McDonald’s Laporan Keputusan Q1 Yang Kecewa Dengan Penurunan Penjualan Akibat Boikot

McDonald’s Stock

(SeaPRwire) –   McDonald’s () mengumumkan prestasi yang kurang memuaskan untuk suku pertama, menyebut cabaran di pasaran tertentu yang terjejas oleh boikot pengguna. Walaupun jualan di Amerika Syarikat meningkat sepanjang tempoh Januari-Mac, syarikat itu menghadapi kesukaran di Timur Tengah dan kawasan lain di mana boikot terhadap jenama itu meluas.

Raksasa makanan segera global ini mendedahkan peningkatan 1.9% dalam jualan kedai sama untuk suku tahun, gagal memenuhi ramalan analis Wall Street pada kadar kenaikan 2.1% mengikut anggaran oleh FactSet. Di AS, jualan kedai sama meningkat 2.5%, yang dikaitkan dengan penyesuaian harga dan permintaan yang lebih tinggi untuk perkhidmatan penghantaran. Walau bagaimanapun, McDonald’s mengalami penurunan 0.2% dalam jualan kedai sama di pasaran francais antarabangsa, menandakan penurunan pertama sejak 2020 dalam segmen ini.

Boikot di rantau seperti Timur Tengah, Indonesia dan Malaysia, didorong oleh sokongan yang dirasakan terhadap Israel, telah memberi kesan besar kepada jualan McDonald’s selama berbulan-bulan. Boikot bermula pada Oktober berikutan pengumuman oleh francais Israel tempatan McDonald’s mengenai makanan percuma untuk tentera Israel yang terlibat dalam konflik Gaza.

Dalam usaha untuk mengurangkan kesan, McDonald’s mengumumkan pengambilalihan Alyonal Limited, francais Israelnya, pada awal April, dengan itu mengambil alih kawalan 225 restoran negara itu. Walau bagaimanapun, butiran kewangan urusniaga itu tidak didedahkan.

Bagi tempoh Januari-Mac, McDonald’s melaporkan peningkatan 5% dalam hasil kepada $6.17 bilion, selari dengan jangkaan Wall Street. Kewangan bersih juga menyaksikan peningkatan 7% kepada $1.93 bilion, dengan pendapatan terlaras, tidak termasuk caj-caj penyusunan semula, pada $2.70 setiap saham. Walaupun angka-angka ini positif, pendapatan terlaras sedikit gagal memenuhi anggaran analis pada $2.72 setiap saham.

Dalam perdagangan pra-pasaran Selasa, saham McDonald’s mengalami penurunan 1.5%.

Artikel ini disediakan oleh pembekal kandungan pihak ketiga. SeaPRwire (https://www.seaprwire.com/) tidak memberi sebarang waranti atau perwakilan berkaitan dengannya.

Sektor: Top Story, Berita Harian

SeaPRwire menyampaikan edaran siaran akhbar secara masa nyata untuk syarikat dan institusi, mencapai lebih daripada 6,500 kedai media, 86,000 penyunting dan wartawan, dan 3.5 juta desktop profesional di seluruh 90 negara. SeaPRwire menyokong pengedaran siaran akhbar dalam bahasa Inggeris, Korea, Jepun, Arab, Cina Ringkas, Cina Tradisional, Vietnam, Thai, Indonesia, Melayu, Jerman, Rusia, Perancis, Sepanyol, Portugis dan bahasa-bahasa lain.