Pemimpin pembangkang Belarus yang buang negeri kata dia tidak mendengar berita suaminya selama lebih 400 hari

(SeaPRwire) –   Pemimpin pembangkang Belarus yang dibuang negara mengatakan pada Kamis bahawa dia tidak mendengar berita dari suaminya yang dipenjara selama lebih daripada 400 hari.

mengatakan menahan suaminya tanpa berkomunikasi adalah sebahagian daripada dasar-dasar penindasan kerajaan.

Siarhei Tsikhanouski telah berada di belakang penjara sejak ditangkap pada tahun 2020 selepas mengumumkan rancangan untuk mencabar dalam undian pada tahun itu. Selepas Tsikhanouski ditangkap, isterinya bertanding sebagai calon pembangkang utama tetapi dipaksa meninggalkan negara oleh pihak berkuasa selepas pilihan raya.

Tsikhanouski telah dijatuhkan hukuman 19 1⁄2 tahun, dan isterinya mengatakan dengan menahan dia tanpa berkomunikasi, pihak berkuasa cuba “membujuk Siarhei bahawa semua orang telah melupakannya.”

“Selama lebih satu tahun saya tidak mengetahui keadaan Siarhei, saya tidak tahu jika dia dibenarkan menerima sebarang wang tunai dan sama ada dia mempunyai pasta gigi atau kertas tisu,” katanya.

Bersama-sama dengan Tsikhanouski, beberapa tokoh pembangkang utama juga telah ditahan tanpa berkomunikasi selama lebih daripada setahun.

Mereka termasuk Maria Kolesnikova, tokoh pembangkang utama yang menjalani hukuman penjara 11 tahun yang tidak didengari selama 443 hari, Mikola Statkevich, aktivis pembangkang yang tidak didengari oleh ahli keluarganya selama 448 hari dan peguam Maxim Znak yang ditahan tanpa berkomunikasi selama 449 hari.

“Ini adalah tugas kita untuk bercakap dengan lantang tentang mereka dan menyokong mereka dengan setiap cara yang mungkin,” kata Tsikhanouskaya.

Pilihan raya Ogos 2020 yang memberikan Lukashenko penggal keenamnya di pejabat itu ditolak oleh Barat dan pembangkang sebagai palsu dan memicu gelombang protes besar-besaran. Pihak berkuasa bertindak balas dengan penindasan meluas yang menyaksikan 35,000 orang ditangkap dan beribu-ribu orang dibelasah dengan kejam oleh polis. Banyak tokoh pembangkang utama ditangkap dan diberikan hukuman penjara panjang, manakala yang lain melarikan diri ke luar negara.

Pihak berkuasa Belarus telah mengabaikan permintaan PBB untuk memberikan maklumat tentang aktivis pembangkang yang ditahan tanpa berkomunikasi.

Kumpulan hak asasi manusia utama Belarus, Viasna mengira kira-kira 1,400 tahanan politik di negara itu, termasuk pengasas kumpulan itu, .

Wakil Viasna Pavel Sapelka mengatakan penahanan aktivis pembangkang tanpa berkomunikasi adalah “bentuk penyiksaan bukan sahaja untuk tahanan politik tetapi keluarga mereka.” Beliau menggambarkannya sebagai sebahagian daripada “strategi untuk menghukum lawan politik dan menyembunyikan bukti rawatan kejam dan penyiksaan.”

Artikel ini disediakan oleh pembekal kandungan pihak ketiga. SeaPRwire (https://www.seaprwire.com/) tidak memberi sebarang waranti atau perwakilan berkaitan dengannya.

Sektor: Top Story, Berita Harian

SeaPRwire menyampaikan edaran siaran akhbar secara masa nyata untuk syarikat dan institusi, mencapai lebih daripada 6,500 kedai media, 86,000 penyunting dan wartawan, dan 3.5 juta desktop profesional di seluruh 90 negara. SeaPRwire menyokong pengedaran siaran akhbar dalam bahasa Inggeris, Korea, Jepun, Arab, Cina Ringkas, Cina Tradisional, Vietnam, Thai, Indonesia, Melayu, Jerman, Rusia, Perancis, Sepanyol, Portugis dan bahasa-bahasa lain.