Kajian Fannie Mae: 80% Rakyat Amerika Kata Ia Tidak Baik Untuk Membeli Rumah Sekarang

house market

(SeaPRwire) –   Dengan ketidakpastian yang melanda arah pasaran, majoriti Amerika yang signifikan, hampir 80%, percaya bahawa kini bukanlah masa yang betul untuk membeli rumah, mengikut Indeks Sentimen Pembelian Rumah Terbaru Fannie Mae. Indeks ini kekal stabil pada bulan April, menggemakan perasaan dari bulan sebelumnya di tengah kadar faedah rumah yang tinggi yang terus menyekat pembeli berpotensi. Purata kadar untuk pinjaman rumah 30 tahun telah direkodkan pada 7.22% minggu lepas, dengan keyakinan pengguna dalam pasaran perumahan menunjukkan peningkatan 8% tahun ke tahun.

Kaji selidik itu juga menekankan optimisme yang merosot mengenai kemungkinan kadar faedah rumah yang lebih rendah dalam tempoh 12 bulan akan datang, menyekat pembeli berpotensi yang menunggu keadaan yang lebih menggalakkan.

Doug Duncan, Naib Presiden Kanan dan Ketua Ekonom di Fannie Mae, menegaskan bahawa walaupun sentimen perumahan telah meningkat dari November hingga Februari disebabkan jangkaan kadar faedah rumah yang jatuh, petunjuk terkini mengenai inflasi yang berterusan, kenaikan kadar faedah rumah, dan peningkatan harga rumah yang berterusan telah membuat pengguna berhati-hati terhadap masa depan pasaran.

Tambahan pula, Persatuan Bank Pemberi Pinjaman menunjukkan bahawa kekuatan ekonomi dan pasaran kerja yang tinggi kemungkinan akan mengekalkan kadar faedah rumah yang tinggi, menyekat pembeli berpotensi. Edward Seiler, Naib Presiden Persatuan, berkomentar mengenai keadaan mencabar yang telah mengekalkan kadar sekitar 7% untuk pinjaman 30 tahun dalam beberapa bulan kebelakangan ini. Pembayaran median untuk pinjaman rumah kebangsaan meningkat sedikit dari $2,184 pada bulan Februari ke lebih $2,200 pada bulan Mac, dengan potensi untuk peningkatan lanjut kerana purata kadar untuk pinjaman 30 tahun telah melebihi 7% untuk tiga minggu terakhir.

Berbeza dengan sentimen membeli yang muram, pandangan untuk menjual rumah kelihatan lebih optimistik. Hampir 70% peserta kaji selidik pada bulan April percaya ia adalah masa yang baik untuk menjual, naik dari 60% pada awal tahun. Kepercayaan ini di kalangan penjual didorong oleh pertumbuhan berterusan dalam harga rumah di seluruh negara, dengan Indeks Terkini Harga Rumah S&P CoreLogic Case-Shiller US National melaporkan peningkatan 6.4% pada bulan Februari.

Jon Grauman, pengasas firma real estate Grauman Rosenfeld di Los Angeles, berkomentar mengenai anomaly di mana kenaikan kadar faedah tidak merendahkan harga rumah seperti dijangka. Sementara itu, lebih 40% responden kaji selidik menjangkakan harga rumah akan meningkat dalam tahun akan datang, naik dari 37% sebelumnya.

Duncan Fannie Mae menyimpulkan bahawa sentimen yang diperbaiki mengenai keadaan menjual rumah sepatutnya memberi kesan positif kepada senarai dan aktiviti perumahan, terutamanya bagi mereka yang perlu berpindah disebabkan perubahan gaya hidup dan yang menyesuaikan jangkaan kewangan mereka untuk selari dengan kadar dan harga semasa.

Artikel ini disediakan oleh pembekal kandungan pihak ketiga. SeaPRwire (https://www.seaprwire.com/) tidak memberi sebarang waranti atau perwakilan berkaitan dengannya.

Sektor: Top Story, Berita Harian

SeaPRwire menyampaikan edaran siaran akhbar secara masa nyata untuk syarikat dan institusi, mencapai lebih daripada 6,500 kedai media, 86,000 penyunting dan wartawan, dan 3.5 juta desktop profesional di seluruh 90 negara. SeaPRwire menyokong pengedaran siaran akhbar dalam bahasa Inggeris, Korea, Jepun, Arab, Cina Ringkas, Cina Tradisional, Vietnam, Thai, Indonesia, Melayu, Jerman, Rusia, Perancis, Sepanyol, Portugis dan bahasa-bahasa lain.