Cabaran undang-undang terhadap peranan kerajaan British dalam jualan senjata kepada Israel akan diteruskan

(SeaPRwire) –   Satu cabaran undang-undang terhadap peranan kerajaan British membenarkan senjata dihantar ke Israel akan didengar di Mahkamah Tinggi nanti tahun ini, kata seorang hakim Selasa.

Pertubuhan hak asasi manusia Palestin Al-Haq dan Global Legal Action Network berpangkalan UK mengemukakan cabaran itu pada Disember, meminta UK menghentikan pemberian lesen untuk eksport senjata ke Israel. Mereka berkata mereka bertindak selepas kerajaan Britain mengabaikan permintaan bertulis mereka untuk menggantung jualan senjata ke Israel berikutan serangan maut Hamas pada 7 Oktober yang memicu serangan balas Israel.

Kes itu telah ditolak pada Februari, tetapi seorang hakim Mahkamah Tinggi pada Selasa memberi perbicaraan kajian kehakiman untuknya pada Oktober.

Peguam bagi kumpulan hak asasi manusia itu mendakwa terdapat “risiko jelas” bahawa senjata “mungkin digunakan untuk melakukan atau memudahkan pelanggaran serius undang-undang kemanusiaan antarabangsa” di Gaza.

Tetapi peguam James Eadie, mewakili Jabatan Perniagaan dan Perdagangan UK, berkata isu itu dipertimbangkan “dengan hati-hati dan teliti.”

“Kedudukan setiausaha negara ialah bahawa keputusan itu telah pada semua masa sah dan, khususnya, rasional,” katanya dalam penyampaian bertulis.

Pertubuhan hak asasi manusia telah lama menentang eksport senjata British ke Israel, tetapi seruan sedemikian mendapat sokongan sejak serangan udara Israel pada 1 April yang meragut nyawa tujuh pekerja bantuan dari pertubuhan amal Care International; tiga daripada pekerja bantuan itu warga British.

Awal bulan ini lebih 600 peguam dan hakim British, termasuk tiga bekas hakim Mahkamah Agung UK, menyertai seruan agar kerajaan menggantung jualan senjata ke Israel.

Mereka berkata UK boleh bersalah terlibat dalam “pelanggaran serius undang-undang antarabangsa” sekiranya ia terus menghantar senjata, dan bahawa ia berkewajipan mengendahkan kesimpulan Mahkamah Keadilan Antarabangsa bahawa terdapat “risiko yang boleh dipercayai berlaku genosid” di Gaza.

Kumpulan bukan keuntungan Campaign Against Arms Trade menyatakan industri British, terutamanya BAE Systems, menyediakan kira-kira 15% komponen dalam pesawat pejuang senyap F-35 yang digunakan oleh Israel. Kumpulan itu mendakwa jet-jet itu digunakan dalam serangan udara terbaru di Gaza.

“Kerajaan UK telah memanjangkan penafsiran undang-undang sehingga ke tahap absurd untuk membekalkan senjata kepada negara yang melakukan pelanggaran serius undang-undang kemanusiaan antarabangsa,” kata Dearbhla Minogue, seorang peguam kanan di Global Legal Action Network.

“Kerajaan kelihatan membuat proses ini sememalukan mungkin,” tambah Minogue. “Memandangkan keperluan segera di Gaza, kerajaan harus mendengar konsensus undang-undang antarabangsa dan menghentikan jualan senjata sekarang.”

Artikel ini disediakan oleh pembekal kandungan pihak ketiga. SeaPRwire (https://www.seaprwire.com/) tidak memberi sebarang waranti atau perwakilan berkaitan dengannya.

Sektor: Top Story, Berita Harian

SeaPRwire menyampaikan edaran siaran akhbar secara masa nyata untuk syarikat dan institusi, mencapai lebih daripada 6,500 kedai media, 86,000 penyunting dan wartawan, dan 3.5 juta desktop profesional di seluruh 90 negara. SeaPRwire menyokong pengedaran siaran akhbar dalam bahasa Inggeris, Korea, Jepun, Arab, Cina Ringkas, Cina Tradisional, Vietnam, Thai, Indonesia, Melayu, Jerman, Rusia, Perancis, Sepanyol, Portugis dan bahasa-bahasa lain.