Peristiwa Penting yang Perlu Dipantau Minggu Ini: FOMC, Laporan Kewangan, dan Lain-lain

key events

(SeaPRwire) –   Minggu lalu menunjukkan persekitaran perdagangan yang dinamik, ditonjolkan oleh pengumuman pendapatan penting. Terutamanya, Tesla (NASDAQ: TSLA) kecewa dengan pendapatannya tetapi menyaksikan peningkatan seterusnya dalam harga saham, manakala Meta Platforms (NASDAQ: META) melebihi jangkaan hanya untuk menghadapi penurunan 80 mata dalam perdagangan selepas waktu, walaupun ia pulih kebanyakan kerugian itu semasa hari. Google (NASDAQ: GOOGL) menjadi tajuk dengan mengumumkan pembayaran dividen sulung.

Minggu ini, laporan pendapatan kekal fokus utama bersama-sama dengan petunjuk ekonomi penting seperti Pekerjaan Bukan Pertanian, JOLTs, dan keputusan penting Kadar Dana Persekutuan oleh Jawatankuasa Pasaran Terbuka Persekutuan (FOMC).

Berikut adalah lima perkara untuk dipantau di pasaran minggu ini:

Laporan Pendapatan

Minggu ini menyaksikan pengeluaran laporan pendapatan utama, diketuai oleh gergasi industri seperti Apple (NASDAQ: AAPL), Mastercard (NYSE: MA), dan Amazon (NASDAQ: AMZN). Tambahan pula, perhatian tertumpu kepada Microstrategy (NASDAQ: MSTR), dengan laporannya mungkin mempengaruhi pasaran kripto. Laporan pendapatan Amazon, ketara disebabkan wawasannya ke dalam perbelanjaan pengguna dan perniagaan, terutamanya dalam infrastruktur awan, dijadualkan pada Selasa selepas waktu perdagangan.

Laporan Mastercard pada Rabu menawarkan wawasan lanjut ke dalam keseluruhan trend perbelanjaan, berpotensi mendedahkan kelemahan pengguna jika pelaporan ketidakmampuan pembayaran meningkat. Khamis membawa laporan pendapatan Apple, secara sejarah berkeupayaan mempengaruhi seluruh pasaran memandangkan beratnya dalam pelbagai dana dan indeks.

ISM Indeks Pengurusan Pembelian Pembuatan

Indeks Pengurusan Pembelian (PMI), berkisar pada paras 50-tahap menunjukkan kontraksi ringan atau pengembangan, memegang kepentingan menghadapi kebimbangan inflasi baru. PMI kuat menunjukkan kekuatan pembuatan mungkin memicu jualan pasaran, manakala kegagalan boleh menggalakkan pemulihan.

Kadar Dana Persekutuan (FOMC)

Pengumuman kadar Dana Persekutuan Rabu biasanya berfungsi sebagai pemacu pasaran. Dengan inflasi kembali ke radar, sebarang penyimpangan daripada kadar stabil yang dijangka 5.50% boleh memicu tindak balas pasaran yang ketara. Perhatian juga tertumpu kepada kenyataan FOMC dan sesi akhbar berikutnya untuk wawasan ke dalam trajektori kadar Fed.

Pekerjaan Bukan Pertanian

Pengeluaran Jumaat untuk Pekerjaan Bukan Pertanian, konsisten melebihi jangkaan dalam bulan-bulan kebelakangan ini, boleh mempengaruhi sentimen pasaran. Satu sambungan pukulan mungkin membawa kepada penurunan saham, mencerminkan kekuatan ekonomi dirasakan. Walau bagaimanapun, nuans dalam laporan, termasuk semakan semula dan data pekerjaan separa masa, memerlukan penelitian berhati-hati.

Barang-barang Mentah dan Mata Wang

, minyak, dan pasangan mata wang USDJPY telah mengalami penarikan balik daripada paras terkini, mempengaruhi pasaran ekuiti. Barang-barang mentah kuat mungkin menyalihkan pelaburan daripada saham, manakala fluktuasi harga minyak mempengaruhi kos barangan pengguna dan pengangkutan. Selain itu, kekuatan USDJPY boleh memberi kesan kepada pasaran bon treasuri, berpotensi mempengaruhi likuiditi keseluruhan.

Memantau barang-barang mentah dan mata wang ini memberikan wawasan berharga ke arah trend pasaran masa depan.

Secara ringkasnya, minggu ini menjanjikan satu kemelesetan peristiwa pemacu pasaran, daripada pengumuman laporan pendapatan kepada petunjuk ekonomi penting dan pergerakan harga barang mentah, membentuk sentimen pelabur dan arah pasaran.

Artikel ini disediakan oleh pembekal kandungan pihak ketiga. SeaPRwire (https://www.seaprwire.com/) tidak memberi sebarang waranti atau perwakilan berkaitan dengannya.

Sektor: Top Story, Berita Harian

SeaPRwire menyampaikan edaran siaran akhbar secara masa nyata untuk syarikat dan institusi, mencapai lebih daripada 6,500 kedai media, 86,000 penyunting dan wartawan, dan 3.5 juta desktop profesional di seluruh 90 negara. SeaPRwire menyokong pengedaran siaran akhbar dalam bahasa Inggeris, Korea, Jepun, Arab, Cina Ringkas, Cina Tradisional, Vietnam, Thai, Indonesia, Melayu, Jerman, Rusia, Perancis, Sepanyol, Portugis dan bahasa-bahasa lain.