Pasukan tentera Amerika Syarikat dan Filipina menjalankan latihan tempur di selatan Taiwan

(SeaPRwire) –   dan mitra-mitra mereka dari Filipina melompat keluar dari helikopter Black Hawk semasa latihan tempur Isnin di bandar pulau paling utara Filipina, sepanjang Saluran Bashi strategik di selatan Taiwan.

Pertunjukan kesiapsiagaan pertempuran bersekutu di Itbayat di wilayah Batanes adalah sebahagian daripada latihan tentera tahunan yang bermula bulan lepas, dipanggil Balikatan, bermaksud “bahu ke bahu,” melibatkan lebih 16,000 anggota tentera Amerika dan Filipina.

Latihan tahun ini oleh sekutu perjanjian jangka panjang – terbesar sehingga kini – bertujuan untuk menghalang sebarang agresi yang mungkin. Ia berlatar belakang tindakan China yang semakin agresif di Laut China Selatan yang dipertikai, di mana pengawal pantai China dan kapal-kapal pengiring mereka telah berdepan beberapa kali sejak tahun lepas yang semakin tegang dengan pengawal pantai dan kapal Filipina.

Lebih 250 anggota tentera Perancis dan Australia juga menyertai, bersama-sama pemerhati dari beberapa negara sekutu dan rakan keselamatan yang diketuai oleh Jepun dan negara-negara Eropah. Latihan, yang bermula 22 April, berakhir akhir minggu ini.

Dalam senario pertempuran palsu Isnin, tentera darat dan tentera laut Amerika Syarikat mengambil kedudukan di lapangan terbang, dikelilingi bukit-bukit rendah, apabila tiga helikopter Chinook Tentera Darat mendarat untuk menghantar bekalan pertempuran.

Leftenan Marin 1 Annie Pentaleri menyatakan terdapat juga latihan peninjauan udara dan anti-peninjauan dalam rantau jauh.

“Kami bersedia sepenuhnya untuk berperang dan itulah yang kami latih hari demi hari,” kata Mejar Marin Robert Patterson. “Ia penting untuk meningkatkan kerjasama antarabangsa dengan rakan sejawatan kami Filipina.”

Washington dan Manila menyatakan latihan tidak ditujukan kepada mana-mana negara dan penting untuk meningkatkan respons kepada kecemasan di Filipina, salah satu negara paling terdedah kepada bencana di dunia.

Walau bagaimanapun, latihan tahun ini memberi tumpuan kepada pertahanan wilayah dan diadakan terutamanya di dua garis retakan yang paling sensitif dalam persaingan serantau antara China dan Amerika Syarikat: Laut China Selatan yang dipertikai dan Saluran Bashi.

Saluran air penting dan Filipina, saluran perdagangan penting yang memuatkan kabel laut antarabangsa, telah dipantau dan dilindungi dengan rapat oleh tentera China dan Amerika Syarikat. China menganggap Taiwan sebagai sebahagian daripada wilayahnya, untuk diilhak melalui kekerasan jika perlu.

Dalam panggilan telefon bulan lepas, Presiden China Xi Jinping menekankan kepada Presiden Amerika Syarikat Joe Biden bahawa Beijing tidak akan dapat diterima aktiviti pemisahan kuasa Taiwan atau “sokongan luar dan kesenangan,” merujuk kepada sokongan Washington untuk pulau itu.

Biden menyatakan kebimbangan mengenai tindakan China di Laut China Selatan, termasuk usaha untuk menghalang Filipina, yang dilindungi oleh perjanjian pertahanan Amerika Syarikat, daripada menyokong pasukannya di Second Thomas Shoal yang dipertikai dengan hebat.

Latihan Balikatan telah termasuk latihan tembakan hidup di perairan yang dipertikai di Laut China Selatan semasa layar bersama tentera laut Amerika Syarikat, Perancis dan Filipina. Sebuah pesawat juga menjatuhkan bekalan makanan dan lain-lain ke atas pulau yang diduduki tentera Filipina sebagai sebahagian daripada manuver di perairan yang dipertikai.

Secara berasingan pada Isnin, tentera darat dan tentera laut Amerika Syarikat mempraktikkan menangkis pasukan penjajah di wilayah pantai Ilocos Utara dengan menembakkan peluru berpandu dan meriam ke atas sasaran apung di laut. Wilayah barat laut menghadap Laut China Selatan.

“Ia merupakan kejayaan besar, senjata tepat sasaran,” kata Leftenan Jeneral Tentera Laut Michael Cederholm.

Dalam insiden di laut yang meningkat, kapal pengawal pantai China telah menggunakan air jet, menghalang dan manuver berbahaya lain yang menyebabkan anggota tentera laut Filipina cedera dan bot bekalan rosak. Pentadbiran Biden telah berulang kali memberi amaran bahawa Amerika Syarikat berkewajipan untuk mempertahankan Filipina, sekutu tertua Asia di bawah perjanjian, jika diserang.

Washington tidak menuntut sebarang tuntutan ke atas perairan yang dipertikai tetapi mengisytiharkan kebebasan lalu lintas dan penerbangan serta penyelesaian aman pertikaian adalah dalam kepentingan negaranya.

China dengan kuat mengkritik latihan itu, menyatakan Filipina dan negara-negara di luar Asia bergabung untuk menentang Beijing, memberi amaran bahawa latihan itu boleh membawa kepada pertembungan dan mengancam kestabilan serantau.

Sebelum latihan, China khususnya menentang pengangkutan sistem peluru berpandu darat ke daratan utara Filipina. Tiada peluru berpandu akan ditembak kerana matlamatnya hanya untuk memperkenalkan peserta tentera dengan teknologi canggih di persekitaran tropika.

Jurucakap Kementerian Luar China Lin Jian menyatakan kebimbangan serius China terhadap penempatan sistem peluru berpandu “di pintu China.”

Artikel ini disediakan oleh pembekal kandungan pihak ketiga. SeaPRwire (https://www.seaprwire.com/) tidak memberi sebarang waranti atau perwakilan berkaitan dengannya.

Sektor: Top Story, Berita Harian

SeaPRwire menyampaikan edaran siaran akhbar secara masa nyata untuk syarikat dan institusi, mencapai lebih daripada 6,500 kedai media, 86,000 penyunting dan wartawan, dan 3.5 juta desktop profesional di seluruh 90 negara. SeaPRwire menyokong pengedaran siaran akhbar dalam bahasa Inggeris, Korea, Jepun, Arab, Cina Ringkas, Cina Tradisional, Vietnam, Thai, Indonesia, Melayu, Jerman, Rusia, Perancis, Sepanyol, Portugis dan bahasa-bahasa lain.