Ibu Askar Amerika Syarikat yang ditahan di Rusia ketika melawat teman wanita yakin dia ‘diatur’

(SeaPRwire) –   Ibu seorang tentera Amerika yang ditahan di Rusia ketika melawat teman wanita percaya dia “diatur”.

Penahanan Sarjan Staf Tentera Darat Gordon Black, 34, pada 2 Mei di Pasifik Rusia telah diumumkan oleh pegawai Amerika Syarikat pada Isnin. Ibu Black memberitahu “Good Morning America” ABC pada Selasa bahawa anaknya bertemu wanita Rusia itu apabila dia berkhidmat di bar berhampiran pangkalan tentera daratnya di Korea Selatan, dan kemudian dideportasikan kembali ke Rusia.

“Saya tahu sesuatu akan berlaku,” kata Melody Jones kepada “GMA.” “Saya rasa dia diatur oleh dia.”

Jones menggambarkan hubungan anaknya dengan wanita Rusia itu sebagai “meruncing”, dan bahkan mencurigai teman wanita lama mungkin merupakan mata-mata. Dia berkata dia memberitahu anaknya untuk tidak pergi ke Rusia ketika dia seharusnya kembali ke AS semasa cuti.

“Adakah dia menyebabkan pertengkaran? Adakah dia memulakan pergaduhan untuk menangkapnya?” Tanya Jones. Tuduhan yang dihadapi Black melibatkan memukul wanita dan mencuri wang darinya, menurut “GMA”, yang mengutip laporan televisyen Rusia.

Black ditugaskan ke Iraq dari Oktober 2009 hingga September 2010, dan ke Afghanistan dari Jun 2013 hingga Mac 2014, kata jurucakap Tentera Darat Cynthia Smith.

“Pada 10 April, Black menyelesaikan proses keluar dari Tentera Darat Kedelapan, dan menandatangani cuti Perubahan Stesyen Tetap menuju Fort Cavazos, Texas. Sebaliknya daripada kembali ke Negeri-Negeri Bersatu, Black terbang dari Incheon, Republik Korea melalui China ke Vladivostok, Rusia, untuk sebab-sebab peribadi,” kata Smith dalam kenyataan.

Smith berkata bahawa Black, seorang tentera infantri, tidak meminta kelulusan rasmi dan tidak menerima kebenaran untuk pergi ke negara-negara itu.

“Tiada bukti Black berniat untuk kekal di Rusia selepas tempoh cuti PCSnya berakhir,” kata Smith.

Black akan kekal di kemudahan penahanan pra-perbicaraan Rusia sekurang-kurangnya sehingga pendengaran berikutnya – dilaporkan ditetapkan pada awal Julai – jika tidak lebih lama.

Jabatan Negara Amerika Syarikat menasihatkan warga AS untuk tidak pergi ke Rusia dan menasihati mereka yang sudah berada di sana untuk meninggalkannya.

Beberapa warga AS lain, bersama-sama dengan Black, masih ditahan di Rusia.

William Nycum, seorang pensyarah bahasa Inggeris di Rusia atas visa pelancong enam bulan, dijumpai di perpustakaan kanak-kanak Moscow Jumaat selepas memecahkan tingkap untuk memasukinya, lapor Associated Press. Akhbar Rusia Izvestia menyatakan terdapat rakaman litar tertutup menangkap Nycum separuh bogel memecah masuk ke perpustakaan kanak-kanak, menurut penerbitan British Dia dijatuhi hukuman 10 hari penjara.

Eksekutif keselamatan korporat Paul Whelan, yang didapati bersalah atas espionaj, dan wartawan Wall Street Journal Evan Gershkovich, yang ditahan pada Mac 2023 atas tuduhan espionaj, adalah dua warga AS yang ditahan oleh Rusia. Kerajaan AS telah menetapkan kedua-duanya sebagai ditahan dengan salah dan telah berusaha untuk merundingkan pembebasan mereka.

Lain-lain yang ditahan termasuk Travis Leake, seorang pemuzik yang telah tinggal di Rusia selama bertahun-tahun dan ditahan tahun lalu atas tuduhan berkaitan dadah; Marc Fogel, seorang guru di Moscow yang dijatuhi hukuman 14 tahun penjara, juga atas tuduhan dadah; dan warganegara ganda Alsu Kurmasheva dan Ksenia Khavana.

‘ Liz Friden dan

Artikel ini disediakan oleh pembekal kandungan pihak ketiga. SeaPRwire (https://www.seaprwire.com/) tidak memberi sebarang waranti atau perwakilan berkaitan dengannya.

Sektor: Top Story, Berita Harian

SeaPRwire menyampaikan edaran siaran akhbar secara masa nyata untuk syarikat dan institusi, mencapai lebih daripada 6,500 kedai media, 86,000 penyunting dan wartawan, dan 3.5 juta desktop profesional di seluruh 90 negara. SeaPRwire menyokong pengedaran siaran akhbar dalam bahasa Inggeris, Korea, Jepun, Arab, Cina Ringkas, Cina Tradisional, Vietnam, Thai, Indonesia, Melayu, Jerman, Rusia, Perancis, Sepanyol, Portugis dan bahasa-bahasa lain.