Dua daripada tiga suspek dalam pembunuhan pemimpin separatis Sikh Kanada Singh Nijjar muncul di mahkamah

(SeaPRwire) –   Dua daripada tiga lelaki yang dituduh membunuh pemimpin pemisah Sikh Kanada Singh Nijjar pada Jun lalu membuat penampilan mahkamah pertama yang singkat pada pagi Selasa.

Pembunuhan aktivis terkemuka itu menjadi pusat pertengkaran diplomatik selepas Kanada berkata pada September bahawa terdapat “tuduhan yang boleh dipercayai” terhadap penglibatan India.

Polis Kanada berkata Jumaat lalu mereka menangkap tiga warganegara India di Edmonton, Alberta atas tuduhan menembak dan membunuh lelaki berusia 45 tahun itu di dalam pick-up truknya selepas meninggalkan kuil Sikh yang dipimpinnya di bandar Surrey.

Kamalpreet Singh, 22, Karan Brar, 22, dan Karanpreet Singh, 28, telah didakwa atas pembunuhan jenayah pertama dan konspirasi untuk membunuh.

Pada Selasa, Brar dan Karanpreet muncul di mahkamah melalui sambungan video dan bersetuju untuk perbicaraan dalam bahasa Inggeris. Mereka diarahkan untuk muncul di Mahkamah Provinsi British Columbia sekali lagi pada 21 Mei.

Kamalpreet tidak hadir ke sesi mahkamah kerana menunggu untuk bercakap dengan peguam.

Bilik mahkamah negeri kecil itu penuh dengan penonton. Yang lain berkumpul di bilik tambahan untuk menonton perjalanan melalui video.

Richard Fowler, peguam pertahanan mewakili Brar, berkata kes itu akan akhirnya dipindahkan dari Mahkamah Provinsi British Columbia ke Mahkamah Agung dan digabungkan ke dalam satu kes.

Kira-kira 100 orang berkumpul di luar mahkamah melambai-lambaikan bendera kuning dan memegang gambar pegawai kerajaan India yang mereka tuduh terlibat dalam pembunuhan Nijjar.

Polis Kanada berkata tiga suspek itu telah tinggal di Kanada sebagai penduduk tidak kekal.

Nijjar – seorang aktivis hak asasi manusia Kanada – adalah seorang tukang paip dan pemimpin dalam apa yang tinggal daripada gerakan Sikh yang pernah kuat untuk mencipta tanah air Sikh bebas di India yang dikenali sebagai Khalistan, yang mana beliau telah berkempen dengan kuat. Beliau menganjurkan referendum tidak rasmi di seluruh dunia mengenai kemerdekaan Punjabi. Pemimpin pemisah itu dipanggil aktivis hak asasi manusia oleh pertubuhan Sikh dan penjenayah oleh kerajaan India.

India menuduh Nijjar mempunyai kaitan dengan keganasan, tetapi menafikan dengan marah terlibat dalam pembunuhan itu. Sebagai tindak balas terhadap tuduhan itu, India memberitahu Kanada tahun lalu untuk mengeluarkan 41 daripada 62 diplomatnya di negara itu. Ketegangan masih wujud tetapi agak reda sejak itu.

Dekad keganasan Sikh yang berdarah mengguncang India utara pada tahun 1970-an dan 1980-an sehingga ia ditumpaskan dalam serbuan kerajaan di mana beribu-ribu orang terbunuh, termasuk pemimpin Sikh terkemuka.

Gerakan Khalistan telah kehilangan banyak kuasa politiknya tetapi masih mempunyai penyokong di negeri India Punjab, serta diaspora Sikh besar di luar negara. Walaupun pemberontakan aktif telah berakhir bertahun-tahun lalu, kerajaan India berulang kali memperingatkan bahawa pemisah Sikh cuba untuk bangkit semula.

Artikel ini disediakan oleh pembekal kandungan pihak ketiga. SeaPRwire (https://www.seaprwire.com/) tidak memberi sebarang waranti atau perwakilan berkaitan dengannya.

Sektor: Top Story, Berita Harian

SeaPRwire menyampaikan edaran siaran akhbar secara masa nyata untuk syarikat dan institusi, mencapai lebih daripada 6,500 kedai media, 86,000 penyunting dan wartawan, dan 3.5 juta desktop profesional di seluruh 90 negara. SeaPRwire menyokong pengedaran siaran akhbar dalam bahasa Inggeris, Korea, Jepun, Arab, Cina Ringkas, Cina Tradisional, Vietnam, Thai, Indonesia, Melayu, Jerman, Rusia, Perancis, Sepanyol, Portugis dan bahasa-bahasa lain.