AS memulangkan 11 warganegara dari kem untuk ahli keluarga militan ISIS di Syria

(SeaPRwire) –   Amerika Syarikat telah mengembalikan 11 warganegara mereka dari kem-kem yang luas di timur laut Syria yang menampung puluhan ribu ahli keluarga pengganas militan yang disyaki daripada Negara Islam, Jabatan Negara AS mengatakan pada Selasa.

Pemulangan ini merupakan yang terbesar yang telah dilaksanakan oleh Washington setakat ini daripada kem-kem itu, kata Setiausaha Negara AS Antony Blinken dalam kenyataan.

Lima daripada 11 warganegara yang dibawa pulang adalah kanak-kanak, dan satu kanak-kanak warganegara bukan AS — adik beradik kepada salah seorang kanak-kanak yang lain — juga dibawa bersama mereka.

Sebagai sebahagian daripada operasi yang sama, AS telah memudahkan pemulangan 11 penduduk kem yang lain, lapan daripadanya kanak-kanak, ke Kanada, Belanda dan Finland, kata kenyataan itu.

Walaupun kadar pemulangan telah meningkat — telah mengembalikan ratusan warganegaranya — namun kebanyakan negara masih enggan membawa pulang warganegara mereka dari kem al Hol dan al Roj, yang kini menampung kira-kira 30,000 orang dari lebih 60 negara, kebanyakannya kanak-kanak.

Kem-kem itu dikendalikan oleh pihak berkuasa tempatan yang berafiliasi dengan Pasukan Demokratik Syria yang diketuai Kurdish dan disokong AS. SDF dan sekutunya, termasuk pasukan koalisi yang diketuai AS, telah menewaskan Negara Islam di Syria pada 2019, mengakhiri apa yang digelar sebagai “khalifah” Islam yang memerintah ke atas kawasan yang luas merentasi Iraq.

Kumpulan hak asasi manusia sering melaporkan apa yang digambarkan sebagai keadaan hidup yang tidak manusiawi dan penyalahgunaan di kem-kem dan pusat tahanan di mana ahli-ahli yang disyaki Negara Islam ditempatkan.

“Penyelesaian yang tahan lama untuk krisis kemanusiaan dan keselamatan” di kemudahan-kemudahan ini “adalah untuk negara-negara memulangkan, memulihan, memperbaiki integrasi, dan di mana perlu, memastikan pertanggungjawaban atas kesalahan,” kata Blinken dalam kenyataan itu.

Artikel ini disediakan oleh pembekal kandungan pihak ketiga. SeaPRwire (https://www.seaprwire.com/) tidak memberi sebarang waranti atau perwakilan berkaitan dengannya.

Sektor: Top Story, Berita Harian

SeaPRwire menyampaikan edaran siaran akhbar secara masa nyata untuk syarikat dan institusi, mencapai lebih daripada 6,500 kedai media, 86,000 penyunting dan wartawan, dan 3.5 juta desktop profesional di seluruh 90 negara. SeaPRwire menyokong pengedaran siaran akhbar dalam bahasa Inggeris, Korea, Jepun, Arab, Cina Ringkas, Cina Tradisional, Vietnam, Thai, Indonesia, Melayu, Jerman, Rusia, Perancis, Sepanyol, Portugis dan bahasa-bahasa lain.