Datuk Bandar Paris yakin kualiti air Sungai Seine cukup baik untuk berenang Olimpik

(SeaPRwire) –   berkata beliau yakin kualiti air Sungai Seine akan mencukupi piawaian Olimpik musim panas ini — dan beliau akan dapat membuktikannya dengan berenang di sana, mungkin bersama-sama Presiden Emmanuel Macron.

Seine merupakan lokasi untuk acara renang di Sukan Olimpik dan acara renang triatlon Olimpik dan Paralimpik.

Apabila ditanya pada Selasa mengenai sama ada beliau akan memenuhi janji untuk berenang di Seine sebelum Sukan, Hidalgo berkata “pasti, kerana kualiti air akan baik.”

Selama beberapa dekad, Seine terlalu beracun untuk kebanyakan ikan dan untuk penenang, berguna terutamanya sebagai laluan air untuk mengangkut barang dan orang atau sebagai kubur air untuk basikal terbuang dan sampah lain.

Berenang di Seine, dengan beberapa pengecualian, telah menjadi haram sejak 1923.

Hidalgo menyebut kemudahan baru yang khusus dibina untuk membersihkan sungai, di mana kualiti airnya baru-baru ini dikecam oleh kumpulan alam sekitar.

Loji rawatan air di Champigny-sur-Marne, timur Paris, telah dirasmikan pada Selasa.

Minggu depan akan menyaksikan pembukaan rasmi sebuah kawasan penyimpanan besar yang bertujuan untuk mengurangkan keperluan untuk membiarkan air kumbahan yang tercemar bakteria memasuki Seine tanpa rawatan apabila hujan turun. Lubang raksasa yang digali bersebelahan stesen kereta api Austerlitz di Paris akan menampung kapasiti setara dengan 20 kolam renang Olimpik air kotor yang kini akan dirawat dan bukannya dikeluarkan mentah melalui saliran banjir ke dalam sungai.

Hildago berkata beliau telah menjemput pegawai kanan untuk berenang di Seine dalam acara bertajuk “lompatan besar” yang akan diadakan pada akhir Jun atau awal Julai. Macron, yang juga berjanji untuk berenang di sungai, telah dijemput, beliau mengesahkan, serta IOC dan presiden Thomas Bach.

“Kami akan melompat ke dalam Seine, dan banyak sukarelawan sudah muncul untuk datang dan melompat bersamaku dan semua atlet yang akan berada di sana,” kata Hidalgo. “Kami semua akan selamat untuk berenang di Seine.”

Marc Guillaume, prefek wilayah Paris, awal bulan ini menolak laporan NGO baru-baru ini mengenai kualiti air yang rendah, dengan menyatakan ia berdasarkan ujian semasa musim sejuk, apabila tiada seorang pun yang berenang di Seine.

Kualiti air mesti cukup baik untuk berenang semasa Sukan dan, mulai 2025, pada musim panas, kerana bandar merancang untuk membuka beberapa kawasan kepada orang ramai. Walau bagaimanapun, berenang di luar musim akan terus dilarang.

Kos anggaran usaha pembersihan Seine adalah $1.5 bilion, dibayar oleh kerajaan dan pihak berkuasa tempatan.

Guillaume berkata ujian air rutin akan bermula pada 1 Jun apabila semua kemudahan rawatan baru beroperasi. Semasa Olimpik, air akan diuji pada pukul 3 pagi setiap hari dan menentukan sama ada untuk mengadakan acara seperti yang dirancang, beliau terperinci.

Penganjur Olimpik berkata jika tahap pencemaran terlalu tinggi, acara boleh ditangguhkan dan dalam kes terburuk, bahagian renang triatlon akan dibatalkan.

Dalam laporan terbaru, Yayasan Surfrider menamakan Seine sebagai “titik yang sangat tercemar” selepas ia memantau tahap bakteria selama lebih enam bulan. Kumpulan itu menyimpulkan bahawa atlet “akan berenang dalam air tercemar dan mengambil risiko kesihatan yang besar.”

“Kami bekerja bersama untuk memastikan sambutan itu indah,” kata Hidalgo, menambah keselamatan adalah keutamaan pihak berkuasa.

Sekitar 30,000 pegawai polis dijangka akan dikerahkan setiap hari semasa Sukan, dengan 45,000 bekerja semasa upacara pembukaan di Seine.

“Kami bekerja … dengan banyak profesionalisme dan komitmen supaya tidak pernah, tidak pernah isu keselamatan akhirnya datang untuk menghalang kebebasan kami untuk dapat hidup bersama,” kata Hidalgo.

Artikel ini disediakan oleh pembekal kandungan pihak ketiga. SeaPRwire (https://www.seaprwire.com/) tidak memberi sebarang waranti atau perwakilan berkaitan dengannya.

Sektor: Top Story, Berita Harian

SeaPRwire menyampaikan edaran siaran akhbar secara masa nyata untuk syarikat dan institusi, mencapai lebih daripada 6,500 kedai media, 86,000 penyunting dan wartawan, dan 3.5 juta desktop profesional di seluruh 90 negara. SeaPRwire menyokong pengedaran siaran akhbar dalam bahasa Inggeris, Korea, Jepun, Arab, Cina Ringkas, Cina Tradisional, Vietnam, Thai, Indonesia, Melayu, Jerman, Rusia, Perancis, Sepanyol, Portugis dan bahasa-bahasa lain.