Penyelamat membuat hubungan dengan 11 pekerja yang dikuburkan hidup-hidup oleh runtuhan bangunan di Afrika Selatan

(SeaPRwire) –   Pasukan menyelamat sedang berusaha untuk menemui puluhan pekerja pembinaan yang hilang sejak runtuhnya kompleks apartmen bertingkat di sebuah bandar pantai di telah berjaya menghubungi 11 orang yang terperangkap di bawah puing-puing bangunan lima tingkat yang sedang dibina ketika runtuh pada Isnin, pihak berkuasa berkata Selasa.

Seorang lelaki menghubungi isterinya dari bawah puing-puing bangunan lima tingkat yang sedang dibina ketika runtuh itu, ketua operasi menyelamat berkata. Ini membolehkan penyelamat mengesan lelaki itu, walaupun dia masih terperangkap dan belum dibawa keluar.

Enam pekerja telah disahkan mati dan terdapat ketakutan bahawa jumlah kematian mungkin meningkat dengan mendadak. Tiada berita mengenai 37 orang lagi yang hilang di kalangan slabs konkrit dan rangka logam besar yang runtuh apabila bangunan runtuh di bandar George, kira-kira 250 batu timur Tanjung Harapan.

Dua puluh satu pekerja lain telah diselamatkan dari tapak itu dan dibawa ke pelbagai hospital, dengan sekurang-kurangnya 11 orang mengalami kecederaan teruk, pihak berkuasa George berkata.

Colin Deiner, ketua perkhidmatan pengurusan bencana provinsi Western Cape, berkata operasi menyelamat mungkin akan mengambil masa sekurang-kurangnya tiga hari.

“Kami akan memberikan masa maksimum kepada operasi ini untuk melihat berapa ramai orang yang boleh kami selamatkan,” kata Deiner dalam sidang akhbar. “Ia sangat sukar jika anda bekerja dengan pemotong konkrit dan bor berhampiran orang.”

Deiner berkata ia akan mengambil kebanyakan hari Selasa untuk menyelamatkan 11 pekerja yang pasukan menyelamat sudah berhubung, sesetengah daripada mereka mempunyai anggota terperangkap di bawah konkrit dan tidak boleh bergerak. Empat daripada pekerja itu berada di apa yang dahulu merupakan dasar bangunan itu, kata Deiner.

“Kebimbangan besar kami ialah pengepungan selama berjam-jam, apabila bahagian badan seseorang termampat,” kata Deiner. “Jadi, anda perlu mendapatkan bantuan perubatan kepada mereka. Kami dapat menghantar doktor kami secepat mungkin.”

Deiner berkata ia mungkin terdapat lagi mangsa yang terselamat lebih dalam puing-puing dan proses menanggalkan lapisan konkrit akan bermula selepas 11 pekerja yang telah dikesan diselamatkan keluar.

Lebih 100 kakitangan perkhidmatan kecemasan dan orang lain bekerja sepanjang malam, menggunakan anjing pengesan untuk cuba mengesan pekerja. Kren besar dan peralatan pengangkatan berat lain dibawa masuk untuk membantu operasi menyelamat dan lampu sorot tinggi didirikan untuk membenarkan pasukan mencari dan menyelamat bekerja dalam gelap.

Deiner berkata bahagian penting operasi menyelamat apabila mereka mengarahkan semua orang untuk kekal senyap dan mematikan mesin supaya mereka boleh mendengar sebarang mangsa yang terselamat. Itulah masa mereka mengesan 11 pekerja, katanya.

“Kami sebenarnya mendengar orang melalui puing-puing,” kata Deiner.

Beberapa hospital tempatan sedang membuat ruang di unit trauma mereka dengan jangkaan bahawa lebih banyak pekerja pembinaan mungkin dibawa keluar hidup. Lebih 50 penyelamat kecemasan juga dibawa malam itu dari bandar dan kota lain untuk membantu, termasuk pasukan khusus yang menangani operasi menyelamat dalam struktur runtuh.

Ahli keluarga dan rakan-rakan pekerja telah berkumpul di pejabat perbandaran berhampiran dan disokong oleh pekerja sosial, pihak berkuasa George berkata.

Pihak berkuasa telah memulakan siasatan mengenai apa yang menyebabkan tragedi itu, dan kes jenayah telah dibuka oleh polis, tetapi tiada maklumat segera mengenai mengapa bangunan itu tiba-tiba runtuh.

Rakyat mula mengalir keluar daripada bangunan lain selepas runtuh, dengan sesetengah daripada mereka menjerit dan berteriak.

Alan Winde, Perdana Menteri Wilayah Cape Barat, berkata akan ada siasatan oleh kerajaan wilayah dan polis.

Pihak berkuasa enggan memberikan sebarang maklumat mengenai syarikat pembinaan yang terlibat tetapi berkata di bawah undang-undang bandar, jurutera swasta syarikat itu bertanggungjawab ke atas keselamatan tapak pembinaan sehingga penyiapannya, apabila ia akan diserahkan kepada bandar untuk diperiksa dan diluluskan.

Winde berkata keutamaan ialah operasi menyelamat dan siasatan akan berlangsung selepas itu.

“Semua sokongan yang perlu telah ditawarkan kepada perkhidmatan kecemasan untuk mempercepatkan tindak balas mereka. Pada masa ini, pegawai memberi tumpuan kepada menyelamatkan nyawa. Ini ialah keutamaan kami pada peringkat ini,” kata Winde.

khabar mengenai operasi menyelamat, Winde berkata.

Presiden Afrika Selatan Cyril Ramaphosa telah mengeluarkan kenyataan menawarkan ucapan takziah kepada keluarga mangsa dan juga meminta siasatan mengenai punca runtuhan.

Artikel ini disediakan oleh pembekal kandungan pihak ketiga. SeaPRwire (https://www.seaprwire.com/) tidak memberi sebarang waranti atau perwakilan berkaitan dengannya.

Sektor: Top Story, Berita Harian

SeaPRwire menyampaikan edaran siaran akhbar secara masa nyata untuk syarikat dan institusi, mencapai lebih daripada 6,500 kedai media, 86,000 penyunting dan wartawan, dan 3.5 juta desktop profesional di seluruh 90 negara. SeaPRwire menyokong pengedaran siaran akhbar dalam bahasa Inggeris, Korea, Jepun, Arab, Cina Ringkas, Cina Tradisional, Vietnam, Thai, Indonesia, Melayu, Jerman, Rusia, Perancis, Sepanyol, Portugis dan bahasa-bahasa lain.