Tapak 3.2 MW Ground Mount di Black Creek, New York Diperolehi oleh SolarBank

3.2 MW Ground Mount Site in Black Creek, New York Secured by SolarBank
  • Dijangka beroperasi sebagai tapak tenaga suria masyarakat, menjual kredit kepada pelanggan.
  • Lebih kurang 370 buah rumah dijangka diberikan tenaga hijau sebaik operasi.
  • Layak menyertai program NYSUN NYSERDA untuk menerima insentif.

(SeaPRwire) –   TORONTO, 6 Mei 2024SolarBank Corporation (Nasdaq: SUUN) (Cboe CA: SUNN) (FSE: GY2) (“SolarBank” atau “Syarikat”) mengumumkan bahawa ia telah menandatangani perjanjian sewa tapak seluas 29.6 ekar di Black Creek, New York. SolarBank bercadang untuk membangunkan loji kuasa suria 3.2 MW DC di tapak tersebut (“Projek”). Projek dijangka layak menerima insentif di bawah Program NY-Sun Lembaga Penyelidikan dan Pembangunan Tenaga Negeri New York (“NYSERDA”).

SolarBank Logo (CNW Group/SolarBank Corporation)

Syarikat telah mengemukakan permintaan sambungan awal untuk Projek dan sedang menunggu keputusan proses tersebut. Berikutan penerimaan kelulusan sambungan, Syarikat akan bekerja untuk melengkapkan proses perlesenan dan menyediakan pembiayaan yang diperlukan untuk pembinaan Projek.

Apabila siap, Projek akan dikendalikan sebagai projek tenaga suria masyarakat. Tenaga suria masyarakat ialah kumpulan panel suria dengan akses ke grid elektrik tempatan. Setelah panel dinyalakan dan menjana elektrik, tenaga bersih dari tapak mengalir ke grid elektrik tempatan. Bergantung kepada saiz dan bilangan panel projek, puluhan atau ratusan penyewa dan pemilik rumah boleh menjimatkan wang daripada elektrik yang dijana oleh projek. Dengan berlanggan kepada projek, pemilik rumah akan mendapat kredit pada bil elektrik setiap bulan daripada bahagian tenaga suria yang dijana oleh projek, menikmati manfaat tenaga suria tanpa memasang panel pada rumah mereka.

Terdapat beberapa risiko berkaitan pembangunan Projek. Pembangunan mana-mana projek tertakluk kepada penerimaan kelulusan sambungan, perlesenan yang diperlukan, ketersediaan pembiayaan pihak ketiga untuk Syarikat dan risiko berkaitan pembinaan loji kuasa suria. Selain itu, kerajaan mungkin menyemak semula, mengurangkan atau memansuhkan insentif dan skim sokongan dasar untuk tenaga suria, yang boleh menyebabkan projek masa depan tidak lagi menjadi ekonomik. Sila rujuk “Pernyataan Prospektif” untuk perbincangan tambahan mengenai anggapan dan faktor risiko berkaitan dengan kenyataan dalam rilis akhbar ini.

Tentang SolarBank Corporation

SolarBank Corporation ialah pemaju dan pemilik projek tenaga boleh diperbaharui dan bersih bebas memfokuskan projek tenaga suria berpusat dan masyarakat di Kanada dan AS. Syarikat membangunkan projek tenaga suria yang menjual elektrik kepada utiliti, komersial, perindustrian, perbandaran dan pengguna rumah. Syarikat memaksimumkan pulangan melalui portfolio pelbagai projek di beberapa pasaran tenaga suria terkemuka termasuk projek dengan utiliti, tuan rumah pengguna, tenaga suria masyarakat, dan projek pengukuran bersih maya. Syarikat mempunyai potensi pembangunan paip 1 gigawatt dan telah membangunkan projek tenaga boleh diperbaharui dan bersih dengan kapasiti gabungan lebih 70 megawatt dibina. Untuk maklumat lanjut mengenai SolarBank, sila lawati .

