Bomba hantar bekalan makanan ke rumah panjang

KESULITAN penduduk lima rumah panjang di Katibas, Song, mendapatkan bekalan makanan dalam tempoh Perintah Kawalan Pergerakan (PKP) diringankan dengan bantuan Jabatan Bomba dan Penyelamat Malaysia (JBPM).

Anggota dari Balai Bomba dan Penyelamat (BBP) Song diketuai Penolong Penguasa Bomba Rashid Songli melaksanakan khidmat khas menghantar bantuan bekalan makanan itu menggunakan pikap, hari ini.

Penolong Pengarah Operasi JBPM Sarawak, Tiong Ling Hii berkata, bantuan bekalan makanan itu disediakan oleh Jabatan Kebajikan Masyarakat (JKM) dan Pejabat Daerah Song.

“Kami menyediakan anggota dan kenderaan untuk melaksanakan khidmat khas itu berikutan kesukaran pihak terbabit menghantar bekalan makanan itu ke lokasi,” katanya.

Misi penghantaran bekalan makanan itu turut dibantu anggota polis, Jabatan Sukarelawan Malaysia (RELA) serta Angkatan Pertahanan Awam Malaysia (APM).

Lima rumah panjang yang menerima bantuan bekalan makanan itu ialah Rumah Panjang Kanching, Rumah Panjang Aut @ Munsang, Rumah Panjang Sumbang, Rumah Panjang Rampeng @ Lias dan Rumah Panjang Limbi.

Ling Hii berkata, keseluruhannya hampir 100 pek bekalan makanan dihantar anggota bomba ke kawasan terbabit hari ini.

  • Lagi berita berkaitan perintah kawalan pergerakan