John Swinney dijangka akan memimpin Scotland selepas mengambil alih kepimpinan Parti Kebangsaan Scotland

(SeaPRwire) –   Mantan timbalan pertama menteri Scotland dijangka akan menjadi ketua ketiganya dalam tempoh hanya lebih satu tahun selepas mengambil alih kepimpinan Parti Kebangsaan Scotland (SNP) pada hari Isnin.

John Swinney, yang pernah memimpin SNP dua dekad lalu, adalah satu-satunya calon untuk menggantikan Perdana Menteri Humza Yousaf sebagai ketua parti.

SNP telah berada dalam keadaan kacau-bilau sejak pemimpin berpengalaman Nicola Sturgeon secara mengejut meletak jawatan tahun lalu semasa siasatan kewangan kempen yang akhirnya membawa kepada pertuduhan jenayah terhadap suaminya.

Swinney, 60 tahun, yang menyertai parti pada usia 15 tahun, akan berusaha untuk membawa kestabilan kepada SNP ketika ia berjuang menentang usaha-usaha lawan untuk melemahkannya memasuki pilihan raya parlimen UK yang dijangka lebih kemudian tahun ini.

“Polarizasi politik tidak memberi manfaat kepada negara kita,” kata Swinney selepas dinamakan ketua parti. “Saya akan berhubung dengan semua orang yang bersedia untuk bergabung dengan kami dengan niat baik dan mencari kompromi yang bermanfaat bagi negara kita. Kita perlu berhenti berteriak antara satu sama lain dan bercakap. Lebih daripada itu sebenarnya, kita perlu mendengar. Sebagai perdana menteri, saya akan melakukan perkara itu secara tepat.”

Yousaf mengumumkan peletakan jawatannya minggu lalu selepas satu kesilapan politik di mana beliau mengusir Parti Hijau dari gabungan pemerintah kerajaan separa autonomi Scotland. SNP hanya mempunyai satu kerusi kurang daripada majoriti di parlimen tempatan dengan 63 daripada 128 kerusi undian, jadi ia perlu bekerjasama dengan sekurang-kurangnya satu parti pembangkang.

SNP pro-kemerdekaan telah lemah akibat skandal kewangan kempen dan perpecahan mengenai hak transgender, tetapi akhirnya ditumbangkan oleh keputusan Yousaf untuk mengusir Hijau kerana perbezaan matlamat perubahan iklim. Yousaf gagal meyakinkan parti-parti lain untuk menyokong kerajaan minoritinya di parlimen Scotland.

Menyedari prospek dua undian tidak percaya yang telah dijadualkan, Yousaf meletak jawat daripada dipaksa keluar.

Yousaf akan terus menjadi perdana menteri sehingga penggantinya dipilih. Swinney dijangka akan dipilih untuk jawatan itu akhir minggu ini.

Swinney mengucapkan terima kasih kepada Yousaf kerana berkhidmat dengan “maruah dan kemuliaan,” dan berkata bahawa “kepimpinan moralnya mengenai isu Gaza telah menjadi cahaya dalam masa yang sangat gelap.”

Yousaf memenangi kempen yang merenggang untuk mengambil alih parti selepas Sturgeon, yang menjadi perdana menteri selama lapan tahun, meletak jawat secara mengejut pada Februari 2023.

Kira-kira sebulan kemudian, suami Sturgeon, Peter Murrell, yang merupakan ketua eksekutif parti, telah ditahan semasa polis menyiasat bagaimana 600,000 paun yang ditetapkan untuk kempen kemerdekaan Scotland telah digunakan.

Sturgeon dan Colin Beattie, bekas bendahari parti, kemudian ditahan dan diperiksa dalam siasatan itu, tetapi dibebaskan tanpa didakwa dengan jenayah. Murrell dituduh bulan lepas dengan penggelapan.

Swinney pernah berkhidmat sebagai timbalan pertama Sturgeon semasa tempohnya sebagai pemimpin Scotland, tetapi meletak jawat apabila dia berundur.

Ketua Parti Konservatif Douglas Ross berkata latar belakang Swinney menjadikannya tidak mungkin membawa perubahan yang diperlukan Scotland.

“John Swinney telah berada di pinggul Nicola Sturgeon yang tercemar dan cap jari beliau terdapat di seluruh kegagalan dan penutupan polisi beliau,” kata Ross.

Swinney berjanji untuk memimpin kerajaan berhaluan kiri-tengah yang memberi tumpuan kepada ekonomi, pekerjaan, kos sara hidup, Perkhidmatan Kesihatan Kebangsaan, sekolah-sekolah, perkhidmatan awam dan “krisis iklim”.

Swinney berkata beliau akan membuat kesnya untuk meyakinkan orang tentang keperluan kemerdekaan Scotland, yang ditolak oleh pengundi pada 2014. Beliau menyebut Brexit dan krisis kos sara hidup, yang disalahkan ke atas , sebagai buruk bagi Scotland.

“Mereka menunjukkan mengapa Scotland perlu mempunyai kemerdekaan untuk membuat keputusan sendiri dan mencipta masa depan terbaik kita,” katanya. “Jika seseorang adalah penyokong kemerdekaan di Scotland dan mereka mahu Scotland menjadi merdeka, hanya ada satu parti politik yang akan pernah menyampaikannya dan ia adalah Parti Kebangsaan Scotland.”

Ketua Parti Buruh Scotland Anas Sarwar mengulangi kata-kata Ross, mengatakan bahawa “SNP menawarkan lebih daripada yang sama.”

“John Swinney telah berada di teras kerajaan yang tidak cekap ini selama 17 tahun dan di teras SNP selama 40 tahun,” kata Sarwar. “Rekod John Swinney adalah satu kegagalan.”

Artikel ini disediakan oleh pembekal kandungan pihak ketiga. SeaPRwire (https://www.seaprwire.com/) tidak memberi sebarang waranti atau perwakilan berkaitan dengannya.

Sektor: Top Story, Berita Harian

SeaPRwire menyampaikan edaran siaran akhbar secara masa nyata untuk syarikat dan institusi, mencapai lebih daripada 6,500 kedai media, 86,000 penyunting dan wartawan, dan 3.5 juta desktop profesional di seluruh 90 negara. SeaPRwire menyokong pengedaran siaran akhbar dalam bahasa Inggeris, Korea, Jepun, Arab, Cina Ringkas, Cina Tradisional, Vietnam, Thai, Indonesia, Melayu, Jerman, Rusia, Perancis, Sepanyol, Portugis dan bahasa-bahasa lain.