Chad mengadakan pilihan raya presiden yang lama ditunggu-tunggu untuk menamatkan tahun pemerintahan tentera

(SeaPRwire) –   Pengundi di Chad menuju ke tempat mengundi pada hari Isnin untuk mengundi dalam pilihan raya presiden yang tertangguh lama yang dijangka menamatkan tiga tahun pemerintahan sementara presiden, Mahamat Deby Itno.

Deby Itno merampas kuasa selepas bapanya yang memerintah negara selama lebih tiga dekad terbunuh bertempur dengan pemberontak pada 2021. Tahun lepas, kerajaan mengumumkan bahawa ia akan memanjangkan peralihan 18 bulan untuk dua tahun lagi, yang mencetuskan protes di seluruh negara.

Terdapat 10 calon dalam kertas undi, termasuk seorang wanita. Kira-kira 8 juta orang didaftarkan untuk mengundi, di negara yang mempunyai lebih daripada 17 juta orang, salah satu yang termiskin di dunia. Pakar mengatakan Deby Itno dijangka akan memenangi undian. Seorang tokoh pembangkang utama Yaya Dillo, sepupu presiden semasa, terbunuh pada bulan Februari dalam keadaan yang kekal tidak jelas.

Negara pengeksport minyak yang hampir 18 juta penduduk tidak pernah mengalami pemindahan kuasa yang bebas dan adil sejak ia mencapai kemerdekaan pada tahun 1960 selepas dekad pemerintahan kolonial Perancis.

Chad dianggap oleh Amerika Syarikat dan Perancis sebagai salah satu sekutu yang tinggal stabil di kawasan Sahel yang luas berikutan rampasan kuasa tentera di Burkina Faso, Mali dan Niger dalam beberapa tahun kebelakangan ini. Junta pemerintah di ketiga-tiga negara itu telah mengusir pasukan Perancis dan beralih ke unit upahan tentera Rusia untuk bantuan keselamatan sebaliknya.

Awal tahun ini, junta Niger mengarahkan semua keluar, bermakna Washington akan kehilangan akses ke pangkalan utamanya di Agadez, pusat operasi penentang keganasannya di rantau ini. Amerika Syarikat dan Perancis masih mempunyai kehadiran tentera di Chad, yang dianggap sebagai rakan yang sangat penting.

Barat juga takut bahawa sebarang ketidakstabilan di Chad, yang telah menyerap lebih separuh juta pelarian dari Sudan, boleh meningkatkan aliran pendatang haram secara haram ke utara ke Eropah.

“Ini semua sebab-sebab mengapa Barat kekal agak senyap mengenai peralihan demokrasi di Chad,” kata Ulf Laessing, ketua program Sahel di Yayasan Konrad Adenauer. “Semua orang hanya mahu undian ini berlalu supaya Deby Itno terpilih supaya mereka dapat terus bekerjasama dengannya dan mengekalkan kestabilan rantau ini,” tambahnya.

Bersama kedatangan pelarian dari Sudan, Chad juga berdepan dengan harga makanan yang tinggi sebahagiannya disebabkan oleh peperangan di Ukraine dan ancaman Boko Haram yang diperbaharui mengalir dari sempadan barat dayanya dengan Nigeria.

Pada bulan Mac, serangan yang dikenakan oleh kerajaan ke atas Boko Haram membunuh 7 askar, menghidupkan semula ketakutan keganasan di kawasan Tasik Chad selepas tempoh aman berikutan operasi berjaya yang dilancarkan pada 2020 oleh tentera Chad untuk memusnahkan pangkalan ekstrimisme di sana. Sekolah, masjid dan gereja dibuka semula dan pertubuhan kemanusiaan kembali.

“Selama bertahun-tahun, kami terpaksa berdepan dengan kos sara hidup yang tinggi, tanpa sebarang penyelesaian,” kata Adoumadji Jean, seorang guru di sekolah menengah kerajaan di wilayah Moyen-Chari, dalam temubual dengan Associated Press. “Kami mahu perubahan tahun ini melalui pilihan raya ini”, tambahnya.

Boko Haram melancarkan insurgensi lebih daripada satu dekad lalu terhadap pendidikan Barat dan berusaha untuk menubuhkan undang-undang Islam di timur laut Nigeria. Insurgensi itu telah merebak ke negara jiran Afrika Barat termasuk Cameroon, Niger dan Chad.

Kumpulan hak asasi manusia telah menyeru siasatan ke dalam pembunuhan tokoh pembangkang utama Chad, Dillo. Kerajaan mengatakan Dillo dibunuh semasa serangan ke atas Agensi Keselamatan Negara Nasional oleh kumpulannya, dikenali sebagai Parti Sosialis Tanpa Sempadan. Tetapi gambar Dillo menunjukkan beliau dibunuh oleh satu tembakan tunggal di kepala.

Human Rights Watch mengatakan pembunuhan itu menimbulkan kebimbangan serius tentang alam untuk .

“Dengan pesaingnya yang paling signifikan telah dikoopt atau diketepikan, dan institusi pilihan raya kritikal dipenuhi dengan penyokongnya, kemenangan Déby Itno sudah pasti,” menulis Michelle Gavin untuk Majlis Hal Ehwal Luar Negeri, sebuah pemikir tangki di Washington DC.

Undian akan ditentukan terlebih dahulu di stesen mengundi selepas undian ditutup pada jam 5 petang, tetapi keputusan awal akan diumumkan tiga minggu kemudian pada Mei 21. Jika tiada calon memenangi secara mutlak, pusingan kedua akan diadakan pada Jun 5.

Artikel ini disediakan oleh pembekal kandungan pihak ketiga. SeaPRwire (https://www.seaprwire.com/) tidak memberi sebarang waranti atau perwakilan berkaitan dengannya.

Sektor: Top Story, Berita Harian

SeaPRwire menyampaikan edaran siaran akhbar secara masa nyata untuk syarikat dan institusi, mencapai lebih daripada 6,500 kedai media, 86,000 penyunting dan wartawan, dan 3.5 juta desktop profesional di seluruh 90 negara. SeaPRwire menyokong pengedaran siaran akhbar dalam bahasa Inggeris, Korea, Jepun, Arab, Cina Ringkas, Cina Tradisional, Vietnam, Thai, Indonesia, Melayu, Jerman, Rusia, Perancis, Sepanyol, Portugis dan bahasa-bahasa lain.