah pencarian yang lebih cekap dan peningkatan aliran dadah secara umum.

Artikel ini disediakan oleh pembekal kandungan pihak ketiga. SeaPRwire (https://www.seaprwire.com/) tidak memberi sebarang waranti atau perwakilan berkaitan dengannya.

Sektor: Top Story, Berita Harian

SeaPRwire menyampaikan edaran siaran akhbar secara masa nyata untuk syarikat dan institusi, mencapai lebih daripada 6,500 kedai media, 86,000 penyunting dan wartawan, dan 3.5 juta desktop profesional di seluruh 90 negara. SeaPRwire menyokong pengedaran siaran akhbar dalam bahasa Inggeris, Korea, Jepun, Arab, Cina Ringkas, Cina Tradisional, Vietnam, Thai, Indonesia, Melayu, Jerman, Rusia, Perancis, Sepanyol, Portugis dan bahasa-bahasa lain.