Bas membawa penziarah Easter tergelincir daripada jambatan dan terjun hampir 200 kaki, membunuh sekurang-kurangnya 45

(SeaPRwire) –   Sebuah bas yang menuju ke festival Easter telah melencong dari jambatan dan jatuh hampir 200 kaki, membunuh sekurang-kurangnya 45 penumpang, pihak berkuasa berkata.

Kerajaan wilayah Limpopo berkata sebuah bas yang melakukan perjalanan dari negara jiran ke bandar Moria untuk ziarah popular Easter, melencong dari sisi Jambatan Mmamatlakala, jatuh kira-kira 164 kaki ke dalam lembah dan meletup terbakar.

Mukjizatnya, bukan semua orang di atas bas ketika kemalangan itu berlaku mati.

Satu-satunya mangsa yang terselamat dari kemalangan itu, kanak-kanak berusia 8 tahun, cedera parah tetapi dipindahkan dari bangkai ke lokasi untuk menerima rawatan perubatan, mengikut pihak berkuasa di wilayah utara Limpopo.

Siasatan ke atas kemalangan itu sedang berjalan, kerajaan berkata, dan pasukan penyelamat masih mengeluarkan mayat, kebanyakannya terbakar hingga tidak dapat dikenali, dari dalam kenderaan.

Pihak berkuasa percaya pemandu kehilangan kawalan beberapa minit sebelum melencong dari jambatan. Pemandu disahkan antara yang mati.

Menteri Pengangkutan Sindisiwe Chikunga menawarkan takziah kepada keluarga mangsa. Beliau berencana melawat lokasi kemalangan, Jabatan Pengangkutan Kebangsaan berkata.

Cuti Easter adalah masa yang sibuk untuk perjalanan jalan raya dan kerajaan Afrika Selatan sering memberi amaran tentang bahaya kemalangan jalan raya yang meningkat pada masa ini setiap tahun.

Lebih 200 orang mati dalam kemalangan jalan raya semasa cuti Easter tahun lepas.

The mempunyai ibu pejabatnya di Moria. Ziarah Easternya menarik ratusan ribu orang dari seluruh Afrika Selatan dan negara jiran.

Artikel ini disediakan oleh pembekal kandungan pihak ketiga. SeaPRwire (https://www.seaprwire.com/) tidak memberi sebarang waranti atau perwakilan berkaitan dengannya.

Sektor: Top Story, Berita Harian

SeaPRwire menyampaikan edaran siaran akhbar secara masa nyata untuk syarikat dan institusi, mencapai lebih daripada 6,500 kedai media, 86,000 penyunting dan wartawan, dan 3.5 juta desktop profesional di seluruh 90 negara. SeaPRwire menyokong pengedaran siaran akhbar dalam bahasa Inggeris, Korea, Jepun, Arab, Cina Ringkas, Cina Tradisional, Vietnam, Thai, Indonesia, Melayu, Jerman, Rusia, Perancis, Sepanyol, Portugis dan bahasa-bahasa lain.