Tentera Israel menarik keluar dari Hospital Shifa di Gaza: IDF

(SeaPRwire) –   Kementerian Kesihatan Gaza yang dikendalikan Hamas menyatakan tentera IDF telah menarik diri dari Hospital Shifa di Gaza, dua minggu selepas tentera melancarkan serbuan kedua ke atas pusat perubatan tersebut.

IDF mengesahkan laporan tersebut pada Isnin pagi kepada .

“IDF dan pasukan ISA telah menyelesaikan aktiviti operasi tepat di kawasan Hospital Shifa dan meninggalkan kawasan hospital,” kata IDF. “Tentera telah membunuh pengganas dalam pertempuran jarak dekat, mengesan banyak senjata dan dokumen perisikan di seluruh hospital, sambil mencegah kecederaan orang awam, pesakit, dan pasukan perubatan.”

Saksi memberitahu The Times of Israel bahawa tentera menarik diri di bawah perlindungan serangan udara dan tembakan artileri.

“Dalam tempoh hari lepas, pesawat IAF telah membunuh pengganas yang membahayakan tentera IDF secara langsung, termasuk penembak curi yang membahayakan tentera yang telah dibunuh oleh helikopter IDF,” kata IDF kepada .

“Di Khan Yunis, pasukan komando IDF sedang beroperasi di kawasan Al-Amal. Tentera telah membunuh pengganas dalam pertempuran jarak dekat, menjalankan serbuan terhadap infrastruktur pengganas di kawasan tersebut, dan menangkap beberapa pengganas. Semasa pencarian, tentera telah mengesan banyak senjata, termasuk peranti letupan.”

Operasi tentera IDF dilancarkan pada 18 Mac dalam apa yang digambarkan sebagai serbuan “tepat” untuk menyasat pemimpin dan infrastruktur keganasan.

Tentera telah menyatakan lebih 500 ahli kumpulan keganasan telah ditangkap dan kira-kira 200 telah terbunuh, termasuk beberapa komander utama, sepanjang operasi di pusat perubatan.

Lebih 900 orang disyaki telah ditahan untuk soal siasat dan lebih 6,000 orang awam telah dievakuasi dari kompleks serbuan itu mengikut laporan stesen radio tentera Israel GLZ Rado.

Kira-kira 350 pesakit dan kakitangan Hospital Shifa telah dievakuasi oleh IDF ke “kompleks yang ditetapkan” di bahagian lain kompleks di mana mereka ditawarkan bantuan kemanusiaan dan bekalan, mengikut The Times of Israel.

Jurucakap Kementerian Pertahanan Awam Gaza yang dikendalikan Hamas menyatakan kira-kira 300 orang terbunuh di pusat perubatan oleh IDF, termasuk sesetengahnya ketika dicengkam.

Hospital Shifa merupakan salah satu kemudahan perubatan yang masih beroperasi sebahagiannya di utara Gaza sebelum pertempuran terkini.

Hospital juga menampung penduduk awam yang dipindahkan dari rumah mereka ketika pertelingkahan antara pasukan Israel dan pengganas Hamas.

Undang-undang antarabangsa menyatakan bahawa kemudahan perubatan adalah tapak dilindungi dalam konflik, tetapi keistimewaannya hilang jika digunakan untuk aktiviti tentera.

Pegawai Israel menyatakan Hamas menggunakan kemudahan ini sebagai perlindungan untuk operasi keganasan dan kumpulan itu mengambil bekalan kemanusiaan untuk pejuangnya, yang menafikan rakyat awam mendapat bantuan.

‘ Yael Kuriel menyumbang kepada cerita ini.

Artikel ini disediakan oleh pembekal kandungan pihak ketiga. SeaPRwire (https://www.seaprwire.com/) tidak memberi sebarang waranti atau perwakilan berkaitan dengannya.

Sektor: Top Story, Berita Harian

SeaPRwire menyampaikan edaran siaran akhbar secara masa nyata untuk syarikat dan institusi, mencapai lebih daripada 6,500 kedai media, 86,000 penyunting dan wartawan, dan 3.5 juta desktop profesional di seluruh 90 negara. SeaPRwire menyokong pengedaran siaran akhbar dalam bahasa Inggeris, Korea, Jepun, Arab, Cina Ringkas, Cina Tradisional, Vietnam, Thai, Indonesia, Melayu, Jerman, Rusia, Perancis, Sepanyol, Portugis dan bahasa-bahasa lain.