Aareon melabur sehingga €100j sehingga Stonal, syarikat teknologi hartanah berkuasa AI

Real Estate01 Depositphotos 4986673 S vacclav Aareon invests up to €100m in AI-powered proptech Stonal

(SeaPRwire) –   PARIS, 6 Mei 2024, platform pengurusan data terkemuka untuk pemilik hartanah dan pelabur di Eropah, telah mengumumkan pelaburan strategik oleh Aareon, penyedia terunggul bagi penyelesaian SaaS untuk industri hartanah di Eropah, untuk mempercepatkan ekspansi Eropahnya.

Stonal Logo

Diasaskan pada tahun 2017 oleh Michel Tolila, pengerusi eksekutif semasa, dan Jean-Maurice Oudot, misi Stonal adalah untuk menyampaikan kualiti data dalam skala untuk pemilik aset dan pelabur. Platform kerjasama AI-kuasanya mengekstrak maklumat dari dokumen dan lukisan, mencipta pangkalan data tepat dan terkini mengenai bangunan terbuka kepada pihak berkepentingan seperti pengurus hartanah, juruukur dan penjamin. Modul membuat keputusan menawarkan pelaporan ESG dan perancangan CapEx untuk meningkatkan pulangan, meningkatkan produktiviti dan memelihara nilai.

Sejak penubuhannya, syarikat itu dengan cepat telah meluaskan ke hartanah perumahan dan komersial. Pada awal 2024, Stonal melancarkan StonalGPT proprietari, penyelesaian kecerdasan buatan generatif pertama yang direka khas untuk pemilik hartanah dan pelabur, menubuhkan dirinya sebagai salah satu pelopor dalam bidang ini.

Robin Rivaton, CEO Stonal: “Industri hartanah, sama ada perumahan atau komersial, kini berada di persimpangan jalan. AI merupakan peluang besar untuk mengubah suai sektor ini dengan cara yang luar biasa, tetapi ia masih memerlukan jumlah data yang besar untuk melatih sistem-sistem ini. Terima kasih kepada perkongsian strategik dengan Aareon, kami akan mencapai skala sedemikian dan mempercepatkan ekspansi Eropah kami.”

Aareon ialah pembekal terunggul bagi penyelesaian SaaS untuk industri hartanah Eropah. Dengan lokasi di Perancis, Jerman, Belanda, Sepanyol, Sweden dan United Kingdom, Aareon memberikan perkhidmatan kepada 13,000 pelanggan melibatkan 18 juta unit.

Harry Thomsen, CEO Aareon: “Pelaburan dalam Stonal merupakan langkah strategik untuk memperkukuh portfolio produk ‘Aareon Sustain’ kami dan meningkatkan kepakaran kami dalam teknologi AI di seluruh Kumpulan Aareon. Dengan peningkatan yang dijangka dalam keperluan terhadap penyelesaian pengurusan data yang kukuh, kolaborasi ini tidak sahaja menguatkan perkongsian sedia ada antara Stonal dan Aareon di Perancis tetapi juga melengkapkan kami untuk memenuhi keperluan pelanggan kami dan menyampaikan inovasi tanpa saingan serta kecemerlangan operasi.”

Pelaburan Aareon dalam Stonal mencerminkan selera yang semakin meningkat dalam sektor hartanah terhadap penyelesaian teknologi yang membolehkannya untuk menangani cabaran utama yang dihadapinya, terpakai kepada syarikat-syarikat besar dan kecil. Harapan ESG yang meningkat, peningkatan CapEx untuk hartanah hijau, peraturan keselamatan bangunan yang ketat, kadar kekosongan yang lebih tinggi disebabkan kerja jarak jauh untuk pejabat, semuanya bertembung dalam konteks kadar faedah yang tinggi. Keupayaan untuk menilai risiko dan membuat keputusan berpanduan dengan segera kini lebih penting daripada sebelumnya.

Stonal mendapat nasihat untuk urusniaga ini daripada Lazard, manakala Aareon daripada Vulcain.

Mengenai Stonal
Diasaskan pada tahun 2017, Stonal ialah platform pengurusan data terkemuka untuk pemilik hartanah dan pelabur di Eropah. Ia membantu lebih 130 klien, REIT, penjamin, pertubuhan perumahan, pengurus aset, pejabat keluarga, untuk mengurus portfolio gabungan melebihi 200 juta meter persegi (termasuk 1.6 juta unit perumahan) di seluruh Eropah. Dengan 150 pekerja, Stonal hadir di Perancis dan UK.

Hubungan: Perrine ABRARD, Ketua Pemasaran Stonal

Mengenai Aareon
Aareon ialah pembekal terunggul bagi penyelesaian SaaS untuk industri hartanah di Eropah, memimpin perubahan ke arah masa depan digital. Berdedikasi sepenuhnya untuk menghubungkan orang, proses dan hartanah, Aareon menarik ekosistem lebih rapat. Sistem Pengurusan Hartanah yang dikuasakan oleh penyelesaian perisian pintar menggalakkan pengurusan dan penyelenggaraan hartanah yang cekap, membolehkan pengalaman digital yang unggul untuk semua pihak yang terlibat. Dalam pencarian kecemerlangan berterusan, Aareon kekal sebagai rakan yang boleh dipercayai industri, mengilhamkan perubahan positif untuk ruang hijau yang mampan bagi semua.

Dengan pasukan berdedikasi seramai 2,000 profesional, Aareon mencapai hasil pro forma sebanyak €410 juta dan Adjusted EBITDA pro forma sebanyak €137 juta pada tahun 2023.

Logo:

Artikel ini disediakan oleh pembekal kandungan pihak ketiga. SeaPRwire (https://www.seaprwire.com/) tidak memberi sebarang waranti atau perwakilan berkaitan dengannya.

Sektor: Top Story, Berita Harian

SeaPRwire menyampaikan edaran siaran akhbar secara masa nyata untuk syarikat dan institusi, mencapai lebih daripada 6,500 kedai media, 86,000 penyunting dan wartawan, dan 3.5 juta desktop profesional di seluruh 90 negara. SeaPRwire menyokong pengedaran siaran akhbar dalam bahasa Inggeris, Korea, Jepun, Arab, Cina Ringkas, Cina Tradisional, Vietnam, Thai, Indonesia, Melayu, Jerman, Rusia, Perancis, Sepanyol, Portugis dan bahasa-bahasa lain.