Rationing air diarahkan kerana banjir teruk memusnahkan selatan Brazil

(SeaPRwire) –   Datuk Bandar di telah meminta penduduk untuk mengawal bekalan air Selasa di ibu negara negeri di mana kira-kira 80% penduduknya tanpa bekalan air, seminggu selepas banjir besar yang menyebabkan sekurang-kurangnya 90 orang maut dan lebih 130 lagi hilang.

Usaha terus dilakukan untuk menyelamatkan orang yang terperangkap oleh banjir di negeri Rio Grande do Sul selatan, kerana lebih banyak hujan diramalkan bagi kawasan itu sehingga minggu hadapan. Ibu negara, Porto Alegre, hampir terputus, dengan lapangan terbang dan stesen bas ditutup dan jalan utama ditutup kerana air banjir.

Lima daripada enam loji air bandar tidak berfungsi, dan Datuk Bandar Porto Alegre Sebastião Melo mengarahkan air digunakan semata-mata untuk “penggunaan penting.” Kedai-kedai tempatan juga kekurangan bekalan air.

“Kami sedang menghadapi bencana alam yang belum pernah berlaku dan semua perlu membantu,” kata Melo kepada wartawan. “Kekurangan itu nyata dan ia akan mengambil masa untuk kembali normal.”

“Saya sedang menghantar trak air ke padang bola dan orang akan perlu pergi ke sana untuk mendapatkan air dalam botol. Saya tidak boleh menghantarnya ke rumah,” tambah Datuk Bandar itu.

Keperluan paling penting ialah air minum, tetapi makanan dan barang keperluan kebersihan peribadi juga kekurangan. Negeri Brazil yang lain sedang menghantar trak bantuan ke Rio Grande do Sul.

Penduduk Rio Grande do Sul yang mampu melarikan diri sedang berbuat demikian, kerana takut kekurangan dan penularan penyakit. Walau bagaimanapun, sukar bagi banyak orang untuk meninggalkan Porto Alegre dengan laluan utama ditutup air banjir. Lapangan terbang dan stesen bas utama bandar itu penuh air dan ditutup untuk masa hadapan yang boleh dijangka.

Hujan lebat telah berhenti buat sementara waktu, tetapi satu depan sejuk akan membawa lebih banyak hujan lebat bermula malam Selasa, terutamanya di bahagian selatan negeri itu, mengikut Institut Meteorologi Kebangsaan.

Hujan boleh melebihi 150 milimeter (5.9 inci) menjelang awal Rabu.

Pada lewat Isnin, Gabenor Rio Grande do Sul Eduardo Leite mengeluarkan amaran untuk beberapa bandar berhampiran tasik besar Patos. Air banjir di Porto Alegre dan bandar-bandar lain melalui tasik itu ke laut.

“Aras air akan naik dan ia akan menjejaskan anda,” katanya dalam siaran video di saluran media sosialnya. “Sila percaya amaran dan bantu kami menyelamatkan nyawa. Mari kurangkan kerosakan supaya kita boleh bersama membina semula.”

Kerosakan daripada hujan telah memaksa lebih 150,000 orang meninggalkan rumah. Sebanyak 50,000 lagi telah mengambil tempat perlindungan di sekolah, dewan sukan dan tempat perlindungan sementara lain.

Presiden Brazil Luiz Inácio Lula da Silva melawat Rio Grande do Sul untuk kali kedua pada Ahad, disertai Menteri Pertahanan José Múcio, Menteri Kewangan Fernando Haddad dan Menteri Alam Sekitar Marina Silva, antara lain.

Semasa Misa di Vatican pada Ahad, Pope Francis berkata beliau sedang berdoa untuk penduduk negeri itu.

Pakar menyatakan risiko penyakit meningkat kerana kebanyakan kawasan masih di bawah air, dengan amaran kes demam dengue dan leptospirosis khususnya boleh meningkat mendadak dalam beberapa hari

Keselamatan juga menjadi kebimbangan. Sekretariat Keselamatan Awam Rio Grande do Sul berkata dalam kenyataan bahawa polis akan meningkatkan operasi untuk mencegah rompakan dan pencurian. Beberapa sukarelawan yang bekerja dalam operasi menyelamat telah dirompak ketika cuba membantu di kawasan metropolitan Porto Alegre.

Juga pada Isnin, tiga kelab bola sepak teratas Rio Grande do Sul negeri yang stadium mereka banjir meminta Persekutuan Bola Sepak Brazil untuk menangguhkan perlawanan liga kebangsaan mereka selama 20 hari berikutnya kerana banjir. Persekutuan Bola Sepak Brazil berkata akan mempertimbangkan permintaan itu.

Artikel ini disediakan oleh pembekal kandungan pihak ketiga. SeaPRwire (https://www.seaprwire.com/) tidak memberi sebarang waranti atau perwakilan berkaitan dengannya.

Sektor: Top Story, Berita Harian

SeaPRwire menyampaikan edaran siaran akhbar secara masa nyata untuk syarikat dan institusi, mencapai lebih daripada 6,500 kedai media, 86,000 penyunting dan wartawan, dan 3.5 juta desktop profesional di seluruh 90 negara. SeaPRwire menyokong pengedaran siaran akhbar dalam bahasa Inggeris, Korea, Jepun, Arab, Cina Ringkas, Cina Tradisional, Vietnam, Thai, Indonesia, Melayu, Jerman, Rusia, Perancis, Sepanyol, Portugis dan bahasa-bahasa lain.