Mexico melaksanakan keperluan visa untuk warga Peru dalam usaha untuk memperlahankan migrasi ke AS

(SeaPRwire) –   Julia Paredes percaya bahawa pergerakannya ke Amerika Syarikat mungkin kini atau tidak pernah. Mexico hanya beberapa hari lagi memerlukan visa untuk pelawat Peru. Jika dia tidak bertindak dengan cepat, dia terpaksa membuat perjalanan yang lebih berbahaya secara diam-diam melalui darat untuk menetap bersama adiknya di Dallas.

Mexico mula memerlukan visa untuk warga Peru pada Isnin sebagai tindak balas kepada peningkatan besar pendatang dari negara Amerika Selatan itu, selepas tindakan yang sama untuk warga Venezuela, Ecuador dan Brazil. Ia secara berkesan menghapuskan pilihan terbang ke bandar Mexico berhampiran sempadan AS, seperti yang dilakukan Paredes, 45, hanya sebelum terlalu lewat.

“Saya terpaksa menangani ini sebagai kecemasan,” kata Paredes, yang bekerja menghidangkan makan tengah hari kepada pekerja tambang di Arequipa, Peru, dan meminjam wang untuk terbang ke Tijuana, di seberang San Diego. Bulan lepas, penyeludup menuntunnya melalui pembukaan jauh di dinding sempadan untuk tanah berpasir di California, di mana dia dan kira-kira 100 pendatang dari seluruh dunia menggigil di atas api kem selepas hujan pagi dan menunggu ejen Patrol Sempadan yang kewalahan untuk membawa mereka ke stesen untuk pemprosesan.

Pegawai kanan AS, berbual dengan wartawan menjelang mesyuarat menteri luar negara dari kira-kira 20 negara di hemisfera barat minggu ini di Guatemala, memuji tindakan keras Mexico terhadap perjalanan udara dari Peru dan menyeru keperluan visa merupakan alat penting untuk menangani migrasi haram secara bersama.

Bagi pengkritik, menutup perjalanan udara hanya menggalakkan pilihan yang lebih berbahaya. Migrasi haram oleh warga Venezuela merosot selepas Mexico memperkenalkan keperluan visa pada Januari 2022, tetapi kemerosotan itu singkat. Tahun lepas warga Venezuela membentuk hampir dua pertiga daripada 520,000 pendatang rekod yang berjalan melalui Celah Darien, hutan rimba menghubungkan sebahagian Panama dan Colombia.

Lebih 25,000 warga Cina melalui Celah Darien tahun lepas. Mereka biasanya terbang ke Ecuador, negara dikenali dengan sedikit sekatan perjalanan, dan menyeberang sempadan AS secara haram di San Diego untuk memohon suaka. Dengan lebih 3 juta kes tertunggak di mahkamah imigrasi, ia mengambil masa bertahun-tahun untuk memutuskan tuntutan sedemikian, tempoh di mana orang boleh mendapatkan permit kerja dan menetapkan akar.

“Orang akan datang tidak kira apa,” kata Miguel Yaranga, 22, yang terbang dari Lima, ibu negara Peru ke Tijuana dan dibebaskan oleh Patrol Sempadan Ahad di hentian bas San Diego. Dia mempunyai arahan untuk hadir di mahkamah imigrasi di New York pada Februari 2025, yang membingungkannya kerana dia berkata dia memberitahu ejen bahawa dia akan menetap dengan kakaknya di seberang negara, di Bakersfield, California.

Jeremy MacGillivray, timbalan ketua misi Mexico Pertubuhan Antarabangsa PBB untuk Pemigrasian, meramalkan bahawa migrasi Peru akan jatuh “sekurang-kurangnya pada permulaan” dan pulih apabila orang beralih ke berjalan melalui Celah Darien dan ke Amerika Tengah dan Mexico.

Mexico mengumumkan bulan lepas bahawa ia akan memerlukan visa untuk warga Peru buat kali pertama sejak 2012 berikutan “peningkatan besar” migrasi haram. Migrasi besar-besaran Peru ke Mexico bermula pada 2022; warga Peru ditahan di negara itu purata 2,160 kali sebulan dari Januari hingga Mac tahun ini, berbanding purata bulanan 544 kali untuk keseluruhan 2023.

Warga Peru juga mula muncul di sempadan AS pada 2022. Patrol Sempadan AS menangkap warga Peru purata kira-kira 5,300 kali sebulan tahun lepas sebelum jatuh ke purata bulanan 3,400 dari Januari hingga Mac, di tengah-tengah serbuan imigrasi meluas oleh Mexico.

