Ketua suruhanjaya EU gesa penyatuan sedang Finland menutup sempadan Rusia berhubung gelombang besar migrasi

(SeaPRwire) –   Ketua badan eksekutif berkata pada Jumaat bahawa keputusan Finland untuk menutup lintasan sempadan dengan Rusia disebabkan lonjakan migran adalah perkara keselamatan untuk seluruh 27 negara anggota EU untuk dipertimbangkan.

Presiden Suruhanjaya Eropah Ursula von der Leyen membuat kenyataan semasa lawatan ke sempadan, melawat bahagian sempadan yang terletak di tenggara Finland.

“Kami semua tahu bagaimana (Presiden Rusia Vladimir) Putin dan rakan-rakannya memperalatkan migran untuk menguji pertahanan kami dan cuba mengganggu kestabilan kami,” kata von der Leyen kepada pegawai. “Kini Putin memberi tumpuan kepada Finland, dan ini tidak diragui sebagai tindak balas terhadap sokongan tegas anda terhadap Ukraine dan penyertaan anda ke NATO.”

Pada 4 April, Finland memutuskan untuk memanjangkan penutupan titik lintasan sempadannya dengan Rusia “sehingga notis lanjut” kerana apa yang kerajaan katakan adalah risiko migrasi yang diaturcara yang tinggi oleh Moscow. Kerajaan Finland telah menutup lapan daripada sembilan titik pemeriksaan sempadannya dengan Rusia. Satu-satunya yang tinggal terbuka adalah yang didedikasikan untuk perjalanan kereta api sahaja, dan kereta api kargo terutamanya berjalan melaluinya.

Finland berkongsi sempadan darat seluas 832 batu, berjalan kebanyakannya melalui hutan tebal di selatan, dan ke landskap berbukit di utara Artik.

“Ini bukan sahaja mengenai keselamatan Finland, tetapi ia mengenai keselamatan Kesatuan Eropah. Kami berada dalam ini bersama-sama,” kata von der Leyen selepas melawat sempadan di Lappeenranta bersama Perdana Menteri Finland Petteri Orpo. “Kami seharusnya lebih Finland apabila berkaitan keselamatan.”

Von der Leyen dan Orpo terbang dalam helikopter Finland di atas lanskap hutan dan bandar di sempadan.

Dalam kenyataan yang dikeluarkan selepas lawatan itu, Orpo berkata bahawa “cuaca musim bunga yang lebih panas meningkatkan risiko Rusia membantu orang secara haram cuba sampai ke Finland melalui sempadan darat … di luar titik lintasan sempadan.”

Von der Leyen berkempen sebagai ahli blok konservatif Rakyat Eropah untuk penggal kedua sebagai ketua cabang eksekutif berkuasa EU. Keselamatan adalah tema utama EPP sebelum pilihan raya Parlimen Eropah pada 6-9 Jun.

Kebanyakan migran berasal dari Timur Tengah dan Afrika. Kebanyakan besar mereka telah memohon suaka di Finland, sebuah negara anggota EU dan NATO dengan populasi 5.6 juta.

Finland pada April 2023, menamatkan dekad netraliti selepas kekalahan negara itu oleh Kesatuan Soviet dalam Perang Dunia II. Pada Mac, Sweden juga menjadi ahli pakatan trans-Atlantik. Langkah itu menyebabkan kejutan besar kepada Putin, dengan realignmen sejarah landskap keselamatan selepas-Perang Dingin Eropah dipicu oleh pencerobohan penuh skala Moscow terhadap Ukraine.

Artikel ini disediakan oleh pembekal kandungan pihak ketiga. SeaPRwire (https://www.seaprwire.com/) tidak memberi sebarang waranti atau perwakilan berkaitan dengannya.

Sektor: Top Story, Berita Harian

SeaPRwire menyampaikan edaran siaran akhbar secara masa nyata untuk syarikat dan institusi, mencapai lebih daripada 6,500 kedai media, 86,000 penyunting dan wartawan, dan 3.5 juta desktop profesional di seluruh 90 negara. SeaPRwire menyokong pengedaran siaran akhbar dalam bahasa Inggeris, Korea, Jepun, Arab, Cina Ringkas, Cina Tradisional, Vietnam, Thai, Indonesia, Melayu, Jerman, Rusia, Perancis, Sepanyol, Portugis dan bahasa-bahasa lain.