Hezbollah melancarkan roket berat ke utara Israel selepas hari paling maut serang Israel ke atas Lebanon

(SeaPRwire) –   BEIRUT (AP) — Kumpulan militan Lebanon Hezbollah menembak roket berat ke kawasan utara Israel, mengatakan mereka menggunakan senjata itu untuk sasaran awam buat kali pertama pada Khamis ini sebagai membalas serangan udara Israel malam sebelumnya yang membunuh sembilan orang, termasuk apa yang dikatakan kumpulan itu sebagai beberapa paramedic.

Tiada laporan tentang orang Israel cedera dalam serangan roket itu, media tempatan melaporkan. Tentera Israel belum memberi sebarang komen tentang serangan roket itu.

Sejak meletusnya peperangan di Gaza pada 7 Oktober, kebimbangan semakin meningkat bahawa pertembungan hampir harian di sepanjang sempadan antara Israel dan Lubnan boleh memanaskan kepada peperangan penuh skala. Serangan udara dan tembakan roket pada Rabu membunuh 16 orang Lubnan dan seorang Israel, menjadikannya hari paling membunuh dalam konflik semasa.

Ketua jurucakap tentera Israel, Laksamana Madya Daniel Hagari, berkata Israel telah membunuh 30 militan Hezbollah minggu ini dan memusnahkan puluhan tapak ketenteraan Hezbollah dalam usaha memaksa kumpulan disokong Iran itu menjauhi sempadan.

Peningkatan keganasan baru-baru ini telah menimbulkan kebimbangan di Washington dan Pertubuhan Bangsa-Bangsa Bersatu.

“Memulihkan keadaan tenang di sepanjang sempadan itu keutamaan Presiden Biden dan pentadbiran,” memberitahu wartawan, mengatakan Amerika Syarikat mengawasi perkembangan dengan teliti. “Kami juga sangat jelas: Kami tidak menyokong peperangan di Lubnan.”

Kirby berkata Amerika Syarikat bekerja untuk menghentikan pertempuran melalui usaha diplomatik. Ini perlu menjadi keutamaan bagi Israel dan Lubnan, katanya, dan akan membenarkan orang awam terpaksa berpindah pulang ke rumah. Puluhan ribu orang di kedua-dua belah telah melarikan diri daripada pertempuran.

Kira-kira matahari terbenam Khamis, serangan roket Katyusha dan Burkan dilancarkan ke arah kampung Israel Goren dan Shlomi, kenyataan Hezbollah berkata. TV Al-Manar Hezbollah mengatakan kumpulan itu sebelum ini tidak menembak roket Burkan ke sasaran awam, tetapi kini membalas serangan udara Israel baru-baru ini.

Media negara Lubnan melaporkan 10 orang paramedic terbunuh pada Rabu. Tentera Israel berkata ia menyerang sasaran untuk Hezbollah dan kumpulan Sunah Muslim yang bersekutu.

Hezbollah kerap menggunakan peluru berpandu anti-kereta kebal Rusia yang boleh dipanggul Kornet dalam beberapa bulan kebelakangan ini. Lebih jarang, ia melancarkan roket Burkan yang, menurut pemimpin kumpulan itu Hassan Nasrallah, boleh membawa kepala peledak antara 300 kilogram (660 paun) dan 500 kilogram (1,100 paun).

Hezbollah berkata serangannya bertujuan menguruskan beberapa bahagian tentera Israel sibuk dan jauh dari Gaza, dan Nasrallah berkata serangan di sempadan hanya akan berhenti apabila Israel menghentikan serangannya di Gaza.

Pasukan pengaman PBB di selatan Lubnan dikenali sebagai UNIFIL berkata ia penting bahawa “eskalasi ini berhenti serta-merta.”

“Kami menyeru semua pihak meletakkan senjata dan memulakan proses ke arah penyelesaian politik dan diplomatik yang berkekalan,” kata UNIFIL. Ia menambah pasukan pengaman itu bersedia menyokong proses itu dengan apa cara sekalipun.

Pertempuran itu membunuh sembilan orang awam dan 11 askar di Israel. Lebih 240 pejuang Hezbollah dan kira-kira 50 orang awam terbunuh di Lubnan.

Artikel ini disediakan oleh pembekal kandungan pihak ketiga. SeaPRwire (https://www.seaprwire.com/) tidak memberi sebarang waranti atau perwakilan berkaitan dengannya.

Sektor: Top Story, Berita Harian

SeaPRwire menyampaikan edaran siaran akhbar secara masa nyata untuk syarikat dan institusi, mencapai lebih daripada 6,500 kedai media, 86,000 penyunting dan wartawan, dan 3.5 juta desktop profesional di seluruh 90 negara. SeaPRwire menyokong pengedaran siaran akhbar dalam bahasa Inggeris, Korea, Jepun, Arab, Cina Ringkas, Cina Tradisional, Vietnam, Thai, Indonesia, Melayu, Jerman, Rusia, Perancis, Sepanyol, Portugis dan bahasa-bahasa lain.