Lima bekas pegawai disabitkan dalam kes kebakaran liar paling membunuh di Greece

(SeaPRwire) –   Mahkamah Yunani telah mengutuk lima pegawai bekas pemadam kebakaran dan tindak balas bencana pada Isnin lalu atas kes kebakaran liar paling maut dalam sejarah negara itu, dengan lebih 100 orang terbunuh di luar ibu negara. Tetapi sesetengah mangsa merasa marah apabila mereka dikenakan denda dan dibebaskan.

Kebakaran 2018 telah melanda bandar pantai Mati, timur Athens. Penduduk dan pelancong, kebanyakan terperangkap dalam kereta mereka, terbunuh apabila mereka cuba melarikan diri.

Pegawai-pegawai tersebut, termasuk bekas ketua bomba, menerima hukuman antara 15 dan 111 tahun untuk beberapa kesalahan kecuaian jenayah yang mengakibatkan kecederaan dan kehilangan nyawa. Tetapi hakim yang memengerusikan memerintahkan bahawa hukuman boleh dijalankan secara serentak, dengan menetapkan had penjara lima tahun.

Kesemua lima pegawai yang disabitkan kesalahan dibebaskan dan dibenarkan membayar denda sebagai ganti penjara. Di bawah undang-undang, pembayaran boleh ditangguhkan menunggu rayuan.

Defendan keenam, pemilik harta tanah di mana kebakaran bermula, menerima hukuman tiga tahun untuk kecuaian dan juga dibebaskan. Limabelas pegawai pemadam kebakaran, polis, perlindungan awam dan pegawai kerajaan tempatan yang lain dibebaskan daripada semua tuduhan.

Irini Maroupa, salah seorang peguam mewakili mangsa, memberitahu wartawan di luar mahkamah bahawa kliennya sangat kecewa.

“Semua rasa malu telah hilang,” katanya. “Mangsa kebakaran ini yang mati dalam keadaan mengerikan, dan mereka yang cedera yang akan menderita seumur hidup – dan ini jelas ditunjukkan di mahkamah – tidak akan pernah mempunyai peluang untuk mendapat kedamaian jiwa.” Semasa perbicaraan, pegawai bomba menjelaskan keadaan mendesak apabila kebakaran melanda Mati dan Nea Voutsa yang berjiran, dengan suhu tinggi dan angin kencang, dan mencatat bahawa api telah menghalang banyak laluan evakuasi yang berpotensi.

Lebih 1,500 rumah dan struktur musnah, bersama-sama dengan kira-kira 300 kereta. Panel tiga hakim memutuskan bahawa tindak balas, termasuk evakuasi laut besar-besaran, telah dikendalikan dengan lemah. Theofanis Hatzistamou, yang anak dan isterinya mengalami kecederaan parah, berkata dia merasa ditinggalkan oleh negara. “Saya bernasib baik kerana saya mempunyai seorang anak yang hidup – anak kini berusia 11 tahun, dengan parut di seluruh tubuh dan jiwanya, yang selama lima tahun ini tidak dapat tidur dengan baik,” katanya. Hatzistamou menambah: “Saya akan memberitahu dia bahawa Greece telah meninggalkannya untuk kali kedua.”

Artikel ini disediakan oleh pembekal kandungan pihak ketiga. SeaPRwire (https://www.seaprwire.com/) tidak memberi sebarang waranti atau perwakilan berkaitan dengannya.

Sektor: Top Story, Berita Harian

SeaPRwire menyampaikan edaran siaran akhbar secara masa nyata untuk syarikat dan institusi, mencapai lebih daripada 6,500 kedai media, 86,000 penyunting dan wartawan, dan 3.5 juta desktop profesional di seluruh 90 negara. SeaPRwire menyokong pengedaran siaran akhbar dalam bahasa Inggeris, Korea, Jepun, Arab, Cina Ringkas, Cina Tradisional, Vietnam, Thai, Indonesia, Melayu, Jerman, Rusia, Perancis, Sepanyol, Portugis dan bahasa-bahasa lain.