Menggunakan drone teknologi tinggi, Rusia menekan kelebihan udara terhadap artileri Ukraina yang terkepung

(SeaPRwire) –   Rumbling keluar dari persembunyian hutannya, howitzer berperisai berat berteknologi tinggi Jerman telah hanya beberapa minit untuk menembak sebelum menyelinap kembali di bawah liputan untuk mengelakkan pengawasan udara Rusia di langit di atas.

Di seluruh bukit dan lembah timur, unit artileri Ukraine bermain kucing dan tikus dengan drone Rusia memburu senjata artileri bernilai tinggi seperti Panzerhaubitze 2000 berperisai sendiri ini.

Tentera Moscow telah meningkatkan serangan darat sepanjang 621 batu garis hadapan di selatan dan timur Ukraine, mengancam beberapa bandar perindustrian yang terakhir dipegang oleh Kyiv di kawasan Donetsk yang diperindustrikan lebih daripada dua tahun selepas pencerobohan penuh skala Rusia.

Usaha counterbattery adalah penting untuk menindas api musuh yang turun ke barisan Ukraine dan unit artileri, dan membuka jalan untuk .

Anak kapal termasuk yang baru-baru ini dilawati oleh Reuters, sebahagian daripada Briged Artileri ke-43, mengatakan mereka menghadapi gangguan yang meningkat dari drone musuh yang menjadi stapel persenjataan Rusia.

“Ada (serangan) sebelum ini, tetapi bukan jumlah yang sama,” kata komander bateri “Lyova”, 27, menggunakan panggilan kodnya. “Sekarang ia benar-benar menakutkan.”

Lyova, yang berasal dari barat Ukraine, berkata unitnya telah dihentam secara terus empat kali oleh drone serangan berteknologi tinggi Rusia Lancet. Ahli anak kapal kekal terselamatkan terutamanya kerana perisai Panzerhaubitze.

Drone pengawasan Rusia seperti Orlan atau yang lebih maju SuperCam adalah gangguan khas, kata pegawai kanan bateri senior Andriy Stavnychyi.

“Kadang-kadang ia berlaku bahawa ada banyak kerja untuk hari itu, tetapi kita tidak boleh bergerak kerana,” kata Stavnychyi, 31, kepada Reuters semasa lawatan ke markas komando bawah tanah unit itu.

Drone pengawasan musuh sering mewakili risiko yang lebih besar kepada unit artileri Ukraine daripada radar counterbattery Rusia, menurut Rob Lee, felo senior di Institut Dasar Luar Negeri (FPRI).

Panzerhaubitze berpusing di antara beberapa tempat persembunyian berbeza di sekitar kedudukan unit, yang Tentera Ukraine meminta tidak didedahkan. Mereka berada dalam liputan hutan dalam dan menampilkan rangka kayu yang dibina sendiri untuk menyembunyikan kenderaan.

Stavnychyi menggema tentera Ukraine dan pegawai kanan yang lain yang telah memanggil lebih sistem perang elektronik untuk mengganggu drone Rusia.

Artileri berteknologi tinggi yang dibekalkan Barat seperti Panzerhaubitze adalah sasaran utama untuk Moscow, yang telah mengaku akan memfokuskan serangan pada senjata sedemikian.

Komander bateri Lyova berkata pasukan Rusia telah pada masa-masa tertentu meningkatkan tekanan ke atas unit mereka, termasuk melalui sistem artileri dipandu laser Krasnopol yang akhirnya menyerang salah satu tempat persembunyian. Ia tidak rosak secara kritikal.

“Sebelum itu, mereka menembak kira-kira 50 butir (shell) piawai sepanjang satu setengah hari, tetapi tidak dapat mengenainya,” katanya.

Menteri Pertahanan Rusia Sergei Shoigu berkata pada bulan lepas Moscow akan meningkatkan serangan ke atas pangkalan simpanan Ukraine yang menyimpan senjata Barat.

Lee, pakar FPRI, berkata keupayaan counterbattery Ukraine yang lemah bermakna pasukan Rusia “boleh menjadi lebih agresif tentang bagaimana mereka menggunakan artileri.”

“Mereka boleh memindahkannya lebih dekat, mereka tidak perlu semestinya menukar kedudukan yang begitu kerap,” katanya.

Seperti unit artileri Ukraine yang lain, bateri briged ke-43 berhadapan dengan kekurangan peluru kritikal yang menghadkan potensi Panzerhaubitze.

di seluruh barisan yang luas dengan tidak sabar menanti penghantaran dari pakej bantuan tentera AS $61 bilion yang tertangguh.

Penembak Panzerhaubitze mengatakan mereka kekurangan peluru 155mm eksklusif yang direka untuk memaksimakan kecekapan dan julat sekitar 40 km.

Peluru berjulat lebih jauh akan membolehkan mereka menyasarkan meriam berperisai sendiri Rusia yang setara jauh di belakang barisan hadapan, dan mengekalkan mereka lebih jauh untuk melindungi dari tembakan counterbattery Rusia.

Walaupun dipasok dengan baik semasa serangan balas Ukraine yang gagal tahun lepas, Lyova menganggarkan unitnya kini menembak jauh kurang peluru setiap hari – hanya antara lapan hingga 15.

Memperbaiki kenderaan juga merupakan cabaran, dengan ketersediaan bahagian ganti terhad dan sistem navigasi yang kerap rosak tetapi sukar untuk diperbaiki di medan pertempuran.

Stavnychyi, pegawai kanan, berkata beberapa bahagian boleh ditukar antara meriam artileri Itali dan Belanda juga di bawah perintahnya.

“Tetapi walaupun terdapat bahagian dan peluru, anda akan menghadapi masalah ‘burung’ musuh,” katanya, merujuk kepada drone.

“Jadi segala-galanya perlu berfungsi sebagai satu sistem: perang elektronik dan pengawasan, (dan) artileri. Kemudian peratusan tepat kami akan jauh lebih tinggi.”

Artikel ini disediakan oleh pembekal kandungan pihak ketiga. SeaPRwire (https://www.seaprwire.com/) tidak memberi sebarang waranti atau perwakilan berkaitan dengannya.

Sektor: Top Story, Berita Harian

SeaPRwire menyampaikan edaran siaran akhbar secara masa nyata untuk syarikat dan institusi, mencapai lebih daripada 6,500 kedai media, 86,000 penyunting dan wartawan, dan 3.5 juta desktop profesional di seluruh 90 negara. SeaPRwire menyokong pengedaran siaran akhbar dalam bahasa Inggeris, Korea, Jepun, Arab, Cina Ringkas, Cina Tradisional, Vietnam, Thai, Indonesia, Melayu, Jerman, Rusia, Perancis, Sepanyol, Portugis dan bahasa-bahasa lain.