Saham Cleanspark Meningkat Mendadak: Penilaian Terhadap Penilaian

Cleanspark Stock

(SeaPRwire) –   Semakin Bitcoin terus meningkat ke tahap hampir tertinggi sepanjang masa, syarikat penambangan telah mengalami pertumbuhan yang luar biasa dalam beberapa bulan kebelakangan ini. Cleanspark (NASDAQ: CLSK), penambang Bitcoin berpangkalan di Amerika Syarikat, terutamanya telah menarik perhatian pelabur dengan sahamnya melonjak 103% setahun dan meningkat menakjubkan 792% dalam tempoh 12 bulan. Walau bagaimanapun, persoalan timbul: Adakah Cleanspark kini dinilai dengan adil atau berlebihan berdasarkan gandaan semasanya?

Prestasi dalam Kuartal Pertama Tahun 2024

Dalam Kuartal Pertama Tahun Kewangan 2024 (berakhir pada Disember), Cleanspark menunjukkan prestasi kewangan yang kuat. Syarikat itu melaporkan hasil sebanyak $73.8 juta, menandakan peningkatan besar 165% berbanding setahun sebelumnya. Kewangan bersih berjumlah $25.9 juta, atau $0.14 sesaham, peningkatan yang ketara berbanding kerugian yang dialami pada tempoh yang sama tahun lalu. Selain itu, EBITDA diselaraskan mencapai $69.1 juta, berbanding kerugian pada tempoh yang sama tahun kewangan sebelumnya.

Lonjakan harga Bitcoin menyumbang kepada Cleanspark melepasi anggaran pendapatan dan keuntungan secara meluas dalam suku tahun Disember. Pentingnya, syarikat itu mencapai jualan sebanyak $168 juta dalam tahun kewangan 2023, menunjukkan kemajuan ketara apabila ia menutup hampir setengah jarak untuk mencapai jumlah pendapatan keseluruhannya pada tahun sebelumnya dalam suku tahun tunggal.

Fokus pada Peningkatan Hashrate

Cleanspark bertujuan untuk mencapai kapasiti penambangan sebanyak 20 eksahash setiap saat pada separuh pertama tahun ini. Kadar hash yang lebih tinggi menunjukkan kuasa pengiraan yang lebih tinggi, membolehkan penyelesaian masalah lebih cepat dan ganjaran yang dipertingkatkan ketika penambangan Bitcoin. Walaupun kadar hash yang lebih tinggi boleh menyebabkan margin keuntungan penambang yang lebih baik, ia juga melibatkan penggunaan tenaga yang lebih tinggi, menimbulkan cabaran keuntungan.

Cleanspark baru-baru ini menyelesaikan pengambilalihan tiga pusat data penambangan Bitcoin, meningkatkan kapasiti operasi ke lebih 15 eksahash setiap saat (EH/s) dan mewakili pertumbuhan kadar hash sebanyak 60% pada tahun 2024, melampaui pertumbuhan kadar hash global. Selain itu, syarikat itu menambang 650 BTC pada bulan Februari, dengan harta digitalnya kini bernilai $260 juta. Pelaburan Cleanspark dalam peningkatan kadar hash dan kecekapan operasi menempatkannya dalam kedudukan yang menggalakkan untuk acara separuh dan impak positif yang dijangka terhadap harga Bitcoin.

Harga Sasaran untuk Saham CLSK

Ahli-ahli analisis meramalkan Cleanspark akan mencapai keuntungan sebanyak $0.75 sesaham menjelang akhir tahun kewangan 2024, berbanding kerugian pada tahun sebelumnya. Ramalan keuntungan dijangka meningkat lagi kepada $1.37 sesaham pada tahun 2025. Harapan pendapatan juga bersifat berani, dengan ramalan pendapatan akan berlipat ganda kepada $432 juta pada tahun 2024 dan melonjak kepada $826 juta pada tahun 2025.

Daripada enam orang ahli analisis yang mengikuti saham CLSK, lima orang mengesyorkan penarafan “beli kuat”, manakala satu orang mengesyorkan “pegangan”. Harga sasaran purata untuk CLSK adalah $18.87, sedikit lebih rendah berbanding tahap semasa. Walau bagaimanapun, harga sasaran tertinggi saham sebanyak $27 menunjukkan potensi kenaikan sebanyak lebih 19% berbanding tahap semasa, menunjukkan keyakinan terhadap prospek Cleanspark.

Artikel ini disediakan oleh pembekal kandungan pihak ketiga. SeaPRwire (https://www.seaprwire.com/) tidak memberi sebarang waranti atau perwakilan berkaitan dengannya.

Sektor: Top Story, Berita Harian

SeaPRwire menyampaikan edaran siaran akhbar secara masa nyata untuk syarikat dan institusi, mencapai lebih daripada 6,500 kedai media, 86,000 penyunting dan wartawan, dan 3.5 juta desktop profesional di seluruh 90 negara. SeaPRwire menyokong pengedaran siaran akhbar dalam bahasa Inggeris, Korea, Jepun, Arab, Cina Ringkas, Cina Tradisional, Vietnam, Thai, Indonesia, Melayu, Jerman, Rusia, Perancis, Sepanyol, Portugis dan bahasa-bahasa lain.