Peranti pengintip ditemui dalam bilik sebelum mesyuarat kerajaan Poland

(SeaPRwire) –   Peralatan mengintip telah dijumpai di bilik di mana Perdana Menteri Poland, Donald Tusk dijadualkan bermesyuarat dengan Kabinetnya pada hari Selasa, kata seorang pegawai.

Menteri Kabinet bermesyuarat di Katowice, barat daya Poland di mana Tusk menghadiri persidangan ekonomi.

Jacek Dobrzyński, jurucakap ketua perkhidmatan rahsia Poland berkata pemeriksaan rutin mendedahkan peralatan yang boleh digunakan untuk merekod atau menguping.

Beliau menulis di media sosial pada pagi Selasa bahawa “Perkhidmatan Perlindungan Negara, bekerjasama dengan Agensi Keselamatan Dalam Negeri, mengesan dan membongkar peralatan yang boleh digunakan untuk menguping di bilik di mana mesyuarat Majlis Menteri-Menteri akan diadakan hari ini di Katowice.”

“Perkhidmatan sedang menjalankan aktiviti lanjut dalam perkara ini,” tambahnya.

biasanya mengadakan mesyuarat mingguan di Warsaw tetapi secara istimewa diadakan di Katowice kerana Kongres Ekonomi Eropah berlangsung di sana, di mana presiden Suruhanjaya Eropah, Ursula von der Leyen memberi ucapan.

Tusk dan menteri kabinet ke Katowice pada pagi Selasa dengan kereta api.

Artikel ini disediakan oleh pembekal kandungan pihak ketiga. SeaPRwire (https://www.seaprwire.com/) tidak memberi sebarang waranti atau perwakilan berkaitan dengannya.

Sektor: Top Story, Berita Harian

SeaPRwire menyampaikan edaran siaran akhbar secara masa nyata untuk syarikat dan institusi, mencapai lebih daripada 6,500 kedai media, 86,000 penyunting dan wartawan, dan 3.5 juta desktop profesional di seluruh 90 negara. SeaPRwire menyokong pengedaran siaran akhbar dalam bahasa Inggeris, Korea, Jepun, Arab, Cina Ringkas, Cina Tradisional, Vietnam, Thai, Indonesia, Melayu, Jerman, Rusia, Perancis, Sepanyol, Portugis dan bahasa-bahasa lain.