Arizona Metals Corp Mendapatkan Tanah Persendirian Tambahan untuk Pembangunan Infrastruktur Pembangunan

Mining 04 belchonock Arizona Metals Corp Acquires Additional Private Land for Development Infrastructure

(SeaPRwire) –   /Tidak untuk diedarkan ke perkhidmatan berita AS atau untuk penerbitan, penerbitan, pengedaran atau penyebaran secara langsung, atau secara tidak langsung, keseluruhan atau sebahagiannya, di dalam atau ke dalam Amerika Syarikat/

TORONTO, 6 Mei 2024 Arizona Metals Corp. (TSX:AMC) (OTCQX:AZMCF) (syarikat “Kami” atau “Arizona Metals”) dengan sukacitanya mengumumkan bahawa ia telah melengkapkan pengambilalihan 100% daripada sebidang tanah negeri Arizona seluas 40 ekar (Harta Tanah”), terletak 400 meter timur laut hartanah Kay Mine. Harta Tanah diperolehi daripada Jabatan Tanah Negeri Arizona melalui proses lelongan. Sebagai sebahagian daripada proses ini, Arizona Metals telah memesan kajian biologi dan arkaeologi bebas yang kedua-duanya menunjukkan tiada kesan buruk atau keperluan pemulihan. Harta Tanah termasuk hak permukaan dan air, antara hak dan manfaat lain. Syarikat juga telah mengambil tuntutan lode dan penempatan yang tidak berpaten yang menjamin hak mineral ke atas tanah ini.

Butir-butir Transaksi

Syarikat akan membuat pembayaran keseluruhan sebanyak US$366,100 kepada Negeri Arizona sebagai pertimbangan untuk kepentingan 100% dalam Harta Tanah.

Marc Pais, CEO Arizona Metals berkomen, “Pengambilalihan Harta Tanah adalah lagi satu langkah penting dalam mengurangkan risiko pergerakan Deposit Kay Mine lebih dekat kepada keputusan pengeluaran. Termasuk 71 ekar tanah berpaten yang menjadi tuan rumah Deposit Kay Mine kami, pengambilalihan ini akan meningkatkan jumlah pegangan tanah persendirian dan berpaten kami kepada 264 ekar. Harta Tanah itu bersempadan dan bersebelahan dengan 153 ekar tanah berpaten (termasuk hak air dan sumur) yang diperolehi sehingga November 2023. Tanah tambahan yang kami peroleh meningkatkan tanah persendirian yang sesuai untuk infrastruktur masa depan syarikat sebanyak 26% dan selari dengan visi kami untuk operasi yang kurang merosakkan sambil membenarkan keluasan operasi yang diperluas.

Kami percaya bahawa Projek Kay Mine kami mempunyai potensi untuk menjadi salah satu lombong tembaga-emas-zink-perak terbaru dan berkadar tertinggi di Arizona, dengan deposit utama dan potensi untuk semua infrastruktur berada di atas tanah persendirian. Ini akan membolehkan kesan yang agak kecil sambil juga menyediakan pekerjaan bergaji tinggi untuk masyarakat tempatan Black Canyon City. Projek Kay Mine sudah menikmati manfaat hanya satu jam ke utara Phoenix, dengan akses yang cemerlang kepada infrastruktur, termasuk landasan kereta api, jalan raya, air dan kuasa. Pengambilalihan yang diumumkan hari ini akan memberikan potensi untuk operasi yang diperluas, fleksibiliti yang lebih besar dalam reka bentuk lombong, dan tempoh kelulusan yang dipercepatkan.”

Gambar 1. Tuntutan Kay Mine menunjukkan Harta Tanah pengambilalihan yang terletak 950 meter timur laut (Kumpulan CNW/Arizona Metals Corp.)

Mengenai Arizona Metals Corp

Arizona Metals Corp memiliki 100% Harta Tanah Kay Mine di Yavapai County, yang terdiri daripada tuntutan berpaten dan BLM seluas 1,665 ekar yang tidak tertakluk kepada apa-apa royalti, dan 193 ekar tanah persendirian. Anggaran sejarah oleh Exxon Minerals pada tahun 1982 melaporkan “simpanan terbukti dan mungkin sebanyak 6.4 juta tan metrik berat dengan kadar 2.2% tembaga, 2.8 g/t emas, 3.03% zink, dan 55 g/t perak.” Anggaran sejarah di Lombong Kay dilaporkan oleh Exxon Minerals pada tahun 1982. (Fellows, M.L., 1982, Simpanan sulfida masif Kay Mine: Laporan dalaman yang disediakan untuk Syarikat Mineral Exxon)

*Anggaran sejarah Kay Mine belum disahkan sebagai sumber mineral semasa. Tiada andaian kunci, parameter dan kaedah yang digunakan untuk menyediakan anggaran sejarah dilaporkan, dan tiada kategori sumber digunakan. Data pengumpulan, penggerudian semula dan pengesahan data yang signifikan mungkin diperlukan oleh Orang Yang Layak untuk mengesahkan dan menaik taraf anggaran sejarah kepada sumber mineral semasa. Tiada Orang Yang Layak telah melakukan kerja yang cukup untuk mengklasifikasikan ia sebagai sumber mineral semasa, dan Arizona Metals tidak menganggap anggaran sejarah sebagai sumber mineral semasa.

