Boliden: Persetujuan dicapai untuk membuka semula Tara

Mining 03 artfotoss Boliden: Agreement reached to reopen Tara

(SeaPRwire) –   STOCKHOLM, 6 Mei 2024 — Persetujuan telah dicapai antara kesatuan sekerja dan pengurusan tempatan yang membolehkan proses pembukaan semula lombong di Tara dalam asas yang lebih berdaya maju secara kewangan.

Pada Julai 2023, lombong Tara telah diletakkan dalam penjagaan dan penyelenggaraan disebabkan oleh gabungan faktor, termasuk perkembangan harga zink yang negatif, tahap kos keseluruhan dan cabaran operasi. Persetujuan antara kesatuan sekerja dan pengurusan tempatan, untuk meningkatkan cara kerja dan produktiviti dengan ketara, kini telah dijamin.

Persetujuan itu merangkumi antara lain rancangan penambangan yang dioptimumkan yang mengurangkan jarak pengangkutan dan memaksimakan output logam, bermula dengan kadar pengeluaran tahunan sebanyak 1.8 juta tan metrik, disertai dengan reka bentuk organisasi semula, pengurangan pekerja dan cara kerja yang dipertingkat. Secara keseluruhannya, kos tunai normal lombong Tara dijangka dikurangkan kepada kira-kira 100 sen AS/paun Zink, berbanding 137 sen AS/paun Zink bagi separuh tahun pertama 2023. Pengurangan itu dikaitkan dengan pandangan yang diperbaiki mengenai harga tenaga serta caj rawatan piawai (TC) yang lebih rendah disertai tahap produktiviti yang dipertingkat.

Akibatnya, kos penstrukturan sekali gus sebanyak kira-kira EUR 30 juta akan memberi kesan negatif kepada suku kedua 2024, yang bersama-sama dengan kos sebelum ini yang diumumkan untuk penjagaan dan penyelenggaraan sebanyak EUR -13 juta setiap suku memberi kesan jumlah negatif kepada keuntungan operasi bagi suku tersebut kepada EUR -43 juta. Kos penstrukturan itu berkaitan dengan pengurangan tenaga kerja kepada kira-kira 400 ekwivalen penuh masa (FTE) pekerja, berbanding lebih daripada 600 pekerja sebelum tempoh penjagaan dan penyelenggaraan, serta perubahan organisasi dan cara kerja yang signifikan. Pekerja akan memulakan kembali ke kerja secara berperingkat semasa suku ketiga 2024 dengan program pengenalan semula dan latihan semula.

Pemulihan pengeluaran akan bermula semasa suku keempat 2024, dan pengeluaran penuh dijangka bermula dari Januari 2025. Keuntungan operasi semasa separuh kedua 2024 dianggarkan kira-kira EUR -25 juta setiap suku, berbanding EUR -13 juta setiap suku semasa tempoh penjagaan dan penyelenggaraan.

Berhubung keputusan untuk membuka semula lombong Tara, aktiviti eksplorasi terhadap deposit dalam Tara akan dimulakan semula semasa separuh kedua 2024.

Untuk maklumat lanjut, sila hubungi:

Klas Nilsson
Pengarah Komunikasi Kumpulan
+46 70 453 65 88

Logam untuk generasi akan datang

Wawasan Boliden ialah menjadi pembekal logam paling ramah alam sekitar dan dihormati di dunia. Kami adalah pengeluar logam mampan dan Eropah yang, dipandu oleh nilai-nilai kami iaitu prihatin, keberanian dan tanggungjawab, kami beroperasi dalam eksplorasi, lombong, kilang peleburan dan kitar semula. Kami kira-kira 6,000 pekerja dan mempunyai hasil tahunan kira-kira SEK 80 bilion. Sahamnya disenaraikan dalam segmen Large Cap di NASDAQ OMX Stockholm.

SUMBER Boliden

Artikel ini disediakan oleh pembekal kandungan pihak ketiga. SeaPRwire (https://www.seaprwire.com/) tidak memberi sebarang waranti atau perwakilan berkaitan dengannya.

Sektor: Top Story, Berita Harian

SeaPRwire menyampaikan edaran siaran akhbar secara masa nyata untuk syarikat dan institusi, mencapai lebih daripada 6,500 kedai media, 86,000 penyunting dan wartawan, dan 3.5 juta desktop profesional di seluruh 90 negara. SeaPRwire menyokong pengedaran siaran akhbar dalam bahasa Inggeris, Korea, Jepun, Arab, Cina Ringkas, Cina Tradisional, Vietnam, Thai, Indonesia, Melayu, Jerman, Rusia, Perancis, Sepanyol, Portugis dan bahasa-bahasa lain.