Tombak Orang Asli Australia yang dibawa ke England telah dikembalikan kepada masyarakat Orang Asli setelah permintaan repatriasi

(SeaPRwire) –   Empat lembing Orang Asli yang dibawa ke England oleh Kapten James Cook lebih daripada 250 tahun yang lalu dikembalikan Selasa ke Australia dalam satu upacara di Universiti Cambridge.

Artifak-artifak ini adalah yang tinggal daripada kira-kira 40 lembing yang diambil Cook dan ahli botani Joseph Banks pada April 1770, ketika pertemuan pertama krew Cook dengan Orang Asli di Kamay, atau Teluk Botani.

Lembing-lembing ini dipersembahkan kepada Kolej Trinity, Cambridge oleh John Montagu, Earl ke-4 Sandwich tahun berikutnya, bersama-sama barang-barang lain dari pelayaran Cook merentasi Pasifik. Lembing-lembing ini telah dipegang di muzium dan Antropologi universiti sejak awal abad ke-20.

Pemulangan itu, bersetuju tahun lepas berikutan kempen dan permintaan rasmi pemulangan, dipuji sebagai langkah ke arah rekonsiliasi dan pemahaman yang lebih mendalam tentang sejarah bersama Britain dan Australia.

Sally Davies, ketua Kolej Trinity, berkata ia adalah “keputusan yang betul” untuk mengembalikan lembing-lembing dan bahawa institusi itu “berkomitmen untuk mengkaji semula warisan kompleks , terutamanya dalam koleksi kami.”

Lembing-lembing itu “sangat penting” kerana mereka adalah artifak pertama dikumpul oleh British dari sebarang bahagian Australia yang kekal, kata Nicholas Thomas, pengarah muzium arkeologi Cambridge.

“Mereka mencerminkan permulaan sejarah salah faham dan konflik,” katanya.

Yayasan Gujaga, yang memimpin program-program kebudayaan dan penyelidikan dalam komuniti Orang Asli La Perouse, berkata pemulangan artifak itu merupakan “kejadian bersejarah.”

“Lembing-lembing itu hampir merupakan titik pertama temu janji Eropah, terutamanya temu janji British dengan Orang Asli Australia,” kata Ray Ingrey, pengarah yayasan itu.

“Akhirnya, mereka akan dipamerkan secara kekal untuk semua orang pergi melihat, di tempat yang sama mereka diambil 250 tahun lalu,” tambahnya.

Lembing-lembing itu diambil oleh ahli ekspedisi Cook dari tapak perkhemahan Orang Asli yang tidak diduduki, mengikut laman web Muzeum Negara Australia.

Satu entri diari Banks yang laman web itu rujuk membaca: “(Kami) melemparkan ke dalam rumah kepada mereka beberapa biji manik, pita, kain &c. sebagai hadiah dan pergi. Kami bagaimanapun berfikir ia tidak salah untuk membawa bersama kami semua lembing (lembing) yang boleh kami jumpa di sekeliling rumah, berjumlah kira-kira empat puluh atau lima puluh.”

Ingrey berkata lembing-lembing itu “tentunya diambil tanpa keizinan.”

Lembing-lembing itu akan dipamerkan di pusat lawatan baru yang akan dibina di Kurnell, Kamay.

Artikel ini disediakan oleh pembekal kandungan pihak ketiga. SeaPRwire (https://www.seaprwire.com/) tidak memberi sebarang waranti atau perwakilan berkaitan dengannya.

Sektor: Top Story, Berita Harian

SeaPRwire menyampaikan edaran siaran akhbar secara masa nyata untuk syarikat dan institusi, mencapai lebih daripada 6,500 kedai media, 86,000 penyunting dan wartawan, dan 3.5 juta desktop profesional di seluruh 90 negara. SeaPRwire menyokong pengedaran siaran akhbar dalam bahasa Inggeris, Korea, Jepun, Arab, Cina Ringkas, Cina Tradisional, Vietnam, Thai, Indonesia, Melayu, Jerman, Rusia, Perancis, Sepanyol, Portugis dan bahasa-bahasa lain.