Penjelasan: Apakah senjata nuklear taktikal dan mengapa Rusia sedang berlatih dengannya sekarang?

(SeaPRwire) –   Kementerian Pertahanan Rusia mengatakan pada hari Isnin bahawa mereka sedang melakukan latihan yang melibatkan senjata nuklear taktikal — kali pertama latihan sebegini diumumkan secara terbuka oleh Moscow.

Berikut adalah pandangan mengenai senjata nuklear taktikal dan peranan yang dimainkannya dalam mesej politik Kremlin.

Berbeza dengan peluru berpandu antara benua yang boleh memusnahkan bandaraya keseluruhan, senjata nuklear taktikal untuk digunakan terhadap tentera di medan perang adalah kurang berkuasa dan boleh mempunyai hasil sekecil 1 kiloton. Bom AS yang diletupkan di Hiroshima semasa Perang Dunia Kedua adalah 15 kiloton.

Senjata nuklear medan perang seperti bom udara, kepala peledak untuk peluru berpandu jarak pendek atau peluru meriam boleh menjadi sangat kecil saiznya. Saiz kecil membolehkan ia diseludupkan dengan senyap di atas trak atau pesawat.

Berbeza dengan senjata strategik, yang telah dikawal selia melalui persetujuan senjata antara Moscow dan Washington, senjata taktikal tidak pernah dibatasi oleh sebarang pakatan sedemikian, dan Rusia tidak melepaskan maklumat berkaitannya seperti bilangan atau butiran lain.

Sejak melancarkan serangan penuh terhadap Ukraine pada 24 Februari 2022, Presiden Rusia Vladimir Putin berulang kali mengingatkan negara-negara Barat tentang kekuatan nuklear Moscow dalam usaha mencegah mereka meningkatkan sokongan tentera kepada Kyiv.

Awal dalam peperangan, Putin kerap merujuk kepada arsenal nuklearnya dengan berulang kali menjanjikan untuk menggunakan “semua cara” yang perlu untuk melindungi Rusia. Tetapi kemudian dia mengurangkan kenyataannya apabila serangan balas Ukraine pada musim panas gagal mencapai matlamatnya dan Rusia mencatat lebih banyak kemajuan di medan perang.

Doktrin pertahanan Moscow membayangkan tindak balas nuklear terhadap serangan nuklear atau serangan dengan senjata konvensional yang “mengancam kewujudan negara itu sendiri”. Perkataan yang kabur itu telah membawa sesetengah pakar pro-Kremlin Rusia mendesak Putin untuk menajamkannya untuk memaksa Barat mengambil amaran lebih serius.

Putin berkata pada musim gugur tahun lepas bahawa beliau tidak melihat sebarang sebab untuk perubahan sedemikian.

“Tiada situasi di mana sesuatu akan mengancam kedaulatan negara Rusia dan kewujudan negara Rusia,” katanya. “Saya fikir tiada orang yang waras dan ingatan jelas akan mempunyai idea untuk menggunakan senjata nuklear terhadap Rusia.”

Pada tahun lepas, Rusia memindahkan sebahagian senjata nuklearnya taktikal ke wilayah Belarus, sekutu yang bersempadan dengan Ukraine dan negara-negara NATO Poland, Latvia dan Lithuania.

Presiden otokratik Belarus Alexander Lukashenko lama mendesak Moscow untuk membuat penempatan senjata nuklear di negaranya, yang mempunyai hubungan tentera rapat dengan Rusia dan berkhidmat sebagai pangkalan untuk peperangan di Ukraine.

Kedua-dua Putin dan Lukashenko berkata bahawa penempatan ke Belarus bertujuan untuk menangani ancaman Barat yang dirasakan. Tahun lepas, Putin secara khusus menghubungkannya dengan keputusan kerajaan UK untuk menyediakan Ukraine dengan peluru berperisai mengandungi uranium terurai.

Tiada pemimpin mendedahkan berapa banyak yang dipindahkan – hanya bahawa kemudahan Soviet di negara itu disediakan untuk menampung mereka, dan juruterbang dan anak kapal peluru berpandu Belarus dilatih untuk menggunakannya. Senjata kekal di bawah kawalan tentera Rusia.

Penempatan senjata nuklear taktikal ke Belarus, yang mempunyai sempadan 673 batu dengan Ukraine, membolehkan pesawat dan peluru berpandu Rusia mencapai sasaran yang mungkin lebih mudah dan cepat, jika Moscow memutuskan untuk menggunakannya. Ia juga memanjangkan keupayaan Rusia untuk menyasarkan beberapa sekutu NATO di Eropah Timur dan Tengah.

Artikel ini disediakan oleh pembekal kandungan pihak ketiga. SeaPRwire (https://www.seaprwire.com/) tidak memberi sebarang waranti atau perwakilan berkaitan dengannya.

Sektor: Top Story, Berita Harian

SeaPRwire menyampaikan edaran siaran akhbar secara masa nyata untuk syarikat dan institusi, mencapai lebih daripada 6,500 kedai media, 86,000 penyunting dan wartawan, dan 3.5 juta desktop profesional di seluruh 90 negara. SeaPRwire menyokong pengedaran siaran akhbar dalam bahasa Inggeris, Korea, Jepun, Arab, Cina Ringkas, Cina Tradisional, Vietnam, Thai, Indonesia, Melayu, Jerman, Rusia, Perancis, Sepanyol, Portugis dan bahasa-bahasa lain.