Burkina Faso menggantung stesen radio BBC dan Voice of America kerana laporan pembunuhan beramai-ramai

(SeaPRwire) –   Burkina Faso menggantung stesen radio BBC dan Voice of America kerana liputan mereka mengenai laporan Hak Asasi Manusia tentang pembunuhan beramai-ramai orang awam yang dilakukan oleh pasukan bersenjata negara itu.

Jurucakap komunikasi Burkina Faso, Tonssira Myrian Corine Sanou, berkata pada Khamis malam bahawa kedua-dua stesen radio itu akan digantung selama dua minggu, dan memberi amaran kepada rangkaian media lain untuk mengelakkan melaporkan cerita itu.

Menurut laporan yang diterbitkan oleh Hak Asasi Manusia pada Khamis, tentera membunuh 223 orang awam, termasuk 56 kanak-kanak, di kampung-kampung yang dituduh bekerjasama dengan militan. Laporan itu dilaporkan secara meluas oleh media antarabangsa, termasuk .

Burkina Faso, sebuah negara yang dahulunya aman, telah dilanda keganasan yang telah mempertembungkan jihadis berkaitan dengan al-Qaeda dan Kumpulan Negara Islam terhadap pasukan yang disokong negara. Kedua-dua pihak telah menargetkan orang awam yang terperangkap di tengah-tengah, mengusir lebih daripada 2 juta orang, di mana lebih separuh adalah kanak-kanak. Kebanyakan serangan tidak dikenakan hukuman dan tidak dilaporkan di sebuah negara yang diperintah oleh kepimpinan represif yang membisukan perisik yang diduga.

Lebih awal pada bulan April, AP mengesahkan akaun serangan tentera pada 5 November ke atas kampung lain yang membunuh sekurang-kurangnya 70 orang. Butiran itu serupa – tentera menyalahkan penduduk kampung kerana bekerjasama dengan militan dan membantai mereka, bahkan bayi.

“VOA berdiri dengan laporan tentang Burkina Faso dan berniat untuk terus sepenuhnya dan secara adil menutup aktiviti di negara itu,” kata stesen itu dalam artikel berita melaporkan penggantungannya.

BBC tidak menanggapi permintaan untuk komen.

Pada Jumaat, PBB menyeru Burkina Faso untuk menarik balik penggantungan dua penyiar antarabangsa itu.

“Sekatan kebebasan media dan ruang awam mesti berhenti segera. Kebebasan bersuara termasuk hak untuk akses maklumat adalah penting dalam mana-mana masyarakat, dan lebih lagi dalam konteks peralihan di Burkina Faso,” katanya dalam kenyataan.

Dalam kenyataan yang sama, PBB berkata ia telah menerima laporan tambahan bahawa bilangan besar orang awam, termasuk kanak-kanak, telah dibunuh di beberapa kampung di wilayah Yatenga dan Soum utara Burkina Faso. AP tidak dapat segera mengesahkan laporan itu.

Lebih daripada 20,000 orang telah terbunuh di Burkina Faso sejak keganasan jihadi berkaitan dengan al-Qaeda dan IS mula melanda negara itu sembilan tahun lalu, mengikut Projek Lokasi dan Data Peristiwa Konflik Bersenjata, sebuah kumpulan bukan untung berpangkalan di Amerika Syarikat.

Burkina Faso mengalami dua rampasan kuasa pada 2022. Sejak mengambil kuasa pada September 2022, junta yang diketuai oleh Kapten Ibrahim Traoré telah menjanjikan untuk menewaskan militan. Tetapi keganasan hanya semakin buruk, menurut pakar.

Berputus asa dengan kegagalan selama bertahun-tahun bantuan tentera Barat, junta telah memutuskan ikatan tentera dengan bekas penguasa kolonial Perancis dan berpaling kepada Rusia sebaliknya untuk sokongan keselamatan.

Artikel ini disediakan oleh pembekal kandungan pihak ketiga. SeaPRwire (https://www.seaprwire.com/) tidak memberi sebarang waranti atau perwakilan berkaitan dengannya.

Sektor: Top Story, Berita Harian

SeaPRwire menyampaikan edaran siaran akhbar secara masa nyata untuk syarikat dan institusi, mencapai lebih daripada 6,500 kedai media, 86,000 penyunting dan wartawan, dan 3.5 juta desktop profesional di seluruh 90 negara. SeaPRwire menyokong pengedaran siaran akhbar dalam bahasa Inggeris, Korea, Jepun, Arab, Cina Ringkas, Cina Tradisional, Vietnam, Thai, Indonesia, Melayu, Jerman, Rusia, Perancis, Sepanyol, Portugis dan bahasa-bahasa lain.