Hapag-Lloyd menggunakan IQAX eBL untuk maju pesat menukar bentuk digital bil-bil kargo

2 Hapag-Lloyd taps IQAX eBL to advance digital transformation of bills of lading

(SeaPRwire) –   IQAX eBL mempercepat proses bil pengiriman, meningkatkan ketelusan, dan meningkatkan keselamatan tanpa tambahan kos untuk pelanggan Hapag-Lloyd.

HONG KONG, 6 Mei 2024 — IQAX Ltd., pengembang inovatif solusi teknologi untuk pengangkutan dan logistik yang berpangkalan di Hong Kong, mengumumkan bahawa Hapag-Lloyd, salah satu syarikat pengangkutan kontena terbesar di dunia, akan menggunakan IQAX eBL untuk mengeluarkan bil pengiriman elektronik (eBL).

Hapag-Lloyd telah memilih untuk menggunakan penyelesaian terkemuka IQAX eBL untuk memperkukuh perkhidmatan pelanggan dan mempercepat peralihan ke arah penerimaan 100% eBL menjelang 2030.

“Dengan cabaran rantaian bekalan yang kompleks dan tidak menentu terus berkembang, Hapag-Lloyd menyedari keperluan alat digital yang lebih kuat untuk menyediakan kestabilan dan ketelusan kepada pelanggan kami. Dengan bekerjasama dengan IQAX, kami boleh menawarkan penyelesaian tanpa kertas lagi yang mantap, yang mengekalkan ketelusan dan memberdayakan pengambilan keputusan,” kata Nilesh Popat, Pengarah – Penyampaian Perkhidmatan di Hapag-Lloyd.

IQAX eBL memanfaatkan Global Shipping Business Network (GSBN), infrastruktur blockchain yang dibina khusus untuk membantu menjelmakan industri pengangkutan laut. Rangkaian ini membolehkan hanya pihak yang dibenarkan untuk menyumbang dan menggunakan data pengangkutan laut, memastikan ketelusan dan keselamatan.

“Lebih 12,000 pelanggan sudah mempercayai IQAX eBL untuk menguruskan bil pengiriman elektronik mereka. IQAX eBL menyediakan sistem yang pantas dan boleh dipercayai yang akan memberi pelanggan Hapag-Lloyd kawalan penuh terhadap eBL mereka bersama-sama ketelusan penuh tentang tonggak perjalanan dan dokumen tanpa kos tambahan,” kata Lionel Louie, Ketua Pegawai Komersial IQAX. “Antara Jan. 2023 dan Mac. 2024, IQAX eBL telah memproses lebih 180,000 bil pengiriman asal syarikat mewakili bernilai dianggarkan US$29 bilion barangan.”

IQAX eBL menyederhanakan pemindahan dokumen dengan menyambungkan semua pihak yang terlibat dalam pengangkutan laut global, mengurangkan tempoh pemindahan dokumen dari minggu kepada hanya beberapa saat sambil meningkatkan keselamatan. Memberikan manfaat lebih luas kepada pengguna, sembilan bank berbeza sudah menerima IQAX eBL. Bank-bank ini ialah Bank of China Limited, Bank of China (Hong Kong) Limited, Bank of Communications Co. Ltd., Bank of Ningbo, China Merchants Bank, CITIC Bank, Shanghai Pudong Development Bank Co. Ltd, Shanghai Rural Commercial Bank Co. Ltd., dan The Export-Import Bank of China.

IQAX eBL memberikan pelanggan Hapag-Lloyd pandangan tunggal tentang tonggak perjalanan dan status dokumen melalui satu platform, ciri unik yang mengeratkan kerjasama dengan memberikan penghantar, penerima dan bank pandangan bersama terkini tentang status terkini kedua-dua kontena dan dokumen untuk membantu pembiayaan perdagangan dan keputusan pemindahan tajuk.

Kedua-dua pengguna IQAX eBL dan pelanggan Hapag-Lloyd akan mendapat manfaat daripada keputusan syarikat pengangkutan kontena untuk menyertai penyelesaian IQAX eBL, mempercepatkan lagi penerimaan perdagangan digital.

Tentang IQAX

IQAX ialah syarikat teknologi maklumat global yang menyediakan penyelesaian transformasi digital pintar menggunakan teknologi blockchain untuk perusahaan dalam ekosistem logistik. Disokong warisan kukuh dalam pengangkutan kontena, IQAX berusaha untuk memupuk persekitaran perdagangan global yang harmoni dan terhubung. Sebagai pemimpin industri, IQAX menyambung dengan penghantar, ejen pengangkutan, syarikat pengangkutan, terminal, dan institusi kewangan, dan memberdayakan mereka dengan penyelesaian digital untuk menangani cabaran perniagaan sepanjang rantaian bekalan.

IQAX ialah syarikat teknologi bebas yang sepenuhnya dimiliki oleh Orient Overseas International Ltd. (HKEX: 0316), yang pula merupakan sebahagian daripada Orient Overseas Container Line (OOCL), salah satu syarikat pengangkutan dan logistik antarabangsa yang terintegrasi terbesar di dunia.

Tentang Hapag-Lloyd

Dengan armada 266 kapal kontena moden dan jumlah kapasiti pengangkutan sebanyak 2.0 juta TEU, Hapag-Lloyd ialah salah satu syarikat pengangkutan laut pukal terkemuka di dunia. Dalam segmen Pengangkutan Laut, Syarikat mempunyai kira-kira 13,500 pekerja dan 403 pejabat di 140 negara. Hapag-Lloyd mempunyai kapasiti kontena sebanyak 2.9 juta TEU – termasuk salah satu armada kontena peti sejuk terbesar dan paling moden. Sejumlah 113 perkhidmatan laut pukal di seluruh dunia memastikan sambungan pantas dan boleh dipercayai antara lebih 600 pelabuhan di semua benua. Dalam segmen Terminal & Infrastruktur, Hapag-Lloyd mempunyai pegangan ekuiti dalam 20 terminal di Eropah, Amerika Latin, Amerika Syarikat, India, dan Afrika Utara. Kira-kira 2,900 pekerja ditugaskan kepada segmen Terminal & Infrastruktur dan menyediakan perkhidmatan logistik tambahan di lokasi terpilih selain aktiviti terminal.

SUMBER IQAX Limited

Artikel ini disediakan oleh pembekal kandungan pihak ketiga. SeaPRwire (https://www.seaprwire.com/) tidak memberi sebarang waranti atau perwakilan berkaitan dengannya.

Sektor: Top Story, Berita Harian

SeaPRwire menyampaikan edaran siaran akhbar secara masa nyata untuk syarikat dan institusi, mencapai lebih daripada 6,500 kedai media, 86,000 penyunting dan wartawan, dan 3.5 juta desktop profesional di seluruh 90 negara. SeaPRwire menyokong pengedaran siaran akhbar dalam bahasa Inggeris, Korea, Jepun, Arab, Cina Ringkas, Cina Tradisional, Vietnam, Thai, Indonesia, Melayu, Jerman, Rusia, Perancis, Sepanyol, Portugis dan bahasa-bahasa lain.