Perdana Menteri Albanese membantah dakwaan China bahawa Australia bertanggungjawab terhadap kejadian pesawat berbahaya

(SeaPRwire) –   Anthony Albanese pada Rabu menolak hujah China bahawa Australia bertanggungjawab terhadap pertemuan pesawat yang berbahaya pada hujung minggu antara tentera udara mereka di ruang udara antarabangsa di Laut Kuning.

Kedua-dua China dan Australia telah membuat bantahan rasmi dan menyalahkan satu sama lain kerana penggunaan cemerlang flares oleh pejuang Chengdu J-10 China terhadap helikopter tentera laut Australia pada Sabtu.

Pilot helikopter Seahawk terpaksa “mengambil tindakan mengelak” untuk mengelakkan flares, yang dilepaskan dalam laluan penerbangan helikopter itu oleh pejuang J-10 China, menurut pegawai Australia.

Tiada kecederaan atau kerosakan, walaupun pakar-pakar memperingatkan helikopter itu mungkin terpaksa diturunkan ke laut jika enjin telah terkena flare.

Australia menuduh China bertindak tidak profesional dan tidak dapat diterima, manakala China membalas bahawa Seahawk sengaja terbang hampir dengan ruang udara China dalam “gerakan provokatif”.

Albanese berkata beliau menolak hujah China bahawa orang Australia telah salah.

Beliau menekankan kenyataan jurucakap Kementerian Luar Negeri China, Lin Jian, bahawa helikopter “terbang dalam jarak dekat dengan ruang udara China”.

“Ini adalah pengesahan bahawa helikopter ini berada di ruang udara antarabangsa,” kata Albanese kepada Radio 6PR Perth.

Albanese juga mencatatkan helikopter itu telah mematuhi undang-undang antarabangsa pada masa itu sebagai sebahagian daripada anak kapal kapal perang Australia yang menguatkuasakan sanksi terhadap Korea Utara.

“Ini adalah tindakan tidak profesional dan tidak dapat diterima. Dan kenyataan jurucakap China tidak menggoyahkan atau mempersoalkan penilaian Tentera Pertahanan Australia tentang tingkah laku berbahaya Tentera Pembebasan Rakyat,” kata Albanese, merujuk kepada Tentera Pembebasan Rakyat China.

Kementerian Pertahanan Negara China menambah tuduhan bahawa kapal perang Australia telah menghantar misi helikopter untuk menjalankan “pengawasan rapat dan gangguan” terhadap latihan tentera laut China.

amaran dan memaksa mereka meninggalkan, kata jurucakap kementerian, Zhang Xiaogang. Beliau memanggil langkah itu sah dan selaras dengan undang-undang antarabangsa.

“Kami tegas membantah kenyataan pihak Australia yang memburukkan situasi dan membuat tuduhan tidak berasas,” kata Zhang dalam kenyataan.

Kerajaan Australia tidak segera membalas dakwaan China tentang pengintipan.

Ini adalah pertemuan paling serius antara tentera kedua-dua negara sejak Australia menuduh kapal perusak CNS Ningbo China mencederakan penyelam tentera laut Australia dengan gelombang sonar di perairan Jepun pada November.

Albanese berkata pertemuan akhir minggu itu akan dibangkitkan dengan Perdana Menteri China Li Qiang apabila beliau melawat Australia bulan depan.

Artikel ini disediakan oleh pembekal kandungan pihak ketiga. SeaPRwire (https://www.seaprwire.com/) tidak memberi sebarang waranti atau perwakilan berkaitan dengannya.

Sektor: Top Story, Berita Harian

SeaPRwire menyampaikan edaran siaran akhbar secara masa nyata untuk syarikat dan institusi, mencapai lebih daripada 6,500 kedai media, 86,000 penyunting dan wartawan, dan 3.5 juta desktop profesional di seluruh 90 negara. SeaPRwire menyokong pengedaran siaran akhbar dalam bahasa Inggeris, Korea, Jepun, Arab, Cina Ringkas, Cina Tradisional, Vietnam, Thai, Indonesia, Melayu, Jerman, Rusia, Perancis, Sepanyol, Portugis dan bahasa-bahasa lain.