Lombong Kay adalah deposit VMS bercerun curam yang telah ditakrifkan dari kedalaman 60 m sehingga sekurang-kurangnya 900 m. Ia terbuka untuk pengembangan di sepanjang garis dan kedalaman.

Syarikat juga memiliki 100% Harta Tanah Sugarloaf Peak, di La Paz County, yang terletak pada 4,400 ekar tuntutan BLM. Sugarloaf ialah sasaran penghancuran terbuka berbentuk timbunan yang mempunyai anggaran sejarah “100 juta tan mengandungi 1.5 juta ounce emas” pada kadar 0.5 g/t (Dausinger, N.E., 1983, Fasa 1 Program Penggerudian dan Penilaian Potensi Emas-Perak, Harta Tanah Sugarloaf Peak, Quartzsite, Arizona: Laporan untuk Westworld Inc.)

Anggaran sejarah di Harta Tanah Sugarloaf Peak dilaporkan oleh Westworld Resources pada tahun 1983. Anggaran sejarah ini belum disahkan sebagai sumber mineral semasa. Tiada andaian kunci, parameter dan kaedah yang digunakan untuk menyediakan anggaran sejarah dilaporkan, dan tiada kategori sumber digunakan. Data pengumpulan, penggerudian semula dan pengesahan data yang signifikan mungkin diperlukan oleh Orang Yang Layak untuk mengesahkan dan menaik taraf anggaran sejarah kepada sumber mineral semasa. Tiada Orang Yang Layak telah melakukan kerja yang cukup untuk mengklasifikasikan ia sebagai sumber mineral semasa, dan Arizona Metals tidak menganggap anggaran sejarah sebagai sumber mineral semasa.

Orang Yang Layak yang menyemak dan meluluskan pendedahan teknikal dalam pengumuman ini ialah David Smith, CPG.

Pengumuman ini mengandungi kenyataan “maklumat ke hadapan” (secara kolektif, “kenyataan ke hadapan”) dalam makna undang-undang berkaitan yang berkenaan. Semua kenyataan selain kenyataan fakta sejarah adalah kenyataan ke hadapan dan berdasarkan jangkaan, anggaran dan ramalan pada tarikh pengumuman berita ini. Sebarang kenyataan yang membincangkan ramalan, jangkaan, kepercayaan, rancangan, objektif, andaian, peristiwa masa depan atau prestasi (sering tetapi tidak selalunya menggunakan ungkapan seperti “mengharapkan”, atau “tidak mengharapkan”, “dijangka”, “menjangkakan” atau “tidak menjangkakan”, “merancang”, “belanjawan”, “ramalan”, “anggaran”, “percaya” atau variasi ungkapan sedemikian atau menyatakan bahawa tindakan tertentu, peristiwa atau keputusan “mungkin” atau “boleh”, “akan” berlaku atau dicapai) bukanlah kenyataan fakta sejarah dan mungkin kenyataan ke hadapan. Kenyataan ke hadapan yang terkandung dalam pengumuman akhbar ini termasuk, tanpa had, kenyataan mengenai pengambilalihan Harta Tanah, termasuk penyelesaian due diligence dan pemenuhan kewajipan pembayaran Syarikat di bawah Perjanjian Pembelian, dan penyelesaian Tawaran. Dalam membuat kenyataan ke hadapan yang terkandung dalam pengumuman akhbar ini, Syarikat telah membuat andaian tertentu. Walaupun Syarikat percaya bahawa jangkaan masa depan yang dinyatakan dalam kenyataan ke hadapan adalah munasabah, kenyataan tersebut tidak menjamin prestasi masa depan dan keputusan, peristiwa atau keadaan sebenar mungkin berbeza secara material daripada yang dinyatakan atau disangka dalam kenyataan ke hadapan.

Artikel ini disediakan oleh pembekal kandungan pihak ketiga. SeaPRwire (https://www.seaprwire.com/) tidak memberi sebarang waranti atau perwakilan berkaitan dengannya.

Sektor: Top Story, Berita Harian

SeaPRwire menyampaikan edaran siaran akhbar secara masa nyata untuk syarikat dan institusi, mencapai lebih daripada 6,500 kedai media, 86,000 penyunting dan wartawan, dan 3.5 juta desktop profesional di seluruh 90 negara. SeaPRwire menyokong pengedaran siaran akhbar dalam bahasa Inggeris, Korea, Jepun, Arab, Cina Ringkas, Cina Tradisional, Vietnam, Thai, Indonesia, Melayu, Jerman, Rusia, Perancis, Sepanyol, Portugis dan bahasa-bahasa lain.