Peru serta-merta membalas keperluan visa Mexico tetapi menukar arah selepas kecaman industri pelancongan negara itu. Peru menyatakan dalam penarikannya bahawa ia merupakan sebahagian daripada blok ekonomi serantau yang termasuk Mexico, Chile dan Colombia.

Adam Isacson, penganalisis di Pejabat Washington untuk Amerika Latin, berkata keahlian Peru dengan Mexico dalam Pertubuhan Pasifik membenarkan warganya perjalanan bebas visa lebih lama daripada negara-negara lain.

Tidak jelas jika Colombia, juga sumber migrasi utama, akan menjadi seterusnya, tetapi Isacson berkata Presiden Mexico Andrés Manuel López Obrador berada dalam “cinta” dengan rakan sejawatannya dari Colombia, Gustavo Petro, manakala hubungannya dengan kerajaan Peru lebih tegang.

Warga Colombia konsisten berada di kalangan kewarganegaraan teratas pendatang tiba di lapangan terbang Tijuana. Ramai mencari hotel sebelum pandu menuntun mereka ke gunung berbatu-batu timur bandar itu, di mana mereka menyeberang melalui pembukaan di dinding sempadan dan kemudian berjalan ke tanah berpasir yang Patrol Sempadan kenalpasti sebagai stesen menunggu.

Bryan Ramírez, 25, dari Colombia, mencapai tanah AS bersama teman wanitanya bulan lepas, hanya dua hari selepas meninggalkan Bogota untuk Cancun, Mexico, dan terus ke penerbangan lain ke Tijuana. Dia menunggu bersama-sama orang lain sepanjang malam untuk ejen Patrol Sempadan mengutip mereka ketika hujan lebat dan angin kencang bergegar di atas bunyi kuasa tinggi.

Kumpulan menunggu berhampiran Boulevard, sebuah bandar luar bandar kecil yang tidak jelas terhad, termasuk beberapa warga Peru yang berkata mereka datang untuk peluang ekonomi dan melarikan diri daripada keganasan dan krisis politik.

Warga Peru masih boleh elakkan hutan Darien dengan terbang ke El Salvador, yang memperkenalkan perjalanan bebas visa untuk mereka pada Disember sebagai balasan untuk tindakan serupa oleh kerajaan Peru. Tetapi mereka masih perlu berjalan melalui darat di Mexico, di mana banyak dirompak atau diculik.

Warga Ecuador, yang memerlukan visa untuk memasuki Mexico sejak September 2021, juga boleh terbang ke El Salvador, tetapi bukan semua melakukannya. Oscar Palacios, 42, berkata dia berjalan melalui Darien kerana tidak mampu terbang.

Palacios, yang meninggalkan isteri dan anak setahun di Ecuador dengan rancangan menyokong mereka secara kewangan dari AS, berkata mengambil masa dua minggu untuk berjalan dari rumahnya berhampiran bandar keganasan Esmeralda ke sempadan Mexico dengan Guatemala. Kemudian mengambil masa dua bulan untuk menyeberang Mexico kerana pihak berkuasa imigrasi memusingkannya tiga kali dan menaikkan basnya ke bahagian selatan negara itu. Dia berkata dia dirompak berulang kali.

Palacios akhirnya tiba di Tijuana dan, selepas tiga malam di hotel, menyeberang ke AS. Seorang ejen Patrol Sempadan melihatnya bersama pendatang dari Brazil dan Mexico dan membawa mereka ke tanah berpasir untuk menunggu van atau bas mengambil mereka ke stesen untuk pemprosesan. Mengulas balik perjalanan itu, Palacios berkata dia lebih suka menyeberang Celah Darien 100 kali daripada sekali sahaja melalui Mexico.

Artikel ini disediakan oleh pembekal kandungan pihak ketiga. SeaPRwire (https://www.seaprwire.com/) tidak memberi sebarang waranti atau perwakilan berkaitan dengannya.

Sektor: Top Story, Berita Harian

SeaPRwire menyampaikan edaran siaran akhbar secara masa nyata untuk syarikat dan institusi, mencapai lebih daripada 6,500 kedai media, 86,000 penyunting dan wartawan, dan 3.5 juta desktop profesional di seluruh 90 negara. SeaPRwire menyokong pengedaran siaran akhbar dalam bahasa Inggeris, Korea, Jepun, Arab, Cina Ringkas, Cina Tradisional, Vietnam, Thai, Indonesia, Melayu, Jerman, Rusia, Perancis, Sepanyol, Portugis dan bahasa-bahasa lain.