Saham Palantir Jatuh 12% Kerana Ramalan Pendapatan Lemah

Palantir

(SeaPRwire) –   Teknologi Palantir (NYSE: PLTR) mengalami penurunan saham sebanyak 12% berikutan keluaran terkini mengenai panduan pendapatan tahunan syarikat. Panduan pendapatan tahunan syarikat, dijangka antara $2.68 bilion hingga $2.69 bilion, selari dengan jangkaan analis sebanyak $2.68 bilion tetapi tidak menambah semangat pelabur lebih lanjut. Berita ini menghentikan jejak kenaikan saham selama 15 hari yang lalu sebanyak 5%.

Jefferies analyst Brent Thill commented, “Results were solid, but the focus remains on the valuation with the stock trading at 16 times 2024 revenue, the highest in our coverage, and having risen 47% year-to-date into the earnings announcement.” Corak ini meniru trend yang dilihat dalam saham berkaitan AI yang lain musim ini, yang walaupun mencatat keuntungan besar dalam setahun kebelakangan ini, umumnya kecewa pelabur, kecuali Nvidia (NASDAQ: NVDA).

Citi analyst Tyler Radke mengakui prestasi kuat dalam laporan terkini Palantir, yang mendorongnya untuk menaiktaraf ramalan pendapatan dan keuntungan syarikat. Walau bagaimanapun, Radke mengekalkan penarafan Netral terhadap saham disebabkan penilaian tingginya berbanding syarikat perisian yang lain.

Rally meme stock yang lebih luas, terkenal dengan penilaian tinggi yang sering tidak berkait dengan analisis asas, juga mengalami jeda. SoundHound AI (NASDAQ: SOUN) merosot lebih 2% selepas kenaikan besar hari sebelumnya, manakala GameStop (NYSE: GME) dan AMC Entertainment (NYSE: AMC) juga mengalami penurunan sekitar 6% dan lebih 4% masing-masing, berikutan keuntungan terkini.

Reaksi pasaran terhadap meme stock seperti Carvana (NYSE: CVNA), yang telah meningkat lebih 40% sejak laporan pendapatannya pada 1 Mei, merefleksikan trend yang diteliti dengan teliti oleh strategis saham. Walaupun penarikan balik pada April, sentimen pasaran dianggap kembali ke tahap normal selepas mencapai peringkat euforia pada Mac, seperti yang dipetik oleh Indeks Levkovich Citi.

Perhatian pelabur kini tertumpu kepada Reddit (NYSE: RDDT), yang dijadualkan untuk mengeluarkan keputusan suku tahunan pertamanya sebagai syarikat awam selepas pasaran ditutup, menandakan lagi satu peristiwa penting untuk analisis sentimen meme stock.

Artikel ini disediakan oleh pembekal kandungan pihak ketiga. SeaPRwire (https://www.seaprwire.com/) tidak memberi sebarang waranti atau perwakilan berkaitan dengannya.

Sektor: Top Story, Berita Harian

SeaPRwire menyampaikan edaran siaran akhbar secara masa nyata untuk syarikat dan institusi, mencapai lebih daripada 6,500 kedai media, 86,000 penyunting dan wartawan, dan 3.5 juta desktop profesional di seluruh 90 negara. SeaPRwire menyokong pengedaran siaran akhbar dalam bahasa Inggeris, Korea, Jepun, Arab, Cina Ringkas, Cina Tradisional, Vietnam, Thai, Indonesia, Melayu, Jerman, Rusia, Perancis, Sepanyol, Portugis dan bahasa-bahasa lain.