Bapa dan bekas jurulatih juara Olimpik dituduh menganiaya kanak-kanak, kata peguam

(SeaPRwire) –   Bapa dan bekas jurulatih juara Olimpik dituduh menganiaya kanak-kanak, kata peguam

Ingebrigtsen menang dalam perlumbaan 1,500 meter di Sukan Olimpik Tokyo dan kini menjadi salah seorang bintang sukan larian terbesar di Eropah selepas dilatih sejak kecil oleh bapanya Gjert Ingebrigtsen. Tetapi beliau dan dua adik-beradiknya – yang juga merupakan pelari kelas atasan – sebelum ini menuduh bapa mereka menggunakan “keganasan fizikal dan ancaman sebagai sebahagian daripada pengasuhan kami.”

Polis memulakan siasatan terhadap Gjert Ingebrigtsen selepas itu, dan pada Isnin menuduh beliau telah menganiaya fizikal dan mental kanak-kanaknya yang lain. Akhbar Norway VG, dengan merujuk kepada dakwaan, melaporkan bahawa penganiayaan itu berlaku sepanjang empat tahun dan termasuk ancaman, paksaan dan memukul anaknya dengan handuk basah sekurang-kurangnya pada satu kejadian.

Tuduhan Isnin tidak berkaitan dengan Jakob Ingebrigtsen berusia 23 tahun atau abang-abangnya Henrik dan Filip, tiga pelari terkenal itu. Polis tidak mendedahkan identiti kanak-kanak itu.

Terese Braut Våge, ketua polis di , memberitahu Agensi Berita Associated Press bahawa kes melibatkan lima mangsa yang lain telah ditolak “berdasarkan bukti” dan dalam satu kes kerana tempoh kemampuan.

Peguam Gjert Ingebrigtsen John Christian Elden berkata kliennya berusia 58 tahun “tidak bersetuju dengan pembentangan peristiwa” dan “oleh itu tidak mengaku salah jenayah.”

Gjert Ingebrigtsen dinamakan jurulatih sukan tahunan Norway pada 2018 selepas Jakob, Henrik dan Filip semuanya memenangi pingat di acara utama tahun itu. Keluarga itu juga menjadi subjek siri dokumentari “Team Ingebregtsen,” yang disiarkan oleh penyiar awam NRK selama lima musim antara 2016-21 membawa ke Sukan Olimpik Tokyo.

Tetapi pada 19 Oktober tahun lepas, tiga adik-beradik itu menerbitkan op-ed di akhbar Norway VG menjelaskan tingkah laku bapa mereka dan kata beliau “sangat agresif dan mengawal” dan keganasan dan penganiayaan semasa zaman kanak-kanak mereka.

Mereka berkata “keganasan dan hukuman fizikal yang sama menyerang lagi” dua tahun lalu terhadap seseorang lagi, dan itulah “jerang payung yang memecah belon.”

Tiga adik-beradik itu memutuskan hubungan dengan bapa mereka dan Gjert Ingebrigtsen kini memulakan latihan pelari Norway yang lain, Narve Gilje Nordås. Walau bagaimanapun, Tore Øvrebø, ketua organisasi yang menyelia sukan Olimpik di Norway, berkata Ingebrigtsen tidak dibenarkan menjadi sebahagian daripada kakitangan Norway pada musim panas ini. Beliau juga ditolak akreditasi untuk Kejohanan Dunia 2023 di Budapest, di mana Jakob memenangi emas dalam 5,000 meter.

Artikel ini disediakan oleh pembekal kandungan pihak ketiga. SeaPRwire (https://www.seaprwire.com/) tidak memberi sebarang waranti atau perwakilan berkaitan dengannya.

Sektor: Top Story, Berita Harian

SeaPRwire menyampaikan edaran siaran akhbar secara masa nyata untuk syarikat dan institusi, mencapai lebih daripada 6,500 kedai media, 86,000 penyunting dan wartawan, dan 3.5 juta desktop profesional di seluruh 90 negara. SeaPRwire menyokong pengedaran siaran akhbar dalam bahasa Inggeris, Korea, Jepun, Arab, Cina Ringkas, Cina Tradisional, Vietnam, Thai, Indonesia, Melayu, Jerman, Rusia, Perancis, Sepanyol, Portugis dan bahasa-bahasa lain.