Negara-negara Tengah dan Timur Eropah menandakan 20 tahun dalam NATO dengan fokus ke atas perang di Ukraine

(SeaPRwire) –   VILNIUS, Lithuania (AP) — Beberapa negara tengah dan timur Eropah memulakan penandaan pada hari Khamis tentang ulang tahun ke-20 mereka menyertai NATO dengan fokus kepada perang di Ukraine.

Kapal terbang tentera berdentum di atas ibu negara Lithuania Vilnius. Di pangkalan udara utama menjadi tuan rumah kepada pesawat pejuang Sepanyol dan Portugal yang diberi tugas polis udara NATO di rantau Baltik, pegawai berkumpul untuk memperingati peristiwa itu.

” keganasan darah baru di Eropah menyumbang kepada pertumbuhan ketidakstabilan dan ancaman di seluruh dunia. Walau bagaimanapun, kami di Lithuania berasa tenang kerana kami tahu bahawa kami tidak akan pernah bersendirian lagi,” kata Presiden Gitanas Nauseda, berdiri berhampiran landasan di mana pesawat NATO pertama mendarat pada tahun 2004. “Kami akan sentiasa mempunyai keluarga Pertubuhan Gabungan yang kuat dan menyokong di sebelah kami, dan kami akan menghadapi sebarang cabaran bersama.”

Bulgaria, Estonia, Latvia, Lithuania, Romania, Slovakia, dan Slovenia menyertai NATO pada 29 Mac 2004, menambah jumlah keahlian Pertubuhan itu kepada 26. Tujuh negara itu memulakan rundingan penyertaan tidak lama selepas kejatuhan Kesatuan Soviet dan akhirnya dijemput untuk menyertai dalam Sidang Kemuncak Prague pada November 2002. Satu kumpulan bekas satelit Soviet termasuk Poland dan Republik Czech telah diterima beberapa tahun lebih awal.

Sejak menyertai pertubuhan itu, negara-negara ini kerap memberi amaran tentang ancaman Rusia, menggunakan trauma negara mereka terhadap pemerintahan Soviet sebagai bukti kesahan. Walaupun negara-negara Barat kerap memandang ringan sikap hawkish mereka kadang-kadang, serangan penuh skala Rusia ke atas Ukraine dilihat sebagai pembenaran kepada kebimbangan mereka. Mereka telah memberi beberapa tindak balas paling berani, membantu Ukraine dengan peralatan dan wang, dan mendesak sanksi yang lebih ketat terhadap Rusia.

Kebanyakan bekas Republik Soviet yang menyertai NATO pada permulaan abad ke-21 membelanjakan lebih daripada 2% daripada keluaran dalam negara kasar untuk pertahanan. Apabila Presiden Romania Klaus Iohannis mengumumkan tawarannya awal bulan ini untuk menjadi pemimpin berikutnya pertubuhan itu, beliau menekankan ancaman daripada Rusia dan berkata NATO memerlukan “pembaharuan perspektif” yang Eropah Timur boleh berikan.

“Rusia membuktikan dirinya sebagai ancaman serius dan jangka panjang kepada benua kita, keselamatan wilayah Euro-Atlantik kita,” kata lelaki berusia 65 tahun itu ketika mengumumkan tawarannya. “Sempadan NATO menjadi amat penting, dan penguatan sayap timur … akan kekal sebagai keutamaan jangka panjang.”

Tujuh negara itu menandakan ulang tahun dengan acara-acara berwibawa dan tunjuk kuasa, tetapi juga sedikit kerenah, dengan konsert terbuka dan pameran.

“Dua puluh tahun yang lalu rakyat Bulgaria membuat pilihan yang betul untuk negara kami menyertai NATO,” kata ketua pertahanan negara itu Laksamana Emil Eftimov. “Memandangkan situasi keselamatan semasa, ini adalah keputusan yang paling sesuai yang kami buat dalam sejarah terkini kami.”

NATO ditubuhkan berikutan Perang Dunia II.

Artikel ini disediakan oleh pembekal kandungan pihak ketiga. SeaPRwire (https://www.seaprwire.com/) tidak memberi sebarang waranti atau perwakilan berkaitan dengannya.

Sektor: Top Story, Berita Harian

SeaPRwire menyampaikan edaran siaran akhbar secara masa nyata untuk syarikat dan institusi, mencapai lebih daripada 6,500 kedai media, 86,000 penyunting dan wartawan, dan 3.5 juta desktop profesional di seluruh 90 negara. SeaPRwire menyokong pengedaran siaran akhbar dalam bahasa Inggeris, Korea, Jepun, Arab, Cina Ringkas, Cina Tradisional, Vietnam, Thai, Indonesia, Melayu, Jerman, Rusia, Perancis, Sepanyol, Portugis dan bahasa-bahasa lain.