Tyson Foods Melepasi Anggaran Kemuntungan Walaupun Mengurangkan Kos, Menghadapi Penurunan Penjualan

Tyson Foods

(SeaPRwire) –   (NYSE: TSN) melampaui ramalan analis untuk keuntungan suku kedua, menunjukkan pulangan awal daripada penutupan strategik beberapa kemudahan pemprosesan ayam di Amerika Syarikat untuk mengurangkan perbelanjaan.

Saham syarikat berpangkalan di Springdale, Arkansas itu naik 2.4% semasa perdagangan pra-pasaran.

Untuk mengurangkan perbelanjaan, pengeluar daging utama di Amerika Syarikat telah menghentikan operasi enam loji pemprosesan ayam di empat buah negeri sejak tahun lepas. Selain itu, ia telah mengurangkan tenaga kerja korporat dan mengumumkan hasrat untuk menutup loji pemprosesan babi.

Inisiatif ini membolehkan Tyson mencatat keuntungan terlaras 62 sen setiap saham bagi suku, melampaui anggaran konsensus 39 sen yang diperoleh daripada data LSEG.

Tyson menyemak jangkaan keuntungan operasi terlaras tahunan keseluruhannya bagi tahun kewangan 2024 kepada julat $1.4 bilion hingga $1.8 bilion, peningkatan daripada ramalan sebelum ini $1 bilion hingga $1.5 bilion.

Walaupun keuntungan dan ramalan yang disemak semula agak dijangka, ia dijangka akan meningkatkan keyakinan pelabur, menurut Citi Research analis Thomas Palmer. Sebelum ini Tyson melampaui jangkaan pada suku pertama berikutan penutupan loji pemprosesan.

Walaupun berusaha untuk memulihkan bahagian ayamnya selama bertahun-tahun, Tyson menghadapi cabaran berpunca daripada kelebihan bekalan pada 2023. Walau bagaimanapun, margin operasi terlaras pulih ke 3.9% pada suku terkini daripada negatif 3.7% pada tempoh yang sama tahun lepas.

Tyson menyemak jangkaan keuntungan operasi bagi bahagian ayam kepada $700 juta hingga $900 juta, naik daripada pandangan awal $500 juta hingga $700 juta.

Walau bagaimanapun, jualan bahagian ayam menurun 8.3% pada suku, disebabkan penurunan 2.1% harga dan penurunan 6.1% jumlah terutamanya disebabkan pengurangan pengeluaran AS, seperti yang dinyatakan oleh Tyson.

Syarikat terus berjuang dengan permintaan yang merosot daripada pengguna yang berhati-hati dengan belanja, mengurangkan pembelian premium berikutan harga makanan dan kos pinjaman yang tinggi. Jualan bersih keseluruhan Tyson bagi suku kedua merosot 0.5% kepada $13.07 bilion, sedikit di bawah anggaran $13.16 bilion, dengan jualan dijangka kekal agak stabil bagi tahun kewangan 2024.

Pada nota positif, jumlah bahagian daging lembu Tyson, bahagian terbesarnya, mencatat pertumbuhan buat kali pertama dalam lima suku, menunjukkan peningkatan 2.8% kerana penternak lembu meningkatkan berat haiwan, mengurangkan bekalan sempit.

Walau bagaimanapun, margin operasi bahagian daging lembu menurun 0.7% semasa suku.

Artikel ini disediakan oleh pembekal kandungan pihak ketiga. SeaPRwire (https://www.seaprwire.com/) tidak memberi sebarang waranti atau perwakilan berkaitan dengannya.

Sektor: Top Story, Berita Harian

SeaPRwire menyampaikan edaran siaran akhbar secara masa nyata untuk syarikat dan institusi, mencapai lebih daripada 6,500 kedai media, 86,000 penyunting dan wartawan, dan 3.5 juta desktop profesional di seluruh 90 negara. SeaPRwire menyokong pengedaran siaran akhbar dalam bahasa Inggeris, Korea, Jepun, Arab, Cina Ringkas, Cina Tradisional, Vietnam, Thai, Indonesia, Melayu, Jerman, Rusia, Perancis, Sepanyol, Portugis dan bahasa-bahasa lain.