Pekerja Terperangkap Di Terowong India Hampir Diselamatkan Secara Dramatik

(SeaPRwire) –   Penyelamat telah memecah masuk ke 41 pekerja pembinaan yang terperangkap di terowong selama 16 hari dengan rasmi mengatakan mereka berada di ambang mengeluarkan lelaki keselamatan, dalam apa yang akan menjadi penghujung dramatik kepada operasi yang dilanda kegagalan dan kelewatan.

Pekerja-pekerja itu terperangkap di bawah bahagian terowong yang runtuh di daerah Uttarkashi, India Uttarakhand selepas sebahagian daripadanya runtuh akibat tanah runtuh pada 12 Nov.

Penyelamat telah dengan mesin bor berat yang rosak berulang kali. Pada Jumaat, mesin Auger buatan Amerika Syarikat rosak tidak boleh diperbaiki, dan pekerja mula bor manual menggunakan alat bor tangan pada hujung minggu sementara mesin bor lain disediakan di tempatnya.

Walau bagaimanapun, rasmi mengatakan bor manual telah berjaya, dengan penyelamat pada Selasa memecah masuk ke pekerja yang putus asa yang segera akan ditarik keluar melalui laluan paip berdiameter 90 cm yang dipasang melalui serpihan.

“Segera semua saudara pekerja akan dikeluarkan,” Pushkar Singh Dhami, pegawai kanan di negeri Uttarakhand, di mana kemalangan berlaku, memposting di X.

Helikopter Chinook Tentera Udara India, pesawat berkembar rotor besar, telah tiba di daerah Uttarkashi dan akan digunakan untuk mengangkut udara pekerja terperangkap dari hospital, mengikut BBC.

Berpuluh-puluh ambulans juga telah dilihat di luar pintu masuk terowong, sementara penduduk tempatan dan ahli keluarga pekerja terperangkap juga telah berkumpul.

Arnold Dix, pakar terowong antarabangsa yang membantu operasi penyelamatan, memberitahu wartawan di tapak pada Selasa bahawa beliau yakin lelaki akan kini diselamatkan.

“Saya hanya rasa baik,” kata Dix. “Bor di atas gunung berjalan dengan sempurna, di terowong, ia berjalan dengan baik. Saya tidak pernah berkata ‘Saya rasa baik’ sebelum ini.”

Ia akan mengambil kira-kira tiga hingga lima minit untuk mengeluarkan setiap pekerja, Lt. Jen. (Bersara) Syed Ata Hasnain, pemimpin operasi penyelamatan terowong, berkata.

“Jadi, ia akan mengambil kira-kira tiga hingga empat jam untuk menyelamatkan semua 41 pekerja,” kata Hasnain.

Pekerja pembinaan telah terperangkap sejak 12 Nov apabila tanah runtuh menyebabkan bahagian terowong 2.7 batu yang mereka bina runtuh kira-kira 500 kaki dari pintu masuk. Kawasan berbukit ini cenderung kepada tanah runtuh dan penyusutan.

Pekerja-pekerja itu telah membantu membina sebahagian daripada jalan 424 batu yang menghubungkan pelbagai tapak ziarah Hindu di kawasan itu. Topografi gunung mempunyai beberapa kuil Hindu yang menarik pelancong dan pelancong.

Sejurus selepas runtuhan, menghubungi pekerja dan mereka dapat menghantar mereka oksigen, makanan dan air. Lebih daripada sedozen doktor, termasuk psikiatri, telah berada di tapak kemalangan memantau kesihatan mereka.

Sebuah mesin auger sedang digunakan untuk menembusi 195 kaki secara mendatar melalui kawasan gunung berapi, tetapi ia rosak pada hari Sabtu dan tidak dapat diperbaiki.

Mesin baru sedang disediakan di tapak untuk bor secara menegak, tetapi difahamkan bahawa mesin tidak diperlukan kerana bor manual membuktikan kejayaan.

Artikel ini disediakan oleh pembekal kandungan pihak ketiga. SeaPRwire (https://www.seaprwire.com/) tidak memberi sebarang waranti atau perwakilan berkaitan dengannya.

Sektor: Top Story, Berita Harian

SeaPRwire menyediakan perkhidmatan pengedaran siaran akhbar kepada pelanggan global dalam pelbagai bahasa (Asia: Japan, Korea, Australia, Arab; Greater China: Hong Kong, Taiwan, PRC China; Southeast Asia: Singapore, Vietnam, Thailand, Malaysia, Indonesia, Philippines; Europe: Germany, France, Spain, Italy, Russia, UK; America: US, Canada, Mexico, Brazil)