Pasaran Saham Membuka Lebih Tinggi, Meneruskan Momentum Minggu Lalu

Dow Jones Stock Markets INDEXDJX:DJI

(SeaPRwire) –   menunjukkan momentum ke atas sebagai pelabur bersiap untuk apa yang mungkin menjadi minggu yang agak tenang berikutan kegilaan aktiviti pasaran minggu lepas. Pada awal Isnin, S&P 500 (INDEXSP:.INX) naik 0.5%, dengan Indeks Dow Jones Industrial Average (INDEXDJX:.DJI) naik 164 mata dan komposit Nasdaq (NASDAQ:COMP) juga meningkat 0.5%. Berkshire Hathaway (NYSE:BRK.A) menyaksikan kenaikan berikutan keluaran keputusan kewangan terkini pada hujung minggu. Minggu ini, perhatian akan tertumpu kepada ucapan beberapa pegawai Bank Pusat Amerika Syarikat, laporan sentimen pengguna awal, dan kenyataan kewangan syarikat seperti The Walt Disney Co. (NYSE:DIS) dan Uber Technologies (NYSE:UBER). Imbangan bon masih stabil di pasaran bon.

Dalam perdagangan pra-pasaran, kontrak masa depan untuk S&P 500 dan Indeks Dow Jones Industrial Average juga naik 0.4%.

Tyson Foods (NYSE:TSN), sebuah pemproses daging, menyaksikan peningkatan 2.6% dalam perdagangan pra-pasaran selepas dengan mudah melampaui jangkaan keuntungan analis, walaupun sedikit melepasi ramalan jualan.

Walau bagaimanapun, Spirit Airlines (NYSE:SAVE) menyaksikan penurunan 3.5% sebelum loceng kerana syarikat penerbangan bajet gagal mencapai sasaran jualan dan keuntungan Wall Street bagi suku tahun. Syarikat ini, yang telah berjuang untuk mencapai keuntungan penuh tahun sejak 2019, telah melaksanakan langkah-langkah pemotongan kos seperti menangguhkan tempahan pesawat dan mengurangkan juruterbang.

GameStop (NYSE:GME) mengalami lebih daripada dalam perdagangan awal Isnin, mengimbangi sebahagian daripada kenaikan minggu lepas apabila “saham meme” ini meningkat hampir 45% pada hari-hari penutupan.

Kemudian dalam minggu, syarikat termasuk The Walt Disney Co., Airbnb (NASDAQ:ABNB), Anheuser-Busch (NYSE:BUD), dan Uber (NASDAQ:UBER) akan mengeluarkan laporan jualan dan keuntungan terkini mereka.

Di pasaran Eropah, DAX Jerman naik 1.1% dan CAC 40 di Paris meningkat 0.9%, manakala pasaran London kekal ditutup untuk cuti bank.

Di Asia, Hang Seng di Hong Kong ditutup 0.4% lebih tinggi, dan Indeks Komposit Shanghai melonjak 1.2% apabila pasaran daratan Cina dibuka semula selepas cuti mingguan selama seminggu. Satu kajian sektor swasta menunjukkan pertumbuhan perlahan dalam sektor perkhidmatan China untuk April disebabkan kenaikan kos, walaupun perintah baharu meningkat dan semangat perniagaan meningkat.

Minyak mentah piawai Amerika Syarikat naik 62 sen kepada $78.73 setong, manakala minyak mentah Brent naik 52 sen kepada $84.48 setong dalam perdagangan elektronik di Bursa Minyak New York Mercantile.

Yen Jepun menguat sedikit selepas berfluktuasi minggu lepas, diperdagangkan pada 153.52 yen terhadap dolar Amerika Syarikat awal Isnin.

Pada Jumaat, S&P 500 mencatat hari terbaiknya sejak lewat Februari, naik 1.3% kepada 5,127.79, disokong oleh data pekerjaan AS yang lebih sejuk daripada jangkaan. Indeks Dow Jones Industrial Average naik 1.2% kepada 38,675.68, dan Nasdaq komposit ditutup 2% lebih tinggi pada 16,156.33, didorong oleh keuntungan kuat dalam sektor teknologi.

Peningkatan yang sederhana dalam pekerjaan bulan lepas menunjukkan kadar kenaikan agresif Bank Pusat mungkin memberi kesan kepada ekonomi, memungkinkan kadar faedah yang lebih rendah. Optimisme ini terhadap potensi pengurangan kadar membakar kebangkitan Jumaat.

Artikel ini disediakan oleh pembekal kandungan pihak ketiga. SeaPRwire (https://www.seaprwire.com/) tidak memberi sebarang waranti atau perwakilan berkaitan dengannya.

Sektor: Top Story, Berita Harian

SeaPRwire menyampaikan edaran siaran akhbar secara masa nyata untuk syarikat dan institusi, mencapai lebih daripada 6,500 kedai media, 86,000 penyunting dan wartawan, dan 3.5 juta desktop profesional di seluruh 90 negara. SeaPRwire menyokong pengedaran siaran akhbar dalam bahasa Inggeris, Korea, Jepun, Arab, Cina Ringkas, Cina Tradisional, Vietnam, Thai, Indonesia, Melayu, Jerman, Rusia, Perancis, Sepanyol, Portugis dan bahasa-bahasa lain.