Wall Street Memulakan Minggu dengan Kenaikan Incremental Sebelum Laporan Penting

stock market

(SeaPRwire) –   Pasaran saham menunjukkan kenaikan yang sederhana kerana pelabur menghadapi minggu penuh pengumuman yang mungkin mengubah pasaran. Perdagangan awal Isnin menyaksikan S&P 500 meningkat sebanyak 0.3%, mengikuti prestasinya yang terkuat sejak November. Indeks Dow Jones Industrial Average juga menunjukkan peningkatan sebanyak 108 mata, manakala komposit Nasdaq meningkat sebanyak 0.4%. Tesla meningkat secara ketara sebanyak 12%. Amazon dan Apple dijadualkan untuk mengeluarkan laporan keuntungan terbaru mereka minggu ini, bersama-sama dengan kira-kira satu pertiga syarikat yang tersenarai dalam S&P 500. Selain itu, Rabu akan menyaksikan Bank Persekutuan membentangkan keputusan terbaru mengenai dasar kadar faedah, manakala Jumaat ditandai untuk laporan pekerjaan bulanan kerajaan yang dinanti-nantikan.

Di arena antarabangsa, saham global berdagang lebih tinggi pada Isnin, dipacu oleh momentum positif yang mengakhiri minggu lepas di Wall Street. Semua mata, bagaimanapun, kekal terarah ke mesyuarat dasar Bank Persekutuan nanti minggu ini.

Indeks CAC 40 Perancis membuka perdagangan dengan peningkatan sebanyak 0.3%, mencapai 8,109.22, manakala DAX Jerman naik sedikit sebanyak 0.2% untuk mencapai 18,198.89. Indeks FTSE 100 UK juga meningkat sebanyak 0.5% untuk mencapai 8,176.36. Di AS, kontrak masa depan S&P 500 naik sebanyak 0.2% ke 5,144.00, dengan kontrak masa depan Dow naik sebanyak 0.2% ke 38,509.00.

Di rantau Asia Pasifik, S&P/ASX 200 Sydney melonjak sebanyak 0.8% ke 7,637.40, dan Kospi Korea Selatan melonjak sebanyak 1.2% ke 2,687.44. Indeks Hang Seng Hong Kong naik sedikit sebanyak 0.5% ke 17,746.91, manakala Indeks Komposit Shanghai naik sebanyak 0.8% ke 3,113.04. Perdagangan di Tokyo kekal ditutup disebabkan cuti Showa Day, menandakan permulaan Golden Week Jepun, siri cuti sehingga Isnin.

Stephen Innes, pengarah urusan SPI Asset Management, menyatakan optimisme terhadap sentimen pasaran berikutan pemulihan sektor teknologi minggu lepas di Wall Street. Beliau menyatakan bahawa walaupun laporan keuntungan yang kuat telah menguatkan keyakinan pasaran, yen Jepun yang merosot membentuk faktor risiko berpotensi.

Pelabur mengawasi dengan teliti penurunan yen Jepun terkini terhadap mata wang utama, dipacu oleh keputusan Bank Jepun minggu lepas untuk mengekalkan kadar faedah tanpa perubahan. Walaupun langkah yang dijangka, sikap Bank Pusat yang kelihatan tidak prihatin terhadap kadar pertukaran telah menimbulkan alis. Dalam perdagangan mata wang pada Isnin, dolar AS awalnya naik ke tahap sekitar 160 yen Jepun sebelum mengalami penurunan, jatuh sehingga 155 yen. Spekulasi mengenai campur tangan pasaran oleh Bank Jepun timbul, walaupun komen rasmi tidak dikeluarkan.

Yen lemah boleh memberi manfaat kepada pengeksport Jepun seperti Toyota Motor Corp. dengan meningkatkan nilai pendapatan luar negara apabila dibawa pulang ke dalam yen. Walau bagaimanapun, dalam jangka panjang, mata wang yang lemah boleh menghalang pertumbuhan ekonomi dengan mengurangkan daya beli dan potensi kenaikan gaji, terutamanya di negara seperti Jepun yang bergantung kuat kepada import tenaga.

Berkenaan data inflasi terkini telah membawa analis untuk menjangka Bank Persekutuan akan mengekalkan kadar faedah. Walaupun awalnya memberi isyarat kemungkinan pengurangan kadar, pegawai tertinggi Bank Persekutuan telah menunjukkan kesediaan untuk mengekalkan kadar tetap bagi mengarahkan inflasi ke sasaran 2%.

Dalam pasaran tenaga, minyak mentah piawai AS turun 51 sen ke $83.34 setong, manakala minyak mentah Brent, piawaian antarabangsa, merosot 73 sen ke $88.77 setong.

Artikel ini disediakan oleh pembekal kandungan pihak ketiga. SeaPRwire (https://www.seaprwire.com/) tidak memberi sebarang waranti atau perwakilan berkaitan dengannya.

Sektor: Top Story, Berita Harian

SeaPRwire menyampaikan edaran siaran akhbar secara masa nyata untuk syarikat dan institusi, mencapai lebih daripada 6,500 kedai media, 86,000 penyunting dan wartawan, dan 3.5 juta desktop profesional di seluruh 90 negara. SeaPRwire menyokong pengedaran siaran akhbar dalam bahasa Inggeris, Korea, Jepun, Arab, Cina Ringkas, Cina Tradisional, Vietnam, Thai, Indonesia, Melayu, Jerman, Rusia, Perancis, Sepanyol, Portugis dan bahasa-bahasa lain.