KENYATAAN PROSPEKTIF

Kenyataan berita ini mengandungi kenyataan prospektif dan maklumat prospektif ‎dalam makna undang-undang syarikat Kanada (secara kolektif, “kenyataan prospektif”) ‎yang berkaitan dengan jangkaan dan pandangan Syarikat mengenai peristiwa masa depan. ‎Sebarang kenyataan yang menyatakan, atau melibatkan perbincangan mengenai jangkaan, ‎kepercayaan, rancangan, objektif, anggapan atau peristiwa masa depan atau prestasi ‎(sering tetapi tidak selalu melalui penggunaan perkataan atau ungkapan seperti “akan ‎mungkin menghasilkan”, “dijangka untuk”, “mengharapkan”, “akan terus”, “diramalkan”, ‎‎”meramalkan”, “percaya”, “dianggarkan”, “berniat”, “merancang”, “ramalan”, ‎‎”strategi”, “objektif” dan “pandangan”) bukan fakta sejarah dan mungkin merupakan ‎kenyataan prospektif dan mungkin melibatkan anggaran, andaian dan ketidakpastian ‎yang boleh menyebabkan keputusan atau hasil sebenar berbeza secara material daripada ‎yang dinyatakan dalam kenyataan prospektif tersebut. Khususnya dan tanpa batasan, ‎kenyataan berita ini mengandungi kenyataan prospektif berkaitan jangkaan Syarikat ‎mengenai trend industri dan pertumbuhan pasaran secara keseluruhan; strategi pertumbuhan ‎Syarikat; penjanaan tenaga yang dijangka daripada loji kuasa suria yang disebut dalam rilis ‎akhbar ini; pengurangan karbon; penerimaan permit dan pembiayaan untuk membina ‎Projek; dan penerimaan insentif untuk Projek. Tiada jaminan ‎boleh diberikan bahawa jangkaan ini akan terbukti benar dan kenyataan prospektif ‎tersebut tidak boleh bergantung berlebihan.

Kenyataan prospektif berasaskan tertentu andaian dan analisis yang dibuat oleh Syarikat berdasarkan pengalaman dan persepsi trend sejarah, keadaan semasa dan pembangunan masa depan yang dijangka dan faktor lain yang dianggap sesuai, dan tertakluk kepada risiko dan ketidakpastian. Dalam membuat kenyataan prospektif yang termasuk dalam kenyataan berita ini, Syarikat telah membuat pelbagai andaian material, termasuk tetapi tidak terhad kepada: mendapat kelulusan peraturan yang diperlukan; bahawa keperluan peraturan akan dikekalkan; keadaan am perniagaan dan ekonomi; keupayaan Syarikat untuk berjaya melaksanakan rancangan dan hasratnya; ketersediaan pembiayaan pihak ketiga atas syarat yang munasabah; keupayaan Syarikat untuk menarik dan mengekalkan kakitangan berkemahiran; persaingan pasaran; produk dan perkhidmatan pesaing Syarikat; bahawa hubungan baik semasa Syarikat dengan pembekal perkhidmatan dan pihak ketiga akan dikekalkan; dan subsidi dan pembiayaan kerajaan untuk tenaga boleh diperbaharui akan diteruskan seperti yang difikirkan sekarang. Walaupun Syarikat percaya bahawa andaian di sebalik kenyataan ini adalah munasabah, ia mungkin terbukti salah, dan Syarikat tidak dapat menjamin bahawa keputusan sebenar akan selaras dengan kenyataan prospektif ini.

Sama ada keputusan, prestasi atau pencapaian sebenar akan selaras dengan jangkaan dan ramalan Syarikat tertakluk kepada beberapa risiko, ketidakpastian, andaian dan faktor lain yang diketahui dan tidak diketahui, termasuk yang disenaraikan di bawah “Kenyataan Prospektif” dan “Faktor Risiko” dalam Penyataan Maklumat Tahunan Syarikat yang paling baru-baru ini, dan penyiaran awam lain Syarikat, yang merangkumi: Syarikat mungkin terjejas oleh keadaan pasaran dan industri tenaga suria yang tidak menentu; pelaksanaan strategi pertumbuhan Syarikat bergantung kepada ketersediaan pembiayaan pihak ketiga; kejayaan masa depan Syarikat sebahagiannya bergantung kepada keupayaannya untuk meluaskan paip tenaga di beberapa pasaran kunci; kerajaan mungkin menyemak semula, mengurangkan atau memansuhkan insentif dan skim sokongan dasar untuk tenaga suria dan storan bateri, yang boleh menyebabkan projek masa depan tidak lagi menjadi ekonomik; prestasi operasi dan keputusan kewangan Syarikat mungkin terjejas oleh keadaan ekonomi global; aktiviti pembangunan projek dan pembinaan Syarikat mungkin tidak berjaya; dan membangunkan dan membina loji kuasa boleh diperbaharui memerlukan pelaburan besar dengan risiko pembangunan dan pembinaan yang tinggi.

Artikel ini disediakan oleh pembekal kandungan pihak ketiga. SeaPRwire (https://www.seaprwire.com/) tidak memberi sebarang waranti atau perwakilan berkaitan dengannya.

Sektor: Top Story, Berita Harian

SeaPRwire menyampaikan edaran siaran akhbar secara masa nyata untuk syarikat dan institusi, mencapai lebih daripada 6,500 kedai media, 86,000 penyunting dan wartawan, dan 3.5 juta desktop profesional di seluruh 90 negara. SeaPRwire menyokong pengedaran siaran akhbar dalam bahasa Inggeris, Korea, Jepun, Arab, Cina Ringkas, Cina Tradisional, Vietnam, Thai, Indonesia, Melayu, Jerman, Rusia, Perancis, Sepanyol, Portugis dan bahasa-bahasa